Προειδοποίηση της Ουάσιγκτον προς Ερντογάν

Προειδοποίηση της Ουάσιγκτον προς Ερντογάν

Θα επιβληθούν κυρώσεις στην Αγκυρα αν αγοράσει και νέους S-400

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυστηρή προειδοποίηση προς την Αγκυρα απηύθυνε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ύστερα από δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν σε αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, με τις οποίες πιθανολογούσε την αγορά και νέας παρτίδας ρωσικών πυραύλων S-400.

«Καλούμε την Τουρκία, σε κάθε επίπεδο και με κάθε ευκαιρία, να μην κρατήσει το σύστημα S-400 και να αποφύγει την αγορά πρόσθετου στρατιωτικού εξοπλισμού ρωσικής προέλευσης», δήλωσε εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Καθιστούμε σαφές για μία ακόμη φορά στην Τουρκία ότι οποιαδήποτε νέα, σημαντική αγορά ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού απειλεί να ενεργοποιήσει τις κυρώσεις του νόμου CAATSA», προσέθεσε ο Αμερικανός αξιωματούχος. Εσπευσε, πάντως, να υπογραμμίσει ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν την Τουρκία ως σύμμαχο και φίλο, επιδιώκοντας την ενίσχυση της σχέσης τους «ακόμη και όταν διαφωνούμε».

Μιλώντας στην εκπομπή «Face the Nation» του δικτύου CBS την Κυριακή, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η κυβέρνησή του σκέφτεται να αγοράσει και δεύτερη παρτίδα ρωσικών πυραύλων αεράμυνας, υποστηρίζοντας ότι ουδείς εκ των συμμάχων της Τουρκίας ανταποκρίθηκε στο αίτημά της για την προμήθεια ανάλογων πυραυλικών συστημάτων με συμφέροντες όρους. «Στο μέλλον, ουδείς θα είναι σε θέση να επεμβαίνει αναφορικά με το τι είδους αμυντικά συστήματα θα προμηθευόμαστε. Είμαστε οι μόνοι που θα λαμβάνουμε τις σχετικές αποφάσεις», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος. 

Ο νόμος CAATSA ψηφίστηκε το 2017 και δίνει τη δυνατότητα στην αμερικανική κυβέρνηση να επιβάλει κυρώσεις σε τρίτα κράτη, που συνάπτουν προνομιακές συμφωνίες με αντιπάλους των ΗΠΑ. Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Ουάσιγκτον επέβαλε κυρώσεις στη Διεύθυνση Αμυντικών Βιομηχανιών της Τουρκίας για την προμήθεια της πρώτης παρτίδας ρωσικών πυραύλων. Το θέμα των S-400 αναμένεται να συζητηθεί αύριο στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας, όπου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα υποδεχθεί τον Τούρκο ομόλογό του. Τη συνάντηση των δύο ηγετών σκιάζει η κλιμάκωση της ρωσοτουρκικής αντιπαράθεσης στη Συρία τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Την Κυριακή, τουλάχιστον 11 μαχητές πολιτοφυλακής που υποστηρίζεται από την Αγκυρα σκοτώθηκαν ύστερα από βομβαρδισμούς της Πολεμικής Αεροπορίας στην περιοχή της κουρδικής πόλης Αφρίν, την οποία κατέλαβαν τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και Σύροι σύμμαχοί τους τον Μάρτιο του 2018. Η Τουρκία απάντησε στην άσκηση πίεσης από τη Ρωσία με την αποστολή χιλιάδων στρατιωτών για να ενισχύσουν τις ήδη υπάρχουσες τουρκικές βάσεις επί συριακού εδάφους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή