Αφγανιστάν: Η ζωή στη σκιά των Ταλιμπάν (βίντεο)

Αφγανιστάν: Η ζωή στη σκιά των Ταλιμπάν (βίντεο)

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις έξι εβδομάδες από την ανακατάληψη της εξουσίας στην Καμπούλ από τους Ταλιμπάν, η ζωή εκεί έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά, αν και οι συνθήκες δεν άλλαξαν μονομιάς, ενώ κάποια πράγματα ακόμη παραμένουν στη θέση τους.

Αφγανιστάν: Η ζωή στη σκιά των Ταλιμπάν (βίντεο)-1
Με Ταλιμπάν ή χωρίς, το κυκλοφοριακό στην Καμπούλ παραμένει άλυτο. (φωτ.: AP Photo/Felipe Dana).

Η κίνηση στους δρόμους παραμένει η ίδια, οι νέοι συνεχίζουν να παίζουν… κρίκετ και να παρακολουθούν αγώνες παραδοσιακής πάλης στο πάρκο Τσαμάν-ε-Χοζάρι της Καμπούλ. Υπενθυμίζεται ότι κατά την προηγούμενη κυριαρχία των Ταλιμπάν, προς 20ετίας, είχαν απαγορευθεί πολλά αθλήματα, αλλά τώρα δεν έχουν ακόμη κάνει το ίδιο.

Αφγανιστάν: Η ζωή στη σκιά των Ταλιμπάν (βίντεο)-2
Οι Ταλιμπάν έχουν αναλάβει μεταξύ άλλων και καθήκοντα τροχονόμου. Για να τραβήξουν δε την προσοχή των οδηγών δεν χρειάζονται σφυρίχτρες. Αρκούν τα αυτόματα όπλα που έχουν στα χέρια τους… (φωτ.: AP Photo/Felipe Dana).

Η πλέον κραυγαλέα αλλαγή είναι η παρουσία των ίδιων των Ταλιμπάν. Οι Ισλαμιστές αντάρτες κάνουν τον τροχονόμο ή επανδρώνουν διάφορα σημεία ελέγχου, φορώντας τις μπλε στολές παραλλαγής που τους προσδίδουν μια κάποια… επισημότητα. 

Αφγανιστάν: Η ζωή στη σκιά των Ταλιμπάν (βίντεο)-3
Το σύμπαν σταματά στην Καμπούλ την ώρα της προσευχής της Παρασκευής (φωτ.: AP Photo/Bernat Armangue)

Ωστόσο άλλοι Ταλιμπάν επιλέγουν την αφγανική παραδοσιακή συνταγή με μακρύ πουκάμισο και φαρδιά παντελόνια.

Αφγανιστάν: Η ζωή στη σκιά των Ταλιμπάν (βίντεο)-4
Ο φωτογραφικός φακός «αιχμαλώτισε» μια γυναίκα που πέρασε μια από αυτές τις ημέρες μπροστά από μια σειρά σαλονιών ομορφιάς, στις προθήκες των οποίων είχαν αλλοιωθεί ή καλυφθεί εικόνες γυναικών, ενώ άλλες διαφημίσεις παρέμεναν απείραχτες (φωτ.: AP Photo/Bernat Armangue).

Μετά τη νίκη διά περιπάτου των ακραίων Ισλαμιστών στην Καμπούλ στις 15 Αυγούστου, πολλές γυναίκες φάνηκε να αποφεύγουν να κυκλοφορήσουν στους δρόμους. Πάντως καθώς περνούν οι εβδομάδες όλο και περισσότερες Αφγανές εμφανίζονται δημοσίως στην πρωτεύουσα, κάποιες με μακρύτερα πανωφόρια και κεφαλομάντιλα και άλλες με μπούρκα, την οποίαν έτσι κι αλλιώς φορούσαν πολλές Αφγανές ανεξαρτήτως της παρουσίας των Ταλιμπάν.

Αφγανιστάν: Η ζωή στη σκιά των Ταλιμπάν (βίντεο)-5
Εργάτες περιμένουν σε δρόμο της Καμπούλ να προσληφθούν για το μεροκάματο (φωτ.: AP Photo/Bernat Armangue).

Αυτό είναι χαρακτηριστικό της μεταβατικής κατάστασης την οποία βιώνει σήμερα η Καμπούλ. Άραγε οι σκληροπυρηνικοί Ταλιμπάν θα επιβάλουν ξανά τους αυστηρότατους περιορισμούς που ίσχυσαν κατά τη δεκαετία του 1990, ή θα υπάρχουν κάποια περιθώρια ελαστικότητας;

Αφγανιστάν: Η ζωή στη σκιά των Ταλιμπάν (βίντεο)-6
Πλέον οι κάτοικοι στην Παλιά Πόλη, στην Καμπούλ, μοιάζουν να έχουν συνηθίσει τη θέα των Ταλιμπάν με το αυτόματο και το δάχτυλο στη σκανδάλη μπροστά τους. (AP Photo/Bernat Armangue)

Αυτό είναι χαρακτηριστικό της μεταβατικής κατάστασης την οποία βιώνει σήμερα η Καμπούλ. Άραγε οι σκληροπυρηνικοί Ταλιμπάν θα επιβάλουν ξανά τους αυστηρότατους περιορισμούς που ίσχυσαν κατά τη δεκαετία του 1990, ή θα υπάρχει κάποια περιθώρια ελαστικότητας;

Αφγανιστάν: Η ζωή στη σκιά των Ταλιμπάν (βίντεο)-7
Η ζωή συνεχίζεται στην αφγανική πρωτεύουσα, και τι καλύτερο σημείο υπάρχει για έναν μανάβη για να πουλήσει φρούτα και λαχανικά από τη… μέση του δρόμου; (φωτ.: AP Photo/Bernat Armangue)

Επιπλέον, κατά την προηγούμενη περίοδο της κυριαρχίας τους οι Ταλιμπάν είχαν απαγορεύσει κάθε είδους φωτογραφία με ζωντανό θέμα, ακόμη και ζώα. Προς το παρόν αυτό δεν έχει συμβεί φέτος, αλλά είναι απρόβλεπτη η πορεία της τακτικής των Ταλιμπάν.

Αφγανιστάν: Η ζωή στη σκιά των Ταλιμπάν (βίντεο)-8
Καμπούλ 2021: «Πίσω στη… σκευοφόρο με τα αδέλφια σου» (φωτ.: AP Photo/Felipe Dana).

Κι αν οι άνδρες και τα αγόρια δεν βλέπουν και τόσο μεγάλη διαφορά στην καθημερινότητά τους, οι γυναίκες αισθάνονται ήδη τον κλοιό να σφίγγει γύρω τους.

Όσες εργάζονται για τις δημοτικές αρχές στην Καμπούλ ειδοποιήθηκαν να παραμείνουν στο σπίτι τους, ενώ στα κορίτσια στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση δεν έχει επιτραπεί να επιστρέψουν στις τάξεις τους.

Αφγανιστάν: Η ζωή στη σκιά των Ταλιμπάν (βίντεο)-9
Αφού ξεθύμαναν από την όρεξή τους να ανέβουν στα αλογάκια και να πάνε γύρω γύρω, όπως έκαναν μόλις κατέλααν την Καμπούλ, οι Ταλιμπάν αφήνουν πλέον τους φυσικούς χρήστες του καρουζέλ στην Καμπούλ για να διασκεδάσουν, επιτηρώντας τους (AP Photo/Felipe Dana).

Άλλη προφανής αλλαγή είναι ότι όλο και λιγότεροι άνδρες φορούν δυτικότροπα ρούχα. Οι κρατικοί υπάλληλοι ήταν κατά κανόνα εκείνοι οι οποίοι ντύνονταν με δυτικά ρούχα, αλλά πλέον έχουν στραφεί στον συνδυασμό με τα φαρδιά πουκάμισα και παντελόνια.

Αφγανιστάν: Η ζωή στη σκιά των Ταλιμπάν (βίντεο)-10
Οι γυναίκες μπορεί σε μεγάλο βαθμό να απουσιάζουν από τους δρόμους, αλλά η φιγούρα της γυναίκας στον τοίχο που είναι φυλακισμένη πίσω από το συρματόπλεγμα στοιχειώνει όσους κάθονται μπροστά της (φωτ.: AP Photo/Felipe Dana).

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι πολλοί από τους Ταλιμπάν βρίσκονται στην Καμπούλ για πρώτη φορά στη ζωή τους.

Αφγανιστάν: Η ζωή στη σκιά των Ταλιμπάν (βίντεο)-11
Ένα κοριτσάκι έχει αναλάβει καθήκοντα λούστρου, ενώ οι άνδρες ενώπιόν της τελούν την προσευχή της Παρασκευής (AP Photo/Bernat Armangue)

Η κατάσταση τουκλάχιστον φαίνεται ειρηνική προς το παρόν, και αυτό είναι κάτι που σίγουρα εκτιμούν τόσο οι Αφγανοί όσο και οι λίγοι ξένοι που έχουν παραμείνει στην αφγανική πρωτεύουσα.

Πηγή: Associated Press

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή