Γερμανικές εκλογές: Το SPD αυξάνει την πίεση για σχηματισμό κυβέρνησης

Γερμανικές εκλογές: Το SPD αυξάνει την πίεση για σχηματισμό κυβέρνησης

Η κοινοβουλευτική ομάδα SPD συγκροτήθηκε σήμερα στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο (Bundestag)

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πρώτες διερευνητικές συνομιλίες με τους Πράσινους και το Φιλελεύθερο κόμμα (FDP) θα μπορούσαν να διεξαχθούν αυτήν την εβδομάδα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) Ρολφ Μίτσενιχ. Kάλεσε επίσης τον υποψήφιο καγκελάριο Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) Άρμιν Λάσετ να σταματήσει τις προσπάθειες να γίνει καγκελάριος.

Η κοινοβουλευτική ομάδα SPD συγκροτήθηκε σήμερα στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο (Bundestag). Πριν από τη συνεδρίασή της, ο Μίτσενιχ είπε: «Προσκαλέσαμε τους Πράσινους και το Φιλελέυθερο κόμμα (FDP) να προσέλθουν σε διερευνητικές συνομιλίες μαζί μας αυτήν την εβδομάδα, αν θέλουν. Το SPD είναι έτοιμο να διεξαγάγει όχι μόνο γρήγορες, αλλά και αξιόπιστες συνομιλίες», τόνισε.

«Το θέμα των κόκκινων γραμμών στις συνομιλίες, δηλαδή το αδιαπραγμάτευτο περιεχόμενο ορισμένων θέσεων, δεν προκύπτει προς το παρόν. Σημαντικές κόκκινες γραμμές για το SPD θα ήταν οι κατώτατοι μισθοί, η κατοικία και η αναδιοργάνωση εν όψει της κλιματικής κρίσης. Αλλά δεν θα διεξάγουμε δημόσιες διαπραγματεύσεις συνασπισμού», πρόσθεσε και κάλεσε τους Πράσινους και το FDP να προσέλθουν με διαφορετικό τρόπο στις συζητήσεις από ό, τι μετά τις προηγούμενες εκλογές το 2017.

⇒ Διαβάστε επίσης:

CDU: Αμείωτες οι διαφωνίες μετά την ήττα

– Γερμανία: Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Αρμιν Λάσετ

– Γερμανία: Το χειρότερο ποσοστό για τους Συντηρητικούς στην ιστορία τους

«Νομίζω ότι και για τα δύο μικρά κόμματα θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο το γεγονός ότι αυτό που έκαναν τότε μερικές φορές και από τα μπαλκόνια δεν αρμόζει στην περίσταση», είπε. Πάντως, φέτος οι Πράσινοι και το FDP ανακοίνωσαν ότι θα ήθελαν αρχικά να πραγματοποιήσουν προκαταρκτικές συνομιλίες μεταξύ τους προκειμένου να διερευνήσουν κοινά σημεία. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Spiegel, αυτές οι συνομιλίες αναμένεται να ξεκινήσουν στις 29 Σεπτεμβρίου.

«Ο Άρμιν Λάσετ πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσει ότι δεν έχει λάβει την εντολή των Γερμανών πολιτών. Ο υποψήφιος της Χριστιανοδημοκρατών και Χρισταινοκοινωνιστών (CDU/CSU) είναι ο ηττημένος. Ο Λάσετ δεν παρέχει στη χώρα καμία βεβαιότητα και δεν της δίνει καμία σαφή πορεία», δήλωσε επίσης ο Μίτσενιχ σε βίντεο που ανέβηκε στο Twitter.

Ο συμπρόεδρος του SPD Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς τάχθηκε ανοικτά υπέρ της ψηφοφορίας των μελών του κόμματος για την έγκριση της συμφωνίας συνασπισμού. Στις εφημερίδες του Δημοσιογραφικού ομίλου Funke είπε ότι «η ψηφοφορία των μελών είναι μια επιλογή. Η μορφή συμμετοχής θα αποφασιστεί κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να αναμένεται ότι τα μέλη του κόμματος θα «καταπιούν» σημαντικές αποφάσεις που λαμβάνονται από την κορυφή και ότι δεν τους επιτρέπεται να έχουν λόγο», τόνισε ο Walter-Borjans.

Σύμφωνα τέλος με δημοσκόπηση του ARD το 62% των πολιτών τάσσεται υπέρ του Όλαφ Σολτς ως του επόμενου καγκελαρίου και το 16 % υπέρ του Χριστιανοδημοκράτη Άρμιν Λάσετ.

Το 55% τάσσεται υπέρ ενός λεγόμενου κυβερνητικού συνασπισμού «φανάρι» που αποτελείται δηλαδή από το SPD, τους Πράσινους και το FDP και το 33 % υπέρ του λεγόμενου συνασπισμού «Τζαμάικα», δηλαδή Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU), των Πρασίνων και FDP.

Oι ψηφοφόροι του FDP υποστηρίζουν σε ποσοστό 41% μια κυβέρνηση η οποία να συναποτελείται από CDU/CSU, Πράσινους και FDP. Οι ψηφοφόροι των Πρασίνων, ωστόσο, υποστηρίζουν σε ποσοστό 81% τον συνασπισμό «φανάρι» και μόνο το 16% έναν συνασπισμό Τζαμάικα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, dpa

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή