Γερμανικές εκλογές: Δύο τρανς γυναίκες για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο

Γερμανικές εκλογές: Δύο τρανς γυναίκες για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο

Δύο Γερμανίδες πολιτικοί από το κόμμα των Πρασίνων έγιναν οι πρώτες διεμφυλικές γυναίκες στην ιστορία που απέκτησαν έδρες στο κοινοβούλιο

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο Γερμανίδες πολιτικοί από το κόμμα των Πρασίνων έγιναν τα πρώτα διεμφυλικά άτομα στην ιστορία που απέκτησαν έδρες στο κοινοβούλιο μετά τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής.

Η Τέσα Γκάνσερερ και η Νούκε Σλάβικ ήταν υποψήφιες με τους Πράσινους, οι οποίοι ήρθαν τρίτοι στις εκλογές, αυξάνοντας το ποσοστό ψήφων τους στο 14,8% από 8,9% το 2017. Το κόμμα αναμένεται να παίξει κομβικό ρόλο στη διαμόρφωση τριμερούς κυβέρνησης συνασπισμού. 

«Είναι μια ιστορική νίκη για τους Πράσινους, καθώς και για το κίνημα υπέρ των δικαιωμάτων των τρανς ατόμων καθώς και ολόκληρης της queer κοινότητας», δήλωσε στο Reuters η 44χρονη Γκάνσερερ, προσθέτοντας ότι το εκλογικό αποτέλεσμα αντικατοπτρίζει μια ανοιχτή και ανεκτική κοινωνία.

⇒ Διαβάστε επίσης: Ελβετία: Ηχηρό «ναι» στον γάμο ομοφυλοφίλων 

Η βασική προτεραιότητα της Γκάνσερερ, η οποία είχε εκλεγεί στην τοπική κυβέρνηση της Βαυαρίας το 2013, είναι η διευκόλυνση της διαδικασίας έγκρισης αλλαγής του φύλου που αναγράφεται σε επίσημα έγγραφα. 

Η Γκάνσερερ, η οποία έχει δύο γιους, επιθυμεί επίσης αλλαγές στη νομοθεσία προκειμένου να μπορούν οι ομοφυλόφιλες μητέρες να υιοθετούν παιδιά. 

Από την πλευρά της, η 27χρονη Σλάβικ δήλωσε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα της φάνηκε «απίστευτο». Εξασφάλισε μια έδρα στο κοινοβούλιο, όντας στη λίστα των υποψηφίων με τους Πράσινους στο δυτικό κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας. 

«Τρελό! Ακόμη δεν μπορώ να το πιστέψω, αλλά με αυτό το ιστορικό εκλογικό αποτέλεσμα θα είμαι σίγουρος μέλος της Μπούντεσταγκ», ανέφερε η Σλάβικ, σε ανάρτησή της στο Instagram.  

Η Σλάβικ έχει απευθύνει έκκληση για ένα εθνικό σχέδιο δράσης κατά της ομοφοβίας και της τρανσφοβίας, για νόμο που να κατοχυρώνει το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό καθώς και για βελτιώσεις στην ομοσπονδιακή νομοθεσία κατά των διακρίσεων. 

Η ομοφυλοφιλία αποποινικοποιήθηκε το 1969 στη Γερμανία και ο γάμος μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου κατοχυρώθηκε από τον νόμο το 2017. Ωστόσο, τα εγκλήματα μίσους κατά ατόμων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας αυξήθηκαν κατά 36% το περασμένο έτος, σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας τα οποία δείχνουν την αυξητική τάση της ομοφοβίας σε μέρη της γερμανικής κοινωνίας.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή