ΚΟΣΜΟΣ

Ιαπωνία: Ο πρ. υπουργός Εξωτερικών Φούμιο Κισίντα επελέγη για την πρωθυπουργία

Θα οδηγήσει το κυβερνών κόμμα στις βουλευτικές εκλογές στα τέλη Νοεμβρίου

Ιαπωνία: Ο πρ. υπουργός Εξωτερικών Φούμιο Κισίντα επελέγη για την πρωθυπουργία

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα επελέγη την Τετάρτη από το κυβερνών κόμμα της χώρας για να γίνει ο νέος πρωθυπουργός της.

Όπως σχολιάζουν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης, το κατεστημένο επικράτησε, φέρνοντας τον κ. Κισίντα στη θέση του απερχόμενου Γιοσοχίντε Σούγκα.

Ο κ. Κισίντα επικράτησε στην εσωτερική ψηφοφορία του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP) του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εμβολιασμών Τάρο Κόνο, που είναι περισσότερο δημοφιλής για το απρόβλεπτο στιλ του. Δύο άλλες υποψήφιες αποσύρθηκαν από τον πρώτο γύρο της εσωκομματικής διαδικασίας.

Ο 64χρονος κ. Κισίντα προηγείτο στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών που διεξήχθησαν για την εκλογή του νέου επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος και επικράτησε στον δεύτερο γύρο της διαδικασίας με 257 ψήφους έναντι 170 που εξασφάλισε ο αντίπαλός του, ο 58χρονος Τάρο Κόνο, γνωστός ως ο «Κύριος Εμβολιασμός» της απερχόμενης κυβέρνησης και μια από τις πιο γνωστές πολιτικές προσωπικότητες του αρχιπελάγους.

Ο νικητής των εσωτερικών εκλογών θα οριστεί πρωθυπουργός σε ψηφοφορία που θα γίνει την προσεχή Δευτέρα, 4 Οκτωβρίου, στο κοινοβούλιο, στο οποίο κυριαρχεί το LDP, και θα οδηγήσει το κόμμα του στις βουλευτικές εκλογές στις 28ης Νοεμβρίου, αν και η απήχησή του στο ευρύ κοινό αποτελεί ερωτηματικό προς το παρόν…

Οι εσωκομματικές εκλογές στο κυβερνών κόμμα ήταν αυτήν την φορά εξαιρετικά αμφίρροπες, κυρίως διότι οι περισσότερες από τις ισχυρές πτέρυγες του κόμματος δεν είχαν δώσει οδηγίες για την ψηφοφορία στα μέλη τους.

Η 60χρονη υπερεθνικίστρια Σαναέ Τακάιτσι και η 61χρονη γνωστή για τις φεμινιστικές της θέσεις πρώην υπουργός Σέικο Νόντα, βρίσκονταν μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων που αναμετρήθηκαν στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών για την ηγεσία του LDP, γεγονός ασυνήθιστο στην χώρα αυτή που δεν είχε ποτέ γυναίκα πρωθυπουργό και που μετρά λίγες γυναίκες μεταξύ των κορυφαίων πολιτικών προσωπικοτήτων.

Αυτές τερμάτισαν στην τρίτη και στην τέταρτη θέση αντίστοιχα στον πρώτο γύρο της διαδικασίας.

Ο Φούμιο Κισίντα, ο οποίος είναι γνωστός για την καλλιέργεια πνεύματος συναίνεσης, διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών από το 2012 ως το 2017 στην κυβέρνηση του Σίνζο Άμπε.

Δεινός υπέρμαχος του πυρηνικού αφοπλισμού στον κόσμο, είχε κυρίως συμβάλει στην επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Χιροσίμα το 2016, η οποία ήταν η πρώτη ενός εν ενεργεία Αμερικανού προέδρου στην πόλη αυτή που καταστράφηκε από την ατομική βόμβα το 1945.

Αυτό δεν τον εμποδίζει ωστόσο να τάσσεται υπέρ της επανεκκίνησης της πυρηνικής ενέργειας στην Ιαπωνία, η χρήση της οποίας έχει περιοριστεί πολύ μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα το 2011.

Πριν από τις εσωκομματικές εκλογές ο πρώην τραπεζίτης είχε δεσμευτεί να ενισχύσει τα μέτρα επανεκκίνησης της οικονομίας που συνδέονται με την πανδημία του κορωνοϊού αν εκλεγεί, ενώ είχε επιδιώξει να επωφεληθεί της δυσαρέσκειας της κοινής γνώμης για την διαχείριση της υγειονομικής κρίσης που είχε οδηγήσει στην πτώση της δημοτικότητας της κυβέρνησης Σούγκα.

Επίσης είχε προβάλλει την ικανότητά του να ακούει και είχε καλέσει τους Ιάπωνες να μοιράζονται μαζί του τα αιτήματά τους και τις ιδέες τους, όπως και την βούλησή του για τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων. «Οι άνθρωποι θέλουν μια πολιτική γενναιοδωρίας», δήλωνε.

Ο κ. Κισίντα θα έχει να αντιμετωπίσει μια πληθώρα προκλήσεων, από την καθοδήγηση μιας οικονομικής ανάκαμψης μετά την πανδημία της COVID-19 ως τις απειλές που αντιπροσωπεύουν η Βόρεια Κορέα και η Κίνα, αλλά δεν αναμένεται να μπορεί να αλλάξει ριζικά την εξωτερική, οικονομική ή στρατιωτική πολιτική της Ιαπωνίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, The New York Times