Γερμανία: Εναρκτήριο λάκτισμα με σέλφι για τέσσερις

Γερμανία: Εναρκτήριο λάκτισμα με σέλφι για τέσσερις

Οι δύο επικεφαλής των Πρασίνων με τον πρόεδρο και τον γραμματέα των Ελεύθερων Δημοκρατών

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Μία «σέλφι» που ισοδυναμεί με 1.000 λέξεις δημοσίευσαν, ταυτόχρονα και με την ίδια λεζάντα, γύρω στα μεσάνυχτα της Τετάρτης, οι δύο επικεφαλής των Πρασίνων, Ρόμπερτ Χάμπεκ και Αναλένα Μπέρμποκ, ο πρόεδρος των Ελεύθερων Δημοκρατών, Κρίστιαν Λίντνερ, και ο γραμματέας του κόμματος, Φόλκερ Βίσινγκ. Οι εκπρόσωποι των δύο «μικρών» κομμάτων άρχισαν τις απόπειρες για εξεύρεση κοινού εδάφους, ώστε να παρουσιάσουν κατά το δυνατόν κοινό μέτωπο στις διερευνητικές συζητήσεις με τους Σοσιαλδημοκράτες, που αρχίζουν την Κυριακή. 

Τα δύο κόμματα είχαν επιχειρήσει να αναλάβουν ρόλο ελασσόνων εταίρων στην τελευταία κυβέρνηση της καγκελαρίου Μέρκελ, αλλά οι διαπραγματεύσεις του 2017 είχαν αποτύχει. Τώρα φαίνεται ότι έχουν διδαχθεί από αυτή την εμπειρία, καθιερώνοντας νέους κανόνες στη διαπραγμάτευση: όχι πολύ μεγάλους αριθμούς συμμετεχόντων, ώστε να μην υπάρχουν διαρροές, όχι διαρροές από τους κύριους πρωταγωνιστές (τόσο ο Χάμπεκ όσο και ο Λίντνερ είχαν διακριθεί στο «σπορ» την προηγούμενη φορά), όχι αντιπαραγωγικές, ολονύχτιες διαπραγματεύσεις.
Εποικοδομητική σύνθεση

Επί της ουσίας, πώς μπορούν δύο κόμματα των οποίων οι θέσεις σε κάποια θέματα είναι εκ διαμέτρου αντίθετες να προχωρήσουν σε εποικοδομητική σύνθεση; Πράσινοι και Ελεύθεροι Δημοκράτες συμφωνούν στα ζητήματα πολιτικών δικαιωμάτων, εκπαίδευσης, ψηφιοποίησης και εν μέρει κοινωνικής ασφάλισης, ενώ συμμερίζονται την ίδια καχυποψία για τον ρόλο της Κίνας. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν βαθιές διαφωνίες στο ζήτημα της φορολογικής πολιτικής και της πολιτικής για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, με τους Πρασίνους να υποστηρίζουν λήψη δραστικών μέτρων, την ώρα που οι Ελεύθεροι Δημοκράτες εμφανίζονται «αλλεργικοί» στις απαγορεύσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή