ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκικά ΜΜΕ: Συνάντηση Ερντογάν – Μπάιντεν στη G20

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 στη Ρώμη, μετέδωσε το τουρκικό δίκτυο TRT Haber

Τουρκικά ΜΜΕ: Συνάντηση Ερντογάν – Μπάιντεν στη G20

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 στη Ρώμη, μετέδωσε το τουρκικό δίκτυο TRT Haber.

Η σύνοδος κορυφής της G20 έχει προγραμματιστεί για τις 30-31 Οκτωβρίου.

Ο κ. Ερντογάν δήλωσε πρόσφατα ότι οι σχέσεις Άγκυρας – Ουάσιγκτον δεν είναι υγιείς, προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες πρέπει να «τακτοποιήσουν» ζητήματα σχετικά με την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 από την Άγκυρα, σύμφωνα με το Haberturk.

Οι δύο χώρες πρέπει να συνεργαστούν ως φίλοι, αλλά «η τρέχουσα κατεύθυνση δεν προμηνύει πρόοδο», είπε ο κ. Ερντογάν, προσθέτοντας ότι αυτός και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν «δεν ξεκίνησαν καλά».

⇒ Διαβάστε ακόμη: Ερντογάν: «Δεν έχω βιώσει τέτοια κατάσταση με άλλον πρόεδρο»

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Επιπλέον κυρώσεις στην Τουρκία εάν υπάρξει νέα αγορά S-400

Στο μεταξύ, με επιπλέον κυρώσεις προειδοποιεί την Τουρκία το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην περίπτωση που προχωρήσει σε νέα αγορά ρωσικών S-400, όπως προανήγγειλε ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Ερντογάν στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS περί απόκτησης δευτέρου πακέτου S-400 από τη Μόσχα, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επεσήμανε στην ΕΡΤ: «Γνωρίζουμε αυτές τις δηλώσεις και καλούμε την Τουρκία με κάθε ευκαιρία και σε κάθε επίπεδο να μην κρατήσει τους S-400 που έχει ήδη αγοράσει και να μην προχωρήσει σε άλλη αγορά ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού. Συνεχίζουμε να ξεκαθαρίζουμε στην Τουρκία ότι οποιαδήποτε νέα σημαντική αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού θα επιφέρει νέες κυρώσεις βάσει του νομού CAATSA. Αυτές οι κυρώσεις θα είναι ξεχωριστές και επιπρόσθετες σε αυτές που ήδη επιβλήθηκαν τον Δεκέμβρη του 2020. Οι ΗΠΑ θεωρούν την Τουρκία σύμμαχο και φιλική χωρά και συνεχίζουν να αναζητούν ευκαιρίες ενίσχυσης των διμερών σχέσεων ακόμη και όταν διαφωνούν».

Με πληροφορίες από Reuters

Τελευταίες ειδήσεις