Κίνα: Τα ενεργειακά προβλήματα βγάζουν από την πρίζα… τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης

Κίνα: Τα ενεργειακά προβλήματα βγάζουν από την πρίζα… τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης

Οι επιδεινούμενες ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας στην Κίνα έχουν οδηγήσει στην αναστολή παραγωγής σε πολυάριθμα εργοστάσια - Καταστήματα στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας λειτούργησαν με το φως των κεριών - Οι δήμοι ζητούν από τους πολίτες να μην χρησιμοποιούν ενεργοβόρες συσκευές

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι επιδεινούμενες ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας στην Κίνα έχουν οδηγήσει στην αναστολή παραγωγής σε πολυάριθμα εργοστάσια, μεταξύ των οποίων σε πολλά που προμηθεύουν τις Apple και Tesla, ενώ κάποια καταστήματα στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας λειτούργησαν με το φως των κεριών και τα εμπορικά κέντρα έκλεισαν νωρίτερα από το προγραμματισμένο.

Η Κίνα δοκιμάζεται από ενεργειακά προβλήματα καθώς η έλλειψη προμηθειών σε άνθρακα, η αυστηροποίηση των προτύπων για τις εκπομπές και η ισχυρότερη ζήτηση από εταιρίες μεταποίησης και τη βιομηχανία έχουν οδηγήσει τις τιμές άνθρακα σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ ενώ έχουν προκαλέσει εκτεταμένους περιορισμούς στην κατανάλωση.

Εφαρμόζεται η χρήση δελτίων κατανάλωσης

Από την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια των ωρών αιχμής σε πολλές περιοχές της βορειοανατολικής Κίνας έχει εφαρμοστεί η χρήση δελτίων κατανάλωσης, ενώ οι κάτοικοι πόλεων όπως της Τσανγκτσούν αναφέρουν ότι οι διακοπές ξεκινούν νωρίτερα και έχουν μεγαλύτερη διάρκεια, όπως μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Σήμερα, η State Grid Corp δεσμεύθηκε να διασφαλίσει τη βασική παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και να αποφευχθούν οι διακοπές ρεύματος.

Η ενεργειακή κρίση έχει πλήξει την παραγωγή σε βιομηχανίες σε πολλές περιοχές της Κίνας και επηρεάζει τις προοπτικές ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας, σύμφωνα με αναλυτές.

Ο αντίκτυπος σε σπίτια και μη βιομηχανικούς χρήστες γίνεται αισθητός ενώ οι θερμοκρασίες τις νυχτερινές ώρες πέφτουν σε επίπεδα παγετού στις βορειότερες πόλεις της Κίνας. Η Εθνική Διοίκηση Ενέργειας (NEA) έχει ζητήσει από εταιρίες άνθρακα και φυσικού αερίου να διασφαλίσουν επάρκεια ενέργειας, προκειμένου τα σπίτια να είναι ζεστά κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Στην επαρχία Λιανονίνγκ η παραγωγή ενέργειας έχει μειωθεί σημαντικά από τον Ιούλιο και το κενό στον εφοδιασμό διευρύνθηκε σε «σοβαρό επίπεδο» την περασμένη εβδομάδα. Οι διακοπές ρεύματος επεκτάθηκαν την περασμένη εβδομάδα από τις βιομηχανίες σε κατοικημένες περιοχές.

Αξιωματούχοι στην πόλη Χουλουντάο ζήτησαν από τους κατοίκους να μην χρησιμοποιούν ιδιαίτερα ενεργοβόρες συσκευές, όπως θερμοσίφωνες και φούρνους μικροκυμάτων κατά τις ώρες. Κάτοικος της πόλης Χαρμπίν στην επαρχία Χεϊλονγκτζιάνγκ ανέφερε στο Reuters ότι πολλά εμπορικά κέντρα κλείνουν νωρίτερα από το συνηθισμένο, στις 4 το απόγευμα.

Δεδομένης της σημερινής κατάστασης με την ενέργεια, «για ένα διάστημα θα συνεχιστεί η ορθή χρήση ηλεκτρικής ενέργειας», ανέφερε ο φορέας χάραξης οικονομικής πολιτικής της επαρχίας, σύμφωνα με το δίκτυο CCTV.

Τα ενεργειακά προβλήματα δημιουργούν νευρικότητα στην κινεζική χρηματιστηριακή αγορά σε μια περίοδο κατά την οποία η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου δείχνει ήδη σημάδια επιβράδυνσης.

Οι περιορισμένες προμήθειες άνθρακα και η αυστηροποίηση των προτύπων για τις εκπομπές ρύπων είναι οι βασικοί λόγοι για έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την Κίνα.

Οι ενεργειακές δυσκολίες επηρεάζουν τις εταιρίες μεταποίησης σε βασικούς βιομηχανικούς κόμβους στις ανατολικές και νότιες ακτές εδώ και εβδομάδες. Αρκετοί βασικοί προμηθευτές της Apple και της Tesla έχουν αναστείλει την παραγωγή σε κάποιες μονάδες.

Τουλάχιστον 15 κινεζικές εταιρίες έχουν αναφέρει σε ανακοινώσεις τους στο χρηματιστήριο ότι η παραγωγή τους έχει διαταραχθεί λόγω των διακοπών ρεύματος, ενώ πάνω από 30 εταιρίες εισηγμένες στην Ταϊβάν με δραστηριότητες στην Κίνα έχουν σταματήσει να λειτουργούν για να προσαρμοστούν στα όρια κατανάλωσης ρεύματος.

Οι βιομηχανίες χάλυβα, αλουμινίου και τσιμέντου έχουν επίσης πληγεί σοβαρά από τις μειώσεις στην παραγωγή, με περίπου 7% της παραγωγικής δυναμικότητας αλουμινίου να έχει ανασταλεί και το 29% της εθνικής παραγωγής τσιμέντου να έχει επηρεαστεί, όπως έγραψαν σε σημερινό τους σημείωμα αναλυτές της Morgan Stanley. Οι βιομηχανίες χαρτιού και γυαλιού πιθανόν να είναι οι επόμενες που θα αντιμετωπίσουν προβλήματα, σύμφωνα με τους ίδιους. Έχουν επίσης επηρεαστεί οι παραγωγοί χημικών, βαφών, επίπλων και σόγιας.

Αναθεωρημένες προβλέψεις για τον ρυθμό ανάπτυξης

Ο αντίκτυπος της έλλειψης ηλεκτρικής ενέργειας έχει οδηγήσει κάποιους αναλυτές στο να αναθεωρήσουν πτωτικά τις προβλέψεις τους για τον φετινό ρυθμό ανάπτυξης.

Η Nomura αναθεώρησε πτωτικά την πρόβλεψή της για την ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ του τρίτου και τέταρτου τριμήνου στο 4,7% και 3,0%, αντίστοιχα, από το 5,1% και το 4,4% προηγουμένως και για το σύνολο του έτους στο 7,7% από το 8,2%.

Αναλυτές της Morgan Stanley ανέφεραν ότι εάν οι μειώσεις στην παραγωγή παραταθούν μπορεί να αφαιρέσουν μία ποσοστιαία μονάδα από τον ρυθμό αύξηση του ΑΕΠ της Κίνας το τέταρτο τρίμηνο.

Την περασμένη εβδομάδα, οι βασικοί παραγωγοί άνθρακα στην Κίνα συναντήθηκαν σε μια προσπάθεια να βρουν λύση στις ελλείψεις για να περιορίσουν τις αυξήσεις στις τιμές.

Η Κίνα, η χώρα με την μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας στον κόσμο και η μεγαλύτερη πηγή των αερίων θερμοκηπίου, έχει πει ότι στοχεύει οι εκπομπές άνθρακα να φθάσουν στο αποκορύφωμά τους το 2030 και να πετύχει ουδετερότητα άνθρακα έως το 2060.

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ / ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή