ΗΠΑ: Οι διαφωνίες στους Δημοκρατικούς υπονομεύουν την ατζέντα Μπάιντεν

ΗΠΑ: Οι διαφωνίες στους Δημοκρατικούς υπονομεύουν την ατζέντα Μπάιντεν

Στο επίκεντρο ο εκσυγχρονισμός των υποδομών, με νομοσχέδιο για δαπάνες 1 τρισεκ. δολαρίων

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κίνδυνο πολιτικού εκτροχιασμού βρίσκεται η ατζέντα του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν από τις διχογνωμίες μεταξύ των Δημοκρατικών, καθώς οι μετριοπαθείς εκδήλωσαν την Τετάρτη το θυμό τους στην ιδέα καθυστέρησης του νομοσχεδίου με δαπάνες ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων για την αναβάθμιση των υποδομών, ενόψει μιας σημαντικής ψηφοφορίας για την αποτροπή της αναστολής λειτουργίας των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι συνομιλίες για τα δύο νομοσχέδια που θα εκσυγχρονίσουν το οδικό δίκτυο και τα αεροδρόμια στις ΗΠΑ, αλλά και θα χρηματοδοτήσουν την υλοποίηση κοινωνικών προγραμμάτων και την εφαρμογή μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής βρίσκονται σε ένα «ασταθές» επίπεδο.

Οι μετριοπαθείς και οι προοδευτικοί Δημοκρατικοί διαφωνούν σχετικά με το εύρος δαπανών περίπου 4 τρισεκ. δολαρίων.

Υπενθυμίζεται ότι οι Δημοκρατικοί έχουν οριακή πλειοψηφία στο Κογκρέσο.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένεται να ψηφίσει την Πέμπτη για το νομοσχέδιο εκσυγχρονισμού των υποδομών του 1 τρισεκ. δολαρίων, το οποίο έχει ήδη ψηφιστεί από τη Γερουσία. Πρόκειται για ψηφοφορία, η οποία καθυστέρησε μία φορά.

Διαβάστε ακόμη:

Η βουλευτής Στέφανι Μέρφι, μία μετριοπαθής Δημοκρατική που υποστηρίζει το νομοσχέδιο για τις υποδομές, προειδοποίησε για το ενδεχόμενο μη ψήφισης ή καθυστέρησης του νομοσχεδίου.

«Αν η ψηφοφορία πρόκειται να αποτύχει αύριο ή να καθυστερήσει, θα υπάρξει ένα σημαντικό ρήγμα εμπιστοσύνης, το οποίο μπορεί να επιβραδύνει τη δυναμική υλοποίησης της ατζέντας του Μπάιντεν», δήλωσε η ίδια χθες στους δημοσιογράφους.

Ωστόσο, με τους προοδευτικούς Δημοκρατικούς βουλευτές στη Βουλή των Αντιπροσώπων να προειδοποιούν ότι θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο, μέχρι την επίτευξη συμφωνίας για ένα ξεχωριστό, συνολικό νομοσχέδιο με δαπάνες πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων για την αύξηση των κοινωνικών δαπανών και για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας παραμένει αβέβαιο.

«Ο μόνος τρόπος για την πραγματοποίηση της ψηφοφορίας είναι μόνο αν έχουμε τις απαραίτητες ψήφους για να ψηφιστεί το νομοσχέδιο», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο βουλευτής Νταν Κίλντι, που είναι αναπληρωτής συντονιστής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Με δεδομένη την οριακή πλειοψηφία των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο, αναμένεται η διεξαγωγή ψηφοφορίας για μια διακομματική απόφαση για τη χρηματοδότηση της λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου, πριν από την εκπνοή της χρηματοδότησης σήμερα τα μεσάνυχτα.

Ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ έχει προγραμματίσει ψηφοφορίες για το νομοθετικό μέτρο το πρωί της Πέμπτης, αφήνοντας μεγάλο περιθώριο χρόνου στη Βουλή των Αντιπροσώπων, προκειμένου να αναλάβει δράση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή