Γερμανικές εκλογές: Πλήγμα για την Κεντροδεξιά

Γερμανικές εκλογές: Πλήγμα για την Κεντροδεξιά

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αποτέλεσμα των γερμανικών ομοσπονδιακών εκλογών αποτέλεσε ένα σοβαρό πλήγμα για την κεντροδεξιά παράταξη του CDU. Για πρώτη φορά από την ίδρυσή του, το κόμμα κέρδισε λιγότερο από το 30% των ψήφων, ενώ έχασε ακόμη και την εκλογική περιφέρεια όπου εκλέγεται η απερχόμενη καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ από το 1990. Περισσότερο από μια νίκη για τον Ολαφ Σολτς του κεντροαριστερού SPD, το αποτέλεσμα αποτελεί ήττα για την κεντροδεξιά παράταξη του CDU. Ο Σοσιαλδημοκράτης μπορεί να είναι, πλέον, το φαβορί για να διαδεχθεί την Αγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία, ωστόσο δεν υπάρχει βεβαιότητα ότι αυτό θα συμβεί. Η πρωτιά ενός κόμματος στις γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές, άλλωστε, δεν αποτελεί εγγύηση ότι θα σχηματίσει κυβέρνηση. Το 1969, ο Κουρτ Γκέοργκ Κίζινγκερ του CDU κέρδισε σχεδόν το 50% των ψήφων, λαμβάνοντας μέχρι και συγχαρητήριο τηλεφώνημα από τον Αμερικανό πρόεδρο Ρίτσαρντ Νίξον. Ομως τα άλλα κόμματα σχημάτισαν κυβέρνηση χωρίς αυτόν, υπό την ηγεσία του Σοσιαλδημοκράτη Βίλι Μπραντ. Παρομοίως, το 1976, το CDU του Χέλμουτ Κολ κέρδισε το μεγαλύτερο μερίδιο των ψήφων, αλλά οι συνδυασμένες δυνάμεις του κεντροαριστερού SPD και του φιλελεύθερου FDP οδήγησαν στον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ τους.

Το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί και τώρα. Παρότι ο Σολτς είναι επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος, οι Πράσινοι, το φιλελεύθερο FDP, το CDU και η βαυαρική αδελφική του παράταξη, το CSU, θα μπορούσαν να συνδυάσουν τις δυνάμεις τους και σχηματίσουν κυβέρνηση. Ωστόσο, η ένταξη του ισχυρά συντηρητικού CSU θα εκλαμβανόταν ως «ανάθεμα» για πολλά μέλη του κόμματος των Πρασίνων. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ήδη ένας συνασπισμός «Τζαμάικα» στην πολιτεία Σλέσβιχ-Χολστάιν. Δεδομένης της δημοτικότητας του Σολτς, το πιθανότερο αποτέλεσμα είναι ο λεγόμενος συνασπισμός «Φωτεινού σηματοδότη», με συμμετοχή του SPD, των Πρασίνων και του FDP. Ομως τα δύο μικρότερα κόμματα θα απαιτήσουν ένα υψηλό τίμημα για τη συμμετοχή τους, ίσως τη θέση του υπουργού Οικονομικών για τον Κρίστιαν Λίντνερ (FDP) και των Εξωτερικών για την Αναλένα Μπέρμποκ (Πράσινοι).

Εάν όλα τα άλλα αποτύχουν, θα μπορούσε στο τέλος να υπάρξει ένας ακόμη «μεγάλος συνασπισμός», με τον Σολτς ως καγκελάριο.

* Ο κ. Ματ Κβόρτρουπ είναι βιογράφος της Αγκελα Μέρκελ και καθηγητής Εφαρμοσμένης Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Κόβεντρι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή