Ενισχυμένο Κέντρο και σταθερότητα στην Ευρώπη – Τρεις αναλυτές αποτιμούν τις γερμανικές εκλογές

Ενισχυμένο Κέντρο και σταθερότητα στην Ευρώπη – Τρεις αναλυτές αποτιμούν τις γερμανικές εκλογές

Τρεις Ευρωπαίοι αναλυτές μιλούν στην «Κ» για το νέο σκηνικό που διαμορφώνουν τα αποτελέσματα στη Γερμανία

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Επιπλοκές που συνδέονται με τον κατακερματισμό του γερμανικού πολιτικού συστήματος, αλλά σε ένα πλαίσιο σταθερότητας: αυτή είναι η εικόνα της επόμενης μέρας, σύμφωνα με τρεις αναλυτές με τους οποίους συνομίλησε η «Κ», όπως προκύπτει από το αποτέλεσμα των γερμανικών βουλευτικών εκλογών. Βασικά στοιχεία του νέου σκηνικού είναι η απουσία της κυρίαρχης μορφής της απερχόμενης καγκελαρίου, το χαμηλό ποσοστό του πρώτου κόμματος και η εξαιρετικά υψηλή πιθανότητα τρικομματικής κυβερνητικής συνεργασίας, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποιο σενάριο όπου να αμφισβητείται η κεντρώα, φιλοευρωπαϊκή γραμμή που χάραξε η Αγκελα Μέρκελ. 

⇒ Διαβάστε ακόμη: Γερμανικές εκλογές: Δέκα στοιχεία που ανέδειξαν οι κάλπες

Μειωμένη δύναμη

«Η διακυβέρνηση θα είναι πιο σύνθετη υπόθεση, είτε με συνασπισμό “Φαναριού” (σ.σ. SPD, Πράσινοι, Ελεύθεροι Δημοκράτες) –που θεωρώ ότι είναι το πιο πιθανό– είτε με το CDU να διατηρεί την καγκελαρία», σημειώνει στην «Κ» ο Γιάννης Εμμανουηλίδης, διευθυντής σπουδών στο European Policy Centre στις Βρυξέλλες. «Το πρώτο κόμμα θα έχει πολύ μικρότερη δύναμη επί των άλλων δύο σε σχέση με το παρελθόν, γεγονός που θα δυσχεράνει τη διαχείριση των κρίσεων, μεταξύ άλλων και σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Ο κ. Εμμανουηλίδης τονίζει ότι οι Πράσινοι και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες έχουν μεγάλη διαπραγματευτική ισχύ, η οποία θα μεγιστοποιηθεί περαιτέρω αν καταλήξουν σε κοινό τόπο στις μεταξύ τους συνομιλίες και στη συνέχεια προσεγγίσουν μαζί τους υποψήφιους μείζονες κυβερνητικούς εταίρους.

Δημοσιονομικοί κανόνες

Ως ενίσχυση του Κέντρου βλέπει το αποτέλεσμα της Κυριακής ο διευθυντής του Ινστιτούτου Bruegel, Γκούντραμ Βολφ. «Τα άκρα –αριστερά και δεξιά– έχασαν υποστήριξη. Η Γερμανία παραμένει μια σταθερά φιλοευρωπαϊκή χώρα», σημειώνει. Σχετικά με την ευρωπαϊκή πολιτική της νέας κυβέρνησης, ο κ. Βολφ εκτιμά ότι «θα υπάρξει συνέχεια σε σημαντικό βαθμό. Κανείς δεν πρότεινε ριζοσπαστικές αλλαγές, με την εξαίρεση των Πρασίνων, που τάσσονται υπέρ μιας μορφής δημοσιονομικής ένωσης. Αλλά οι Πράσινοι θα εστιάσουν κυρίως στο θέμα της κλιματικής αλλαγής». Υπογραμμίζει επίσης τη σημασία τού ποιο κόμμα θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών για τις προοπτικές αναμόρφωσης των δημοσιονομικών κανόνων της Ε.Ε., ενώ προειδοποιεί ότι στους «μήνες» που θα διαρκέσει η διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης «δεν θα υπάρξουν νέες πρωτοβουλίες σε επίπεδο Ε.Ε.».

Αριστερή στροφή

Για τον Γιάκομπ Κίρκεγκααρντ, senior fellow του PIIE και του German Marshall Fund, είναι μείζονος σημασίας το γεγονός ότι το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών, το SPD, και οι Πράσινοι αθροιστικά αύξησαν το εκλογικό ποσοστό τους κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ το CDU/CSU (Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές) βυθίστηκε κατά 9 μονάδες και το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) ενισχύθηκε κατά μόλις μία μονάδα. Αυτό, όπως εξηγεί, σηματοδοτεί «μια στροφή της γερμανικής οικονομικής πολιτικής προς τα αριστερά, μακριά από τη λιτότητα και προς αυξημένα επίπεδα δημοσίων επενδύσεων για την υπέρβαση των “στενωπών” που αντιμετωπίζει η χώρα στις ψηφιακές, ενεργειακές και κλιματικές υποδομές της. Θα διευκολύνει επίσης την επίτευξη συμφωνίας στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις για την αναγκαία αναμόρφωση των δημοσιονομικών κανόνων της Ε.Ε. και για τους πόρους με τους οποίους θα εξυπηρετηθεί το χρέος που εκδόθηκε για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης».

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή