Γερμανία: Με ανακούφιση και άνοδο υποδέχθηκαν οι αγορές το εκλογικό αποτέλεσμα

Γερμανία: Με ανακούφιση και άνοδο υποδέχθηκαν οι αγορές το εκλογικό αποτέλεσμα

Ικανοποίηση για την αποτροπή ενός αριστερού συνασπισμού, με την ενίσχυση των Φιλελευθέρων

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ικανοποίηση για το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία που δίνει μια προοπτική δημιουργίας νέου κυβερνητικού συνασπισμού και που ελάττωσε την ισχύ του ακροαριστερού κόμματος άνοιξε η γερμανική χρηματαγορά στη Φρανκφούρτη το πρωί της Δευτέρας.

Ο δείκτης DAX του γερμανικού χρηματιστηρίου άνοιξε με κέρδη της μιας ποσοστιαίας μονάδας και συνέχισε κοντά στα ίδια επίπεδα, με την αγορά μα δείχνει συγκρατημένη αισιοδοξία για τη δυνατότητα σύστασης σταθερής κυβέρνησης και μάλιστα υπό τον νυν υπουργό Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, τον υποψήφιο καγκελάριο του πρώτου κόμματος (SPD).

Επίσης σημαντικός παράγοντας ικανοποίησης των αγορών είναι η πιθανή συμμετοχή στη νέα γερμανική κυβέρνηση του κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP), που είναι φιλικά διακείμενο στην επιχειρηματικότητα, ενώ το ακροαριστερό κόμμα Linke έπεσε κάτω από το 5% και δε θεωρείται πια πιθανός κυβερνητικός εταίρος.

Ο κ. Σολτς δήλωσε το πρωί της Δευτέρας ότι επιθυμεί να συστήσει κυβερνητικό συνασπισμό με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους «το ταχύτερο δυνατόν».

Διαβάστε επίσης:

«Από τη σκοπιά της αγοράς, πρέπει να θεωρείται καλό νέο ότι είναι μαθηματικά αδύνατος ένας αριστερός συνασπισμός», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο Γερμανός οικονομολόγος Γενς-Όλιβερ Νίκλας, προσθέτοντας ότι άλλες παρατάξεις έχουν αρκετά κοινά στοιχεία ώστε να φτάσουν σε λειτουργικό συμβιβασμό.

«Οι προσωπικότητες και οι υπουργικές θέσεις προφανώς θα αποβούν τελικά πιο σημαντικές από τις όποιες πολιτικές θέσεις», σχολίασε με νόημα.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή