Β. Κορέα: Υπερηχητικός ο πύραυλος που εκτοξεύτηκε, αλλά… δεν έτρεχε και πολύ

Β. Κορέα: Υπερηχητικός ο πύραυλος που εκτοξεύτηκε, αλλά… δεν έτρεχε και πολύ

Είναι σαν να τρέχει κάποιος τα 100 μέτρα σε 19 δεύτερα, ενώ άλλοι τα τρέχουν σε 9,5''.

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για αποτυχημένη προσπάθεια εκτόξευσης υπερηχητικού πυραύλου κάνουν λόγο πλέον τα διεθνή μέσα ενημέρωσης σχετικά με τη δοκιμή που έκανε την Τρίτη η Βόρεια Κορέα, κάτι που δείχνει ότι το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ επιχειρεί να αναβαθμίσει περαιτέρω το οπλοστάσιό της.

Όπως μετέδωσε το πρωί της Τετάρτης το βορειοκορεάτικο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA, το οπλικό σύστημα που εκτοξεύθηκε προς τις ανατολικές ακτές της και τη θάλασσα την Τρίτη ήταν υπερηχητικός πύραυλος που η χώρα έχει αναπτύξει το τελευταίο διάστημα. Με τη δοκιμή αυτή η Β. Κορέα μπαίνει σε ένα κλειστό κλαμπ χωρών που αναπτύσσουν τέτοιο όπλο ταχείας κίνησης.

Η ανάπτυξη του οπλικού συστήματος αυξάνει τις αμυντικές δυνατότητες της χώρας, σύμφωνα με το KCNA. Το πρακτορείο διευκρίνισε ότι ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν δεν επέβλεψε προσωπικά τη δοκιμή.

«Στην πρώτη του δοκιμαστική εκτόξευση, οι επιστήμονες (…) επιβεβαίωσαν τον έλεγχο της πλεύσης και της σταθερότητας του πυραύλου στο ενεργό τμήμα», κατά το KCNA.

Ο πύραυλος, που σύμφωνα με την ίδια πηγή βαπτίστηκε Hwasong-8, ανταποκρίθηκε στις τεχνικές προδιαγραφές που είχαν τεθεί, όπως η «δυνατότητα ελιγμών κατά την πτήση» και τα χαρακτηριστικά της «αιώρησης κατά την υπερηχητική πτήση της αποσπώμενης κεφαλής του».

Ωστόσο σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο των νοτιοκορεατικών ενόπλων δυνάμεων, ο Βορράς έχει ακόμη πολύ δρόμο μέχρι να αναπτύξει ικανοποιητικού επιπέδου υπερηχητικό πύραυλο, όπως έδειξε η δοκιμή της Τρίτης. Σε σχετική του ανακοίνωση την Τετάρτη ανέφερε ότι το οπλικό αυτό σύστημα της Πιονγκγιάνγκ βρίσκεται ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο.

Ο Τσανγκ Γιουνγκ-κεούν, ειδικός πυραυλικής τεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο Αεροναυτικής της Κορέας, εκτίμησε ότι η βορειοκορεατική δοκιμή ήταν πιθανότατα αποτυχημένη, αφού όπως μετρήθηκε πέτυχε μόνο ταχύτητα έως 2,5 Mach, δηλαδή στο μισό του απαιτούμενου επιπέδου. Είναι σαν να τρέχει κάποιος τα 100 μέτρα σε 19 δευτερόλεπτα, ενώ άλλοι τα τρέχουν σε 9,5 δεύτερα.

Διαβάστε επίσης:

Ο πύραυλος είχε αρχικά εκτιμηθεί από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης – με βάση και τις πρώτες εντυπώσεις ειδικών – ότι επρόκειτο για έναν συμβατικό βαλλιστικό πύραυλο. Όμως οι συμβατικοί πύραυλοι φεύγουν για το διάστημα και επιστρέφουν στην ατμόσφαιρα κάθετα για να πλήξουν τον στόχο τους. Αντιθέτως οι υπερηχητικοί πύραυλοι  ίπτανται σε χαμηλότερα ύψη προς τους στόχους τους, φτάνοντας ταχύτητες έως και πενταπλάσιες της ταχύτητας του ήχου (5 Mach), δηλαδή περί τα 6.200 χιλιόμετρα την ώρα.

Η Πιονγκγιάνγκ αξίωσε εξάλλου οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα να αφήσουν κατά μέρος την πολιτική «δύο μέτρων και δύο σταθμών» όσον αφορά τα εξοπλιστικά της προγράμματα αν θέλουν να ξαναρχίσουν συνομιλίες.

Τόσο η Βόρεια όσο και η Νότια Κορέα έκαναν δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων την 15η Σεπτεμβρίου, καθώς η κούρσα εξοπλισμών με ολοένα πιο εξελιγμένα όπλα συνεχίζεται ενώ οι προσπάθειες να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες για να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις αποδεικνύονται άκαρπες.

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή