Δυσφορία για το δόγμα Μακρόν

Δυσφορία για το δόγμα Μακρόν

Τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. ενοχλεί η στρατηγική του Γάλλου προέδρου με σύνθημα «Πρώτα η Ευρώπη»

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Την ενόχλησή τους με τη Γαλλία εκφράζουν ολοένα και περισσότεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και διπλωμάτες τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την Ε.Ε., καθώς η στρατηγική «Πρώτα η Ευρώπη» του Γάλλου προέδρου Μακρόν, με στόχο τη σταδιακή αυτονομία της Ευρώπης έναντι των ΗΠΑ σε ζητήματα άμυνας και ευαίσθητων τεχνολογιών, προκαλεί την ανησυχία κρατών-μελών της Ε.Ε. και πλήττει τις δυτικές προσπάθειες για δημιουργία ενιαίου μετώπου με στόχο την ανάσχεση της κινεζικής ανόδου, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Πίσω από την πρωτοβουλία αυτή του Μακρόν κρύβεται η πρόσφατη ταπεινωτική ακύρωση συμβολαίου-μαμούθ μεταξύ Γαλλίας και Αυστραλίας για την κατασκευή συμβατικών υποβρυχίων, με το Παρίσι να αντιδρά έντονα και να απειλεί με αντίποινα. Οι Γάλλοι εμπόδισαν προσπάθειες εκσυγχρονισμού των ΝΑΤΟϊκών δυνατοτήτων και τροφοδότησαν έριδες στην κορυφή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Η αντίσταση στην προσέγγιση του Μακρόν είναι εντονότερη στην Ανατολική Ευρώπη, με πολλές χώρες της περιοχής να θεωρούν τις ΗΠΑ ασπίδα στη ρωσική επιθετικότητα, αντιμετωπίζοντας με καχυποψία τη Γαλλία. Τα κράτη της Δυτικής Ευρώπης ανησυχούν, όμως, και αυτά ότι ο Μακρόν «έχει τραβήξει υπερβολικά το σκοινί» στην προσπάθειά του να αποκλείσει τις ΗΠΑ.

Η αντιπαράθεση αναμενόταν να συνεχισθεί στη χθεσινή ιδρυτική σύνοδο του Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας Ε.Ε. και ΗΠΑ στο Πίτσμπουργκ, ενώπιον των Αμερικανών υπουργών Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο και της ειδικής απεσταλμένης για εμπορικά ζητήματα Κάθριν Τάι. Η Γαλλία έπεισε, όμως, την Ε.Ε. να μετριάσει τον τόνο του κοινού ανακοινωθέντος, περιορίζοντας τις αναφορές συνεργασίας στην παραγωγή ημιαγωγών και απαλείφοντας αυτές που έκαναν λόγο για «αμοιβαίες εξαρτήσεις». Γάλλοι αξιωματούχοι εξέφρασαν επίσης παράπονα γιατί το αρχικό κείμενο περιείχε αμερικανικούς και όχι ευρωπαϊκούς λεκτικούς ιδιωματισμούς, οδηγώντας σε ακύρωση την προγραμματισμένη για χθες το βράδυ κοινή συνέντευξη Τύπου.

Πιο ουσιαστικές διαφωνίες είχαν, όμως, ήδη κάνει την εμφάνισή τους εδώ και καιρό. Οι διαφωνίες αυτές αφορούν το αίτημα των ΗΠΑ για ενσωμάτωση της επιχειρησιακής υποστήριξης της Ε.Ε. και του ίδιου του αμυντικού της δόγματος σε αυτά των ΗΠΑ. Ο επίτροπος Εσωτερικών Αγορών της Ε.Ε. Τιερί Μπρετόν έχει ασκήσει πιέσεις για αποκλεισμό μη ευρωπαϊκών εταιρειών από συνεργασίες για την παραγωγή ημιαγωγών, συστημάτων υπολογιστικών νεφών και από κάθε ευρωπαϊκή αμυντική χρηματοδότηση. 

Σύμφωνα με τη Γαλλία, η Ευρώπη οφείλει να κάνει περισσότερα για να στηρίξει την αμυντική βιομηχανία της, θέτοντας τους όρους στους ανταγωνιστές της. Οσον αφορά την ασφάλεια των γραμμών παραγωγής, ο Μπρετόν εκτιμά ότι ελάχιστες διαφορές χωρίζουν τις ΗΠΑ από την Κίνα, ένα επιχείρημα που απέκτησε ισχύ όταν οι ΗΠΑ απέκλεισαν εξαγωγές βασικών πρώτων υλών για την παραγωγή εμβολίων κατά της COVID-19. Μετά τον σάλο για τα υποβρύχια, ο Μπρετόν κάλεσε την περασμένη εβδομάδα σε «διάλειμμα και ανανέωση» της εμπορικής σχέσης Ε.Ε. – ΗΠΑ, προκαλώντας την ενόχληση πολλών Ευρωπαίων διπλωματών και αξιωματούχων, πρόθυμων για σύσφιγξη των σχέσεων με την Ουάσιγκτον.

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εκνεύρισε τουλάχιστον ένα συνάδελφό της όταν απαίτησε σε τηλεοπτική συνέντευξη εξηγήσεις από τις ΗΠΑ για τα υποβρύχια. Οι γαλλικοί ελιγμοί επηρεάζουν το ΝΑΤΟ, όπου Βρετανοί διπλωμάτες αποκαλύπτουν την ανησυχία τους για ενδεχόμενες γαλλικές κινήσεις με στόχο την αναμόρφωση της δομής της Συμμαχίας, ως αντίποινα στη διένεξη για τα υποβρύχια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή