Αρμιν Λάσετ: Ετοιμοι για συνομιλίες με στόχο κυβέρνηση «Τζαμάικα»

Αρμιν Λάσετ: Ετοιμοι για συνομιλίες με στόχο κυβέρνηση «Τζαμάικα»

Οι Χριστιανοδημοκράτες είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους, δήλωσε ο ηγέτης του CDU Αρμιν Λάσετ. 

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Χριστιανοδημοκράτες είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν συνομιλίες «ως ίσος προς ίσον» για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με τους Φιλελεύθερους (FDP) και τους Πράσινους, δήλωσε ο ηγέτης του CDU Αρμιν Λάσετ. «Οι ψηφοφόροι που ψήφισαν CDU ή SPD θέλουν να αναλάβουμε την ευθύνη και να κυβερνήσουμε», τόνισε.

«Θα διεξαχθούν συνομιλίες με το FDP και τους Πράσινους», δήλωσε ο Λάσετ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, προσθέτοντας: «Βρισκόμαστε τώρα σε μία φάση που προσπαθούμε να σχηματίσουμε μία σταθερή κυβέρνηση για τη Γερμανία».

Αναλύοντας το αποτέλεσμα, ο Λάσετ εκτίμησε ότι από αυτό προκύπτει ότι «κανείς δεν έχει την εντολή να κυβερνήσει», καθώς κανένα από τα δύο πρώτα κόμματα δεν εξασφάλισε την απαιτούμενη ξεκάθαρη πλειοψηφία. «Ούτε κι εμείς», όπως είπε.

Αναφερόμενος στην κακή επίδοση Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών στις κάλπες, ο Λάσετ υπογράμμισε: «Το αποτέλεσμα δεν μπορεί, δεν επιτρέπεται και δεν μας ικανοποιεί. Στην τελική ευθεία κατάφεραν να καλύψουν την διαφορά (από τoυς Σοσιαλδημοκράτες) και απέτρεψαν την αριστερή συμμαχία, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό. Οι λόγοι για αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα είναι πολύπλευροι. Έχω επίσης κι εγώ μερίδιο της ευθύνης σε αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα. Τα λάθη θα αναλυθούν σε βάθος σε επίπεδο κρατιδίων και περιφερειών, ακόμη και αν Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές ηγηθούν της κυβέρνησης. Ακόμα και σε περίπτωση ανάληψης κυβερνητικής ευθύνης, πρέπει να ανανεωθούμε σε όλα τα επίπεδα»

Η Χριστιανική Ένωση, δήλωσε ο κ. Λάσετ, είναι έτοιμη να ξεκινήσει συζητήσεις για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους (FDP). 

Νωρίτερα, ο υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και νικητής των εκλογών Ολαφ Σολτς, ανέφερε ότι τα αποτελέσματα επιβάλλουν τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για τη συγκρότηση τριμερούς κυβερνητικού συνασπισμού και εκτίμησε: «Θα φθάσουμε πολύ γρήγορα σε αποτέλεσμα. Θα πρέπει να γίνει πριν από τα Χριστούγεννα, ει δυνατόν».

Στόχος του Ολαφ Σολτς είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης «που θα υποστηρίζεται», όπως είπε, «από τα κόμματα που νίκησαν στις εκλογές», εννοώντας τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους του FDP.

Reuters, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή