«Ο Τραμπ δεν θα έκανε επίθεση»

«Ο Τραμπ δεν θα έκανε επίθεση»

Ο Μίλεϊ καθησύχασε για τις επαφές του με Κινέζους, αλλά χτύπησε συναγερμό για πιθανή τρομοκρατική επίθεση από το Αφγανιστάν

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να κατευνάσει τις φήμες που τον εμφάνιζαν να επικοινωνεί μυστικά με τους Κινέζους, φοβούμενος ότι ο τέως πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σκεφτόταν να εξαπολύσει πόλεμο κατά της χώρας τους, επιχείρησε ο επικεφαλής του αμερικανικού γενικού επιτελείου, Μαρκ Μίλεϊ, κατά τη χθεσινή κατάθεσή του σε επιτροπή του Κογκρέσου.

«Γνωρίζω, είμαι βέβαιος, ότι ο πρόεδρος Τραμπ δεν είχε πρόθεση να επιτεθεί κατά των Κινέζων και είχα την ευθύνη να μεταφέρω τις προεδρικές εντολές και προθέσεις», δήλωσε ο Μίλεϊ ενώπιον της επιτροπής ενόπλων δυνάμεων της Γερουσίας. «Το καθήκον μου εκείνη τη στιγμή ήταν να αποκλιμακώσω τις εντάσεις. Το μήνυμά μου ήταν, ξανά και ξανά, το ίδιο: ηρεμήστε, δείξτε σταθερότητα, αποκλιμακώστε. Δεν πρόκειται να σας επιτεθούμε», προσέθεσε.

Ο Αμερικανός στρατηγός βρέθηκε στο κέντρο πολιτικής θύελλας χάρη στις αποκαλύψεις που περιέχονται στο πρόσφατο βιβλίο «Peril» των δημοσιογράφων της Washington Post Μπομπ Γούντγουορντ και Ρόμπερτ Κόστα. Μεταξύ άλλων, οι συγγραφείς αποκάλυψαν ότι ο Μίλεϊ επικοινώνησε δύο φορές, στις 30 Οκτωβρίου και στις 8 Ιανουαρίου, με τον επικεφαλής του κινεζικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, στρατηγό Λι Τσουοτσένγκ, για να τον διαβεβαιώσει ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να εξαπολύσουν αιφνιδιαστική επίθεση κατά της Κίνας τις τελευταίες, χαώδεις, εβδομάδες της προεδρίας Τραμπ.

Η πρωτοφανής αποκάλυψη ότι ο κορυφαίος Αμερικανός στρατηγός συνομιλούσε απευθείας με τους Κινέζους ερήμην του προέδρου του προκάλεσε κατακραυγή από το στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών. Ορισμένοι βουλευτές και γερουσιαστές της μειοψηφίας χαρακτήρισαν υπέρβαση εξουσίας τη στάση του Μίλεϊ και ζήτησαν από τον πρόεδρο Μπάιντεν να τον αποπέμψει. Ο ίδιος ο Τραμπ έκανε λόγο για «προδοτική» συμπεριφορά και χαρακτήρισε τον στρατηγό «εντελώς παλαβό», προσθέτοντας ότι δεν είχε ποτέ ενημερωθεί για τις συνομιλίες του με τους Κινέζους. 

Ωστόσο ο Μίλεϊ προσπάθησε να καλύψει τα νώτα του και να μοιραστεί την πολιτική ευθύνη για τα εντελώς ασυνήθιστα διαβήματά του. Υποστήριξε ότι σήκωσε το τηλέφωνο, τον Οκτώβριο, για να συνομιλήσει με τους Κινέζους κατ’ εντολήν του τότε υπουργού Αμυνας Μαρκ Εσπερ, ενώ τη δεύτερη φορά η συνδιάλεξη έγινε με αίτημα των Κινέζων και με την άδεια του τότε υπουργού Αμυνας Κρις Μίλερ. Επιπλέον, αποκάλυψε ότι δέχτηκε τηλεφώνημα από τη Δημοκρατική πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι, η οποία ανησυχούσε για το ενδεχόμενο να διατάξει ο Τραμπ επίθεση με πυρηνικά όπλα. 

Ως προς το Αφγανιστάν, ο στρατηγός Μίλεϊ δήλωσε ότι ο κίνδυνος τρομοκρατικών επιθέσεων από αφγανικό έδαφος μπορεί να επιστρέψει σύντομα. «Οι Ταλιμπάν ήταν και παραμένουν τρομοκρατική οργάνωση και δεν έχουν ακόμη διαρρήξει τους δεσμούς τους με την Αλ Κάιντα», είπε. «Μια Αλ Κάιντα που θα έχει ανασυσταθεί ή ένα ISIS με επιδιώξεις για επίθεση στην Αμερική είναι απολύτως υπαρκτές πιθανότητες», υπογράμμισε ο Αμερικανός στρατηγός, αναφερόμενος σε χρονικό ορίζοντα 12 έως 36 μηνών. 

Στην ίδια συνεδρίαση κατέθεσε και ο εν ενεργεία υπουργός Αμυνας Λόιντ Οστιν για το χαώδες τέλος της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στο Αφγανιστάν. «Το γεγονός ότι ο αφγανικός στρατός, τον οποίο εκπαιδεύσαμε μαζί με τους συμμάχους μας, διαλύθηκε μπροστά στον εχθρό, συχνά χωρίς να πέσει καν ένας πυροβολισμός, είναι κάτι που μας κατέλαβε εξαπίνης», αναγνώρισε ο επικεφαλής του Πενταγώνου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή