ΚΟΣΜΟΣ

Εμ. Μακρόν: Οι Ευρωπαίοι πρέπει να πάψουμε να είμαστε αφελείς

Πρέπει να δρούμε όταν δεχόμαστε πιέσεις από δυνάμεις που σκληραίνουν τη στάση τους, είπε

Εμ. Μακρόν: Οι Ευρωπαίοι πρέπει να πάψουμε να είμαστε αφελείς

Η Ευρώπη οφείλει να πάψει να είναι αφελής, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε το πρωί της Τρίτης πλάι στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, προσθέτοντας με νόημα ότι η τριμερής συμφωνία AUKUS δεν πρόκειται να αλλάξει τη γαλλική πολιτική στον Ινδικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Στις δηλώσεις του στα Ηλύσια Πεδία, ο κ. Μακρόν αναφέρθηκε στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής στρατιωτικής παρουσίας λέγοντας ότι «στόχος είναι η ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής κυριαρχίας και η διασφάλιση της παγκόσμιας ειρήνης».

«Οι Ευρωπαίοι πρέπει να βγουν από την αφέλεια γιατί όταν δεχόμαστε πιέσεις από δυνάμεις που σκληραίνουν τη στάση τους θα πρέπει να δρούμε, θα πρέπει να δείχνουμε ότι έχουμε τη βούληση και την ικανότητα να αμυνόμαστε. Να μην οδηγούμαστε σε κλιμακώσεις αλλά να μας σέβονται», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Οι ΗΠΑ είναι μεγάλοι ιστορικοί σύμμαχοι και σε επίπεδο αξιών και θα παραμείνουν σύμμαχοι. Αλλά θα πρέπει να δούμε ότι εδώ και 10 χρόνια οι ΗΠΑ πρώτον ασχολούνται με τα του οίκου τους και έχουν δικά τους συμφέροντα σε σχέση με την Κίνα και τον Ειρηνικό. Είναι δικαίωμα τους και σέβομαι την κυριαρχία των λαών. Αλλά θα ήμαστε αφελείς εάν δεν θέλαμε να δούμε τις συνέπειες και να αντλήσουμε τα αντίστοιχα συμπεράσματα», υπογράμμισε ο κ. Μακρόν.

«Άρα με τον ίδιο ρεαλισμό θα πρέπει ως Ευρωπαίοι να ασχοληθούμε με τη δική μας προστασία και ανεξαρτησία, δεν υπάρχει εναλλακτική σε αυτό, δεν υποκαθιστά αυτό το γεγονός ότι είμαστε σύμμαχοι», είπε απευθυνόμενος προς τις χώρες που συνθέτουν την AUKUS, δηλαδή ΗΠΑ, Βρετανία και Αυστραλία.

Με πληροφορίες από Reuters