Γερμανικές εκλογές: Οριακό προβάδισμα SPD, ζυμώσεις για τον νέο κυβερνητικό συνασπισμό – Όλα τα σενάρια

Γερμανικές εκλογές: Οριακό προβάδισμα SPD, ζυμώσεις για τον νέο κυβερνητικό συνασπισμό – Όλα τα σενάρια

Όλες οι εξελίξεις για τις γερμανικές εκλογές

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένας μαραθώνιος επαφών και ζυμώσεων, από τις οποίες θα αναδειχθεί το επόμενο κυβερνητικό σχήμα στη Γερμανία, εξελίσσεται μετά την ανακοίνωση των πρώτων εκλογικών αποτελεσμάτων, που κατέδειξαν ότι η οριακή διαφορά των δύο πρώτων αφήνει ανοιχτά πολλά μετεκλογικά σενάρια.

Προβάδισμα με 26% (+5,5 από το 2017) δίνει στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) το δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, έναντι ποσοστού 24,5% (-8,4) της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU). 

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία καταμέτρησης, οι Πράσινοι εξασφαλίζουν 13,9% (+5), το Κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) 11,7% (+1), η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) 10,5% (-2,1) και η Αριστερά 5% (-4,2). 

Αν η εικόνα δεν διαφοροποιηθεί ουσιαστικά, αριθμητικά είναι εφικτοί μια σειρά από πιθανούς κυβερνητικούς συνασπισμούς:

  • ένας «μεγάλος» συνασπισμός SPD-CDU/CSU,
  • ένας συνασπισμός «Τζαμάικα» με CDU/CSU, Πράσινους, FDP,
  • ένας συνασπισμός «φανάρι κυκλοφορίας» με SPD, Πράσινους, FDP,
  • ενώ ΔΕΝ είναι εφικτός ο συνασπισμός SPD, Πρασίνων, Αριστεράς. 

Το αδελφό κόμμα του CDU στη Βαυαρία, η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) κατέγραψε το χειρότερο αποτέλεσμα των 70 χρόνων, κερδίζοντας 32,8%, κατά έξι μονάδες λιγότερο από το 2017.

Παρακολουθήστε από το kathimerini.gr όλες τις εξελίξεις για τις γερμανικές εκλογές.

Άμεση ανάλυση: Το «Φανάρι» υπό τον Σολτς και το χαστούκι στο συντηρητικό στρατόπεδο – Διαβάστε την ανταπόκριση της Ξένιας Κουναλάκη

Άμεση ανάλυση – Γερμανία και Ευρώπη: Σήμα χαλάρωσης – Διαβάστε το άρθρο του Γιάννη Παλαιολόγου

Διαβάστε: Ούντο Μπούλμαν στο kathimerini.gr: Ο γερμανικός λαός θέλει τον Σολτς ως καγκελάριο

Ο γραμματέας του SPD δήλωσε πως το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα έχει «σαφή εντολή να κυβερνήσει», ενώ από τα κεντρικά του CDU έγινε λόγος για «πικρό αποτέλεσμα».

Είναι δε ενδεικτικό ότι στην διάρκεια των δηλώσεων του Όλαφ Σολτς επικρατούσε πανηγυρικό κλίμα, ενώ στις δηλώσεις του Αρμίν Λάσερ, ο αποχαιρετισμός της Μέρκελ κέρδισε το χειροκρότημα.

Αμφότεροι οι υποψήφιοι πάντως έκαναν λόγο για «μακρά νύχτα».

Σύμφωνα με το exit poll του ZDF, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPD) έχει προβάδισμα δύο μονάδων. Σύμφωνα με την πρόγνωση, το SPD εξασφαλίζει 26% έναντι 24% της Χριστιανικής Ένωσης.

Στην τρίτη θέση βρίσκονται οι Πράσινοι με 15% και ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 11%, όσο και η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και η Αριστερά με 5%.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Γερμανικές εκλογές χωρίς μπίρες και Μέρκελ

⇒ Δείτε επίσης: Γερμανία: Η παλινόρθωση του διπόλου Αριστεράς – Δεξιάς 

«Δεν μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα», δήλωσε ο υποψήφιος καγκελάριος της Χριστιανικής Ένωσης Αρμιν Λάσετ, ο οποίος απηύθυνε ωστόσο έμμεση πρόσκληση προς τους Φιλελεύθερους (FDP) και τους Πράσινους για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Σε ό,τι αφορά το δυσμενές αποτέλεσμα, το απέδωσε στην απουσία «μπόνους εξουσίας», επειδή ο αρχηγός του CDU δεν ήταν και καγκελάριος, καταλογίζοντας εμμέσως την ευθύνη στην Αγγελα Μέρκελ. «Η Γερμανία χρειάζεται τώρα έναν συνασπισμό για το μέλλον», τόνισε και πρόσθεσε ότι θα κάνει τα πάντα προκειμένου να σχηματιστεί ένας συνασπισμός υπό την ηγεσία της Ένωσης.

Γερμανικές εκλογές: Οριακό προβάδισμα SPD, ζυμώσεις για τον νέο κυβερνητικό συνασπισμό – Όλα τα σενάρια-1

Από την πλευρά του, ο υποψήφιος καγκελάριος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι το κόμμα του προηγείται και επομένως έχει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Ο επικεφαλής του Κόμματος των Φιλελεύθερων (FDP), Κρίστιαν Λίντνερ, δεν αποκλείεται να έχει τελικά τον ρόλο του ρυθμιστή της επόμενης κυβέρνησης. Είπε ότι το κόμμα του πρέπει να καθίσει σε ένα τραπέζι με τους Πράσινους, να καταλήξουν σε μια συμφωνία και να επιλέξουν με ποιο από τα 2 μεγάλα κόμματα θα συνεργαστούν. Άγνωστο, βεβαίως, παραμένει το κατά πόσο θα το δεχθούν αυτό τα 2 μεγάλα κόμματα.

Γερμανικές εκλογές: Οριακό προβάδισμα SPD, ζυμώσεις για τον νέο κυβερνητικό συνασπισμό – Όλα τα σενάρια-2

Μεγαλύτερη από το 2017 η προσέλευση στις κάλπες

Μεγάλη συμμετοχή (78%) των Γερμανών στις βουλευτικές εκλογές έδειξαν τα πρώτα στοιχεία που ανακοίνωσε το Κεντρικό Εκλογικό Γραφείο.

Σύμφωνα με τον ενδιάμεσο υπολογισμό, στα περισσότερα κρατίδια διαπιστώνεται ελαφρώς υψηλότερη συμμετοχή των ψηφοφόρων από ό,τι στις προηγούμενες εκλογές, το 2017, όταν ψήφισε το 76,2% των πολιτών.

Ιδιαίτερη σημασία έχει, επισημαίνεται, το υψηλό ποσοστό εκείνων οι οποίοι επέλεξαν την επιστολική ψήφο – ανάμεσά τους και η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Εκλογικό Γραφείο, η επιστολική ψήφος ενδεχομένως να ξεπεράσει το 40% του συνόλου των ψήφων, όταν το 2017 είχε περιοριστεί στο 28,6%.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Αφιέρωμα «Κ»: Μετά τη Μέρκελ, τι

⇒ Διαβάστε επίσης: Φτωχοί αλλά σέξι στην περιοχή Βερολινο

⇒ Δείτε ακόμη: Η Γερμανία μεταξύ «Τζαμάικας» και «Φαναριού»

⇒ Διαβάστε επίσης: Η Γερμανία περνά στη μετά Μέρκελ εποχή – Οι εκλογές σε αριθμούς

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή