ΚΟΣΜΟΣ

Βράζει το Κόσοβο, υπό διάλυση η Βοσνία

Σε εξέλιξη ο «πόλεμος των πινακίδων οχημάτων» και η απόσυρση των Σέρβων από τον κοινό στρατό

Βράζει το Κόσοβο, υπό διάλυση η Βοσνία

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η διεθνής δύναμη Κοσόβου KFOR ενίσχυσε τις περιπολίες της στα σύνορα Σερβίας – Κοσόβου, καθώς ο «πόλεμος των πινακίδων κυκλοφορίας» συνεχιζόταν με κινητοποίηση των σερβικών ενόπλων δυνάμεων. Την ίδια στιγμή, οι τάσεις αποσύνθεσης της Βοσνίας ενισχύθηκαν, μετά την ανακοίνωση του ηγέτη των Σερβοβοσνίων ότι οι Σέρβοι δεν θα μετέχουν πλέον στον κοινό βοσνιακό στρατό. 

Στο Κόσοβο, η διαμάχη έχει να κάνει με την αναγνώριση ή όχι της κυριαρχίας της Πρίστινας από το Βελιγράδι. Η Σερβία εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσόβου και να ζητάει από τους οδηγούς που εισέρχονται από το Κόσοβο να προμηθεύονται προσωρινές σερβικές πινακίδες. Η Πρίστινα άρχισε να ζητάει το ίδιο από τους οδηγούς που εισέρχονται στο Κόσοβο με σερβικές πινακίδες, προξενώντας έκρηξη οργής στους Σέρβους του Κοσόβου.

Σε μια επίδειξη ισχύος, σερβικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν υπερπτήσεις στη συνοριακή περιοχή, ενώ ο στρατός ξηράς άρχισε ασκήσεις. Η διεθνής δύναμη Κοσόβου (KFOR), που αριθμεί περί τους 5.000 στρατιώτες, έσπευσε στην περιοχή των συνόρων προκειμένου να προλάβει ενδεχόμενη αναζωπύρωση μιας διαμάχης που έχει «παγώσει» από το 1999, όταν η Σερβία υποχρεώθηκε από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ να αποχωρήσει από το Κόσοβο.  

Παράλληλα, στη Βοσνία ο πολιτικός ηγέτης των Σέρβων, Μίλοραντ Ντόντικ, δήλωσε ότι η σερβική οντότητα (Ρεπούμπλικα Σέρπσκα) αποσύρει τη συναίνεσή της από τη συμφωνία του κοινού βοσνιακού στρατού (που αποτελείται από Σέρβους, Κροάτες και μουσουλμάνους) και δρομολογεί την ίδρυση σερβοβοσνιακού στρατού.

Οι Σέρβοι της Βοσνίας, με την υποστήριξη της Ρωσίας και της Κίνας, ζητούν να καταργηθεί το αξίωμα του Υπατου Αρμοστή για τη Βοσνία, το οποίο κατέχει από τον Ιούλιο ο παρασημοφορημένος από την Κροατία Γερμανός Χριστιανοδημοκράτης Κρίστιαν Σμιτ. Το μποϊκοτάζ των κεντρικών θεσμών από τους Σερβοβόσνιους ξεκίνησε όταν ο προηγούμενος Υπατος Αρμοστής Βαλεντίν Ινζκο χρησιμοποίησε τις εξουσίες του αξιώματός του για να ποινικοποιήσει την άρνηση της γενοκτονίας, την οποία υιοθετούν πολλοί Σερβοβόσνιοι.