Γερμανικές εκλογές: Ολοταχώς προς «Φωτεινό σηματοδότη»

Γερμανικές εκλογές: Ολοταχώς προς «Φωτεινό σηματοδότη»

Κριτική και αυτοκριτική στο CDU/CSU μετά τις γερμανικές εκλογές

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Αναγνωρίζοντας ότι «είναι σημαντικό να γίνει σεβαστό το εκλογικό αποτέλεσμα», ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ επισφράγισε την παραδοχή της ήττας για την ένωση CDU/CSU και αναγνώρισε την πορεία της Γερμανίας προς ένα συνασπισμό «Φωτεινού σηματοδότη» ανάμεσα σε Σοσιαλδημοκράτες, Πρασίνους και Ελεύθερους Δημοκράτες

Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες δείχνουν να απωθούνται από την εικόνα που παρουσιάζουν επί του παρόντος οι Χριστιανοδημοκράτες, παρά το γεγονός ότι πολιτικά βρίσκονται πολύ πιο κοντά στην παράταξη της απερχόμενης καγκελαρίου παρά στα άλλα δύο κόμματα του «Φωτεινού σηματοδότη». Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του αντιπροέδρου των Ελεύθερων Δημοκρατών, Βόλφγκανγκ Κουμπίκι, ότι το κόμμα «κοιτάζει με ορθάνοιχτα, παιδικά μάτια» τα όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό της χριστιανοδημοκρατίας. «Καταρρέουν κάθε στιγμή και περισσότερο. Αν κάποιος δεν έχει έναν αξιόπιστο συνομιλητή, έναν ισχυρό άνδρα ή μια ισχυρή γυναίκα, με ποιον να διαπραγματευθεί και τι να διαπραγματευθεί;» είπε ο Κουμπίκι στον τηλεοπτικό σταθμό RTL.

To κόμμα του –όπως και το κόμμα των Πρασίνων– έλαβε τη Δευτέρα πρόσκληση από τους Σοσιαλδημοκράτες για τη διενέργεια διαπραγματεύσεων με στόχο τον σχηματισμό κυβέρνησης. Πηγές των Σοσιαλδημοκρατών αναμένουν ότι οι συνομιλίες θα μπορούσαν να αρχίσουν πριν από το τέλος της εβδομάδας. Ενόψει της διαπραγμάτευσης, ο Πράσινος πρωθυπουργός της Βάδης, Βίνφριντ Κρέτσμαν, θύμισε ότι ο Ολαφ Σολτς –ως υπουργός Οικονομικών– τηρούσε την πιο σκληρή θέση εναντίον των πράσινων αιτημάτων για τη φορολόγηση των ρύπων. Ο Κρέτσμαν θεώρησε δεδομένο ότι ο Σολτς θα γυρίσει σελίδα από αυτές τις θέσεις. Την ίδια στιγμή, οι συμπρόεδροι του κόμματος, Ρόμπερτ Χάμπεκ και Αναλένα Μπέρμποκ, υποστήριξαν ότι δεν υπάρχει ζήτημα για το ποιος από τους δύο θα γίνει αντικαγκελάριος.

Εν τω μεταξύ, στη Βουλή, η πρώτη συνεδρίαση της νέας, δραματικά συρρικνωμένης κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών ήταν μια ευκαιρία για τον αποτυχόντα υποψήφιο Αρμιν Λάσετ να ζητήσει συγγνώμη για τα σφάλματά του στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Νωρίτερα, ο εσωκομματικός αντίπαλός του Μάρκους Ζέντερ είχε αφήσει σαφείς αιχμές εναντίον του, όχι για όσα έγιναν πριν από τις εκλογές, αλλά έπειτα από αυτές. «Είναι σημαντικό να γίνεται σεβαστό ένα εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά αυτό δεν έχει συμβεί σε επαρκή βαθμό», είπε ο Ζέντερ, σε μια σαφή αναφορά στις αρχικές δηλώσεις του Λάσετ ότι δεν έχει εγκαταλείψει την προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης παρά το γεγονός ότι οι Χριστιανοδημοκράτες τερμάτισαν δεύτεροι, κατακρημνιζόμενοι από το 32,9% στο 24,1%. Το ίδιο επανέλαβε και κατά τη χθεσινή συνεδρίαση. «Αυτοί που μας ψήφισαν, ας μην εγκαταλείπουν τόσο γρήγορα το σενάριο “Τζαμάικα” (συγκυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών, Ελεύθερων Δημοκρατών, Πρασίνων)», είπε ο Λάσετ, σύμφωνα με βουλευτές που ήταν παρόντες στη συνεδρίαση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή