Ο Σολτς φέρνει αισιοδοξία

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι γείτονες και οι σύμμαχοι της Γερμανίας πρέπει να ένιωσαν έκπληξη και απορία παρακολουθώντας την προεκλογική εκστρατεία και τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών καθώς αυτά ανακοινώνονταν την Κυριακή.

Πώς είναι δυνατόν, πρέπει να απορούσαν, μια χώρα η οποία αποδίδει τόση αξία στη σταθερότητα να αντιμετωπίζει τέτοιο πολιτικό κατακερματισμό και ιδεολογική πόλωση; 

Πώς γίνεται η ισχυρότερη χώρα της Ευρώπης να δαπανά τόσο χρόνο γύρω από το εάν μία υποψήφια υπερέβαλε στο βιογραφικό της, επιδεικνύοντας ταυτόχρονα τόσο λίγο ενδιαφέρον για το μέλλον της Ευρώπης, το ΝΑΤΟ και την παγκόσμια ασφάλεια;

Τέσσερις ημέρες μετά τις εκλογές είναι πλέον ξεκάθαρο ότι, παρότι η γερμανική πολιτική σκηνή διακρίνεται από μεγαλύτερη ποικιλία και αστάθεια, παραμένει κατά βάσιν κεντρώα, με τα ακραία κόμματα να έχουν χάσει μεγάλο μέρος της ισχύος τους.

Οσον αφορά τη μελλοντική εξωτερική και αμυντική πολιτική της Γερμανίας, όλα δείχνουν ότι θα αποτελέσει αρμοδιότητα του Σοσιαλδημοκράτη Ολαφ Σολτς, ως επικεφαλής της συμμαχίας «Φωτεινός σηματοδότης», όπου το κόμμα του –το SPD– θα συνεργαστεί με τους Πρασίνους και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες.

Μια ματιά στις προγραμματικές τους δηλώσεις δείχνει, όμως, ότι κανένα από τα κόμματα αυτά δεν προσέρχεται διανοητικά προετοιμασμένο για τις επερχόμενες προκλήσεις. 

Οφείλουμε να παραδεχθούμε, ωστόσο, ότι χωρίς τον Σολτς δεν θα υπήρχε Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Ανάκαμψης, ούτε και πρόταση για ελάχιστη φορολογία. Ολα τα παραπάνω θα πρέπει να δίνουν αφορμή για αισιοδοξία στους γείτονες της Γερμανίας.

* H Dr Constanze Stelzenmuller είναι στέλεχος του Ινστιτούτου Brookings, επικεφαλής της έδρας Fritz Stern.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή