ΚΟΣΜΟΣ

Εμβόλιο Pfizer: Αίτηση σε FDA για έγκριση της χορήγησης σε παιδιά 5 -11

Η αίτηση στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έρχεται καθώς ο αριθμός μολύνσεων από Covid στις ΗΠΑ σημειώνει μεγάλη αύξηση ανάμεσα σε παιδιά

Εμβόλιο Pfizer: Αίτηση σε FDA για έγκριση της χορήγησης σε παιδιά 5 -11

Οι εταιρείες Pfizer και BioNTech ζήτησαν σήμερα Τρίτη από τις υγειονομικές αρχές στις ΗΠΑ να εγκρίνουν το εμβόλιό τους κατά της Covid-19 για παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών.

Η αίτηση στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έρχεται καθώς ο αριθμός μολύνσεων από Covid στις ΗΠΑ σημειώνει μεγάλη αύξηση ανάμεσα σε παιδιά, σημειώνοντας μάλιστα κορύφωση στις αρχές Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων.

Το εμβόλιο αυτό, το οποίο έχει ήδη λάβει άδεια για χορήγηση στους εφήβους 12 ως 15 ετών και έχει εγκριθεί πλήρως για τις ηλικίες 16 ετών και άνω, έδειξε ότι προκαλεί ισχυρή ανοσοποιητική απόκριση στην ηλικιακή αυτή ομάδα σε κλινική δοκιμή που έγινε με 2.268 μετέχοντες, είχαν ανακοινώσει στις 20 Σεπτεμβρίου οι εταιρείες Pfizer/BioNTech.

Το εμβόλιο αυτό εγκρίθηκε για χρήση στα παιδιά ηλικίας 12-15 ετών περίπου έναν μήνα μετά τη σχετική αίτηση που υπέβαλαν οι εταιρείες. Αν ακολουθηθεί το ίδιο χρονοδιάγραμμα και για τη νέα αίτηση, μπορεί να καταστεί δυνατό να αρχίσουν τα παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών να εμβολιάζονται ήδη από τα τέλη Οκτωβρίου.

Μια ταχεία έγκριση θα βοηθούσε να αποτραπεί μια πιθανή αύξηση των κρουσμάτων το φθινόπωρο, καθώς τα σχολεία έχουν ήδη ανοίξει σε όλη τη χώρα. Ενώ τα παιδιά κινδυνεύουν λιγότερο να εμφανίσουν σοβαρή μορφή της COVID-19, μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους, συμπεριλαμβανομένων των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά.

⇒ Διαβάστε επίσης:

Εμβόλιο Covid: Tι είναι η τεχνολογία DNA και γιατί δίνει νέες ελπίδες

Υπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξή του στο ABC News, ο CEO της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά συμφώνησε με την εκτίμηση του διευθύνοντα συμβούλου της Moderna, Στέφαν Μπανσέλ, ότι η πανδημία θα έχει τελειώσει μέσα σε ένα χρόνο.

«Συμφωνώ με την άποψη ότι μέσα σε ένα χρόνο θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην κανονική ζωή» προσθέτοντας ωστόσο, πως «αυτό δεν σημαίνει πως νέες μεταλλάξεις θα πάψουν να μας απασχολούν», δήλωσε ο Μπουρλά.

Με πληροφορίες από Reuters