Ιαπωνία: Νέος αρχηγός με την ίδια γραμμή πλεύσης

Ιαπωνία: Νέος αρχηγός με την ίδια γραμμή πλεύσης

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Φούμιο Κισίντα κέρδισε τη μάχη για την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος στην Ιαπωνία

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νίκη του κομματικού κατεστημένου χαρακτηρίζεται η επικράτηση του Φούμιο Κισίντα στη μάχη για τη διαδοχή του Ιάπωνα πρωθυπουργού Γιοσιχίντε Σούγκα στην ηγεσία του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP). Ο 64χρονος πρώην υπουργός Εξωτερικών επικράτησε συντριπτικά –με 257 ψήφους έναντι 170– στον δεύτερο γύρο της αναμέτρησης του βασικού ανθυποψηφίου του Τάρο Κόνο.

Ο Σούγκα αναγκάσθηκε να παραιτηθεί από την ηγεσία μόλις έναν χρόνο αφότου παρέλαβε τη σκυτάλη από τον επί σειρά ετών πρωθυπουργό Σίνζο Αμπε, καθώς η δημοτικότητά του είχε καταρρακωθεί την περίοδο της πανδημίας. Στον πρώτο γύρο της χθεσινής αναμέτρησης, ο ήπιος και συναινετικός Κισίντα εξασφάλισε μόλις μία ψήφο παραπάνω από τον Κόνο, έναν πολιτικό που μιλάει έξω από τα δόντια και δεν δίστασε να υιοθετήσει αιρετικές –για το κυβερνών κόμμα– θέσεις, όπως όταν υποστήριξε τον γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων. Ωστόσο, στον δεύτερο γύρο της αναμέτρησης ισχυροί βαρώνοι του LDP έριξαν το βάρος τους υπέρ του Κισίντα, γεγονός που έκρινε το τελικό αποτέλεσμα.

Βουλευτής Χιροσίμα, ο Κισίντα αναμένεται να εξασφαλίσει εύκολα την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής για τον σχηματισμό κυβέρνησης την ερχόμενη Δευτέρα και να αναλάβει την πρωθυπουργία, καθώς το LDP διαθέτει άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Η πρώτη πραγματική δοκιμασία τον περιμένει τον Νοέμβριο, οπότε θα διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές. Στην πρώτη συνέντευξη Τύπου μετά την επικράτησή του, ο Κισίντα υιοθέτησε δημοφιλείς θέσεις για την ανάγκη αναδιανομής του πλούτου και στήριξης των χαμηλότερων εισοδημάτων, ιδιαίτερα σε θέματα στέγασης και εκπαίδευσης.

Εξωτερική πολιτική

Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ο Κισίντα ακολουθεί την πεπατημένη των ιαπωνικών κυβερνήσεων, επιμένοντας στην ανάγκη ενίσχυσης των ενόπλων δυνάμεων και αναχαίτισης της Κίνας. Πάντως, η αγγλόφωνη κρατική τηλεόραση της Κίνας, CGTN, χαρακτήρισε τον Κισίντα ως «την καλύτερη επιλογή για την Ιαπωνία» και εξέφρασε την εκτίμηση ότι με την επικράτησή του ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας για τη βελτίωση των σινοϊαπωνικών σχέσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή