Ιταλία: Οργή για σεξιστικό άγαλμα

Ιταλία: Οργή για σεξιστικό άγαλμα

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το άγαλμα μιας καλλίγραμμης γυναίκας με διάφανο αέρινο φόρεμα, ηρωίδας ποιήματος του 19ου αιώνα, προκάλεσε αντιδράσεις στην Ιταλία, καθώς πολλές γυναίκες βουλευτές το κατήγγειλαν ως σεξιστικό σύμβολο. 

Τα αποκαλυπτήρια έγιναν το περασμένο Σάββατο στο Σάπρι της επαρχίας Καμπανίας, στον ιταλικό νότο, παρουσία του Ιταλού πρώην πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε. 

Το έργο φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Εμανουέλε Στιφάνο ως ένδειξη τιμής στη «Σταχομαζώχτρα του Σάπρι», έργο του ποιητή Λουίτζι Μερκαντίνι, που χρονολογείται από το 1857. Το ποίημα βασίζεται στην αποτυχημένη εκστρατεία κατά του βασιλείου της Νάπολης από τον Κάρλο Πιζακάνε, έναν από τους πρώτους Ιταλούς διανοητές του σοσιαλισμού. Η Λάουρα Μπολντρίνι, βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος, τόνισε ότι το άγαλμα συνιστά «εξύβριση των γυναικών και της ιστορίας που υποτίθεται ότι αναπαριστά». Στο ίδιο ύφος, συνοδοιπόροι της απαίτησαν την άμεση αφαίρεσή τoυ, τονίζοντας ότι «για ακόμα μια φορά ταπεινωνόμαστε βλέποντας το φύλο μας να εκπροσωπείται από ένα σέξι σώμα, χωρίς ψυχή ή σχέση με τα κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα που εκφράζονται στο λογοτεχνικό έργο». Στο άγαλμα δεν είδαν τίποτα από την επανάσταση κατά των Βουρβόνων ούτε «από την αυτοδιάθεση μιας γυναίκας, που επιλέγει να μην πάει στη δουλειά της ώστε να αντιταχθεί στον δυνάστη».

Ο γλύπτης Στιφάνο υπεραμύνθηκε του έργου του, με ανάρτησή του στο Facebook, υποστηρίζοντας ότι αν ήταν στο χέρι του η γυναίκα του αγάλματος θα ήταν εντελώς γυμνή, επειδή «είμαι λάτρης του ανθρώπινου σώματος». 

Επίσης πρόσθεσε ότι είναι εντελώς περιττή «οποιαδήποτε προσπάθεια» να ερμηνευθεί ένα έργο τέχνης από εκείνους που «το μόνο που θέλουν να δουν είναι ανηθικότητα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή