Εκβιάζει με ρωσικά όπλα ο Ερντογάν την Ουάσιγκτον

Εκβιάζει με ρωσικά όπλα ο Ερντογάν την Ουάσιγκτον

Συνεργασία με Πούτιν και προμήθεια ρωσικών αεροσκαφών και υποβρυχίων

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Παρά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ για επιπλέον κυρώσεις σε περίπτωση προμήθειας νέων ρωσικών οπλικών συστημάτων, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε πως δεν υποχωρεί στο ζήτημα των S-400 και έκανε λόγο για προμήθεια από τη Μόσχα μαχητικών αεροσκαφών και κινητήρων μαχητικών, υποβρυχίων, ενώ σημείωσε ότι πρότεινε στον Βλαντιμίρ Πούτιν την από κοινού κατασκευή δύο ακόμη πυρηνικών εργοστασίων στην Τουρκία. 

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε από τις ΗΠΑ «ή να παραδώσουν τα F-35 ή να επιστρέψουν τα χρήματα».

Ανένδοτος για S-400

Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της επιστροφής από τη Ρωσία, ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε: «Στο θέμα των S-400 η διαδικασία προχωράει κανονικά, δεν υπάρχει κανένα ζήτημα υποχώρησης. Σε αυτή τη συζήτησή μας θέσαμε όλα τα ζητήματα και το πώς θα προχωρήσουμε στην επόμενη φάση· όπως τα βήματα που μπορούμε κάνουμε μαζί για παραγωγή κινητήρων μαχητικών και για μαχητικά. Με τη βοήθεια του Θεού θα συμβαδίσουμε. Μπορούμε να προχωρήσουμε μαζί και στις ναυπηγήσεις πλοίων. Θα γίνουν βήματα με τη Ρωσία, κοινά βήματα, μέχρι και για κατασκευή υποβρυχίων. Δεν σταματάμε, προχωράμε». 

Γκρίνια για τα Reis

Ο κ. Ερντογάν αποκάλυψε πως υπάρχουν καθυστερήσεις όσον αφορά τα σύγχρονα –γερμανικής τεχνολογίας– υποβρύχια Reis, τα οποία ναυπηγούνται στην Τουρκία. 

«Η Γερμανία στο ζήτημα των υποβρυχίων Reis έχει χαλαρώσει την υπόθεση. Σε περίπτωση που δεν τηρήσει τις υποσχέσεις της, τότε κι εμείς θα βρούμε εναλλακτικές λύσεις. Οι εναλλακτικές δεν τελειώνουν», προειδοποίησε ο πρόεδρος της Τουρκίας.  

Στρεφόμενος προς τις ΗΠΑ και τον Τζο Μπάιντεν, ο κ. Ερντογάν υποστήριξε πως θα συναντηθεί μαζί του στη Ρώμη στη σύνοδο του G20 και στη Γλασκώβη στη σύνοδο για το κλίμα.  

Πάντως, στο πλαίσιο των τουρκοαμερικανικών ζητημάτων, αναφέρθηκε και στα F-35 και αναλυτές εκτιμούν πως οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν δείχνουν ότι η Αγκυρα αντιλαμβάνεται πως δεν θα παραλάβει τα F-35.

«Θα συζητήσουμε μαζί τις στρατιωτικές, οικονομικές, εμπορικές σχέσεις. Ας πούμε τι θα γίνει με τα F-35. Εχουμε πληρώσει 1,4 δισ. δολάρια. Εμείς δεν είμαστε μια χώρα που έχουμε πολλά χρήματα για να τα σπαταλάμε. Δεν τα κερδίζουμε εύκολα. Ή θα μας δώσουν τα αεροσκάφη μας ή τα χρήματά μας», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τέλος, ως προς τα σχέδια για πυρηνικά εργοστάσια και την πιθανή συνεργασία με τη Μόσχα, υπογράμμισε:

Πυρηνικά εργοστάσια

«Κατασκευάζουμε τον πυρηνικό σταθμό Ακούγιου. Εχουμε στόχο να διαθέτουμε τρεις πυρηνικούς σταθμούς. Στον κ. Πούτιν πρότεινα “αν μπορούμε να κατασκευάσουμε μαζί και τα άλλα δύο πυρηνικά εργοστάσια”. Ετσι, η Τουρκία θα έχει τρία πυρηνικά εργοστάσια. Μας είπε “να εργαστούμε μαζί πάνω σε αυτό το θέμα»”. Με τον κ. Πούτιν εξετάσαμε και τα κοινά βήματα που μπορούμε να κάνουμε μαζί στο Διάστημα, για το οποίο υπάρχει πρότασή τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή