ΚΟΣΜΟΣ

Σολτς: Η Γερμανία ήταν πάντα σταθερή – Σχηματισμός κυβέρνησης από τα κόμματα που νίκησαν στις εκλογές

«Η Γερμανία είχε πάντα συνασπισμούς και ήταν πάντα σταθερή», δήλωσε ο υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών, Ολαφ Σολτς

Σολτς: Η Γερμανία ήταν πάντα σταθερή – Σχηματισμός κυβέρνησης από τα κόμματα που νίκησαν στις εκλογές

«Η Γερμανία είχε πάντα συνασπισμούς και ήταν πάντα σταθερή», δήλωσε ο υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Ολαφ Σολτς, την ώρα που τα εκλογικά αποτελέσματα επιβάλλουν τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για τη συγκρότηση τριμερούς κυβερνητικού συνασπισμού.

«Θα φθάσουμε πολύ γρήγορα σε αποτέλεσμα» στις διαπραγματεύσεις, τόνισε σε απάντηση βρετανού δημοσιογράφου και πρόσθεσε: «Θα πρέπει να γίνει πριν από τα Χριστούγεννα ει δυνατόν».

Ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών θέλει «να σχηματίσει κυβέρνηση που θα υποστηρίζεται από τα κόμματα που νίκησαν στις εκλογές», εννοώντας τους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες του FDP.

Οι Σοσιαλδημοκράτες είναι οι νικητές των χθεσινών εκλογών με το 25,7%, αλλά η διαφορά τους από τις CDU/CSU της Άγκελα Μέρκελ (24,1%) είναι μικρή. Ο υποψήφιος καγκελάριος των συντηρητικών Άρμιν Λάσετ δήλωσε ότι θα προσπαθήσει και εκείνος να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού.

Το 2017 χρειάσθηκε να περάσουν έξι μήνες μέχρι τον σχηματισμό της υπό την Μέρκελ κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού», γεγονός που καθυστέρησε την πρόοδο των μεγάλων διεθνών θεμάτων, κυρίως των μεταρρυθμίσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η απερχόμενη καγκελάριος θα ασχολείται με τις τρέχουσες υποθέσεις μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων του νέου καγκελάριου που θα εκλεγεί από τη γερμανική βουλή.

Εγγύηση για συνέχεια στις διατλαντικές σχέσεις

Ο υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών δήλωσε επίσης ότι μία κυβέρνηση υπό την ηγεσία του θα προσφέρει στις Ηνωμένες Πολιτείες συνέχεια στις διατλαντικές σχέσεις.

«Η διατλαντική σύμπραξη είναι ουσιαστική για μας στην Γερμανία και για μία κυβέρνηση της οποίας θα ηγούμαι. Κατά συνέπεια, μπορείτε να στηρίζεστε στη συνέχεια στο θέμα αυτό», δήλωσε ο Ολαφ Σολτς στους δημοσιογράφους.

«Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε εαυτούς ως δημοκρατίες και να κατανοήσουμε ότι, σε έναν κόσμο που γίνεται πιο επικίνδυνος, είναι σημαντικό να εργασθούμε από κοινού, ακόμη και αν έχουμε αντιπαραθέσεις στο ένα ή στο άλλο θέμα».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ / ΜΠΕ