Η Λατινική Αμερική διαδήλωσε υπέρ των αμβλώσεων (εικόνες)

Η Λατινική Αμερική διαδήλωσε υπέρ των αμβλώσεων (εικόνες)

Η Κάτω Βουλή στη Χιλή ψήφισε υπέρ της ελεύθερης άμβλωσης στις πρώτες 14 εβδομάδες της κύησης

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από το Μεξικό ως τη Χιλή και από τη Βραζιλία ως το Περού, χιλιάδες γυναίκες διαδήλωσαν την Τρίτη στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση, επ’ ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Ασφαλούς Αμβλώσεως.

Οι μη αγγλόφωνες χώρες της Αμερικής έχουν μεγάλους έως απόλυτους περιορισμούς στην άμβλωση, σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας της αμετακίνητης θέσης της κυριαρχούσας Καθολικής εκκλησίας.

Η Λατινική Αμερική διαδήλωσε υπέρ των αμβλώσεων (εικόνες)-1
Φωτ.: ΕΡΑ

Εκατοντάδες γυναίκες βρίσκονται στη φυλακή επειδή τόλμησαν να καταφύγουν για οποιοδήποτε λόγο σε άμβλωση.

Φέροντας πανό και πλακάτ με συνθήματα όπως «Νόμιμη Άμβλωση Τώρα» και «Δικαίωμα στην απόφαση», πολλές διαδηλώτριες στο Ελ Σαλβαδόρ, στη Χιλή, στην Κολομβία, στο Περού, στο Μεξικό, στη Βενεζουέλα, στη Βραζιλία και αλλού φόρεσαν τα χαρακτηριστικά πράσινα μαντήλια του κινήματος και βγήκαν στους δρόμους την Τρίτη, ενίοτε και με αντιπαραθέσεις με την τοπική αστυνομία.

Η Λατινική Αμερική διαδήλωσε υπέρ των αμβλώσεων (εικόνες)-2
Φωτ.: ΕΡΑ

Η ημέρα αυτή τιμάται κάθε χρόνο στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική από το 1990, από την Εκστρατεία 28 του Σεπτέμβρη. Η ημερομηνία έχει επιλεγεί διότι συνιστά την επέτειο από την ημέρα του 1871 όταν το κοινοβούλιο της Βραζιλίας πέρασε τον πρώτο Νόμο για την Ελεύθερη Γέννηση, ο οποίος επέβαλε να είναι ελεύθερα τα τέκνα των τότε υπόδουλων κατοίκων της Βραζιλίας.

Η Λατινική Αμερική διαδήλωσε υπέρ των αμβλώσεων (εικόνες)-3
Φωτ.: ΕΡΑ

Το 2011 το Παγκόσμιο Δίκτυο Γυναικών για τα Δικαιώματα Αναπαραγωγής (WGNRR) κήρυξε την 28η Σεπτεμβρίου Διεθνή Ημέρα Ασφαλούς Αμβλώσεως. Το 2019 έγινε στη Μάλτα η πρώτη εκδήλωση που τιμούσε την ημέρα αυτή στην Ευρώπη.

Η Λατινική Αμερική διαδήλωσε υπέρ των αμβλώσεων (εικόνες)-4
Φωτ.: Reuters/Jessica Orellana

Στο Ελ Σαλβαδόρ διαδηλώτριες εναπόθεσαν κόκκινα τριαντάφυλλα στο μνήμα της Μπεατρίς, μιας γυναίκας που πέθανε αφού δικαστήριο τής απαγόρευσε να κάνει την άμβλωση που θα της έσωζε τη ζωή.

Η Λατινική Αμερική διαδήλωσε υπέρ των αμβλώσεων (εικόνες)-5
Φωτ.: ΕΡΑ

Στη Χιλή η ημέρα κατέγραψε μια ουσιαστική πρόοδο για το κίνημα, με την Κάτω Βουλή της χώρας να ψηφίζει την Τρίτη υπέρ της αποποινικοποίησης της αμβλώσεως στις πρώτες 14 εβδομάδες της κύησης, παρά την αντίθεση της Καθολικής εκκλησίας. Ωστόσο για να θεσμοθετηθεί θα πρέπει να περάσει και από την υπερσυντηρητική Άνω Βουλή της χώρας.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή