Νέα γαλλικά πυρά κατά της Αυστραλίας

Νέα γαλλικά πυρά κατά της Αυστραλίας

«Κάποιος έλεγε ψέματα» στην υπόθεση των υποβρυχίων, επιμένει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε υψηλό επίπεδο διατηρείται η ένταση ανάμεσα στο Παρίσι και στην Καμπέρα, δύο εβδομάδες μετά την αιφνιδιαστική ακύρωση, από πλευράς Αυστραλίας, του συμβολαίου για παράδοση 12 γαλλικών υποβρυχίων και τη σύναψη τριμερούς, αντικινεζικού αμυντικού συμφώνου με τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Καταθέτοντας για την πολύκροτη υπόθεση στην επιτροπή ενόπλων δυνάμεων της γαλλικής Γερουσίας, ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν επέμεινε πως η κυβέρνηση της Αυστραλίας ουδέποτε είχε εκφράσει αμφιβολίες για την εκτέλεση του συμβολαίου, ύψους 56 δισ. ευρώ, το οποίο ακύρωσε μονομερώς, προτιμώντας να αγοράσει οκτώ πυρηνοκίνητα, αμερικανικής κατασκευής υποβρύχια.

«Ολα όσα έχω πει επιβεβαιώνονται από την επιστολή που έλαβα στις 15 Σεπτεμβρίου από το υπουργείο Αμυνας της Αυστραλίας, όπου λένε: όλα είναι ΟΚ, ας προχωρήσουμε», δήλωσε ο Λε Ντριάν και προσέθεσε: «Κάποιος λέει ψέματα. Κάτι δεν βγάζει νόημα και δεν ξέρουμε γιατί». Η 15η Σεπτεμβρίου ήταν η ημέρα όπου οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Αυστραλίας ανακοίνωσαν ότι συνάπτουν το σύμφωνο AUKUS, που προβλέπει και την παράδοση των πυρηνοκίνητων υποβρυχίων. Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας κατηγόρησε την Αυστραλία ότι με αυτή την επιλογή της «εγκατέλειψε την αμυντική της αυτονομία».

Ενώ η Γαλλία εξακολουθεί να πνέει μένεα κατά της Αυστραλίας, οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ φαίνεται να βαίνουν προς εξομάλυνση μετά την τηλεφωνική συνδιάλεξη του Εμανουέλ Μακρόν με τον Τζο Μπάιντεν, στις 22 Σεπτεμβρίου. Προχθές το βράδυ επανήλθε στην αμερικανική πρωτεύουσα ο Γάλλος πρεσβευτής Φιλίπ Ετιέν, ο οποίος είχε ανακληθεί από τον πρόεδρο Μακρόν για διαβουλεύσεις δύο εβδομάδες νωρίτερα, γεγονός που δεν είχε προηγούμενο στα γαλλοαμερικανικά χρονικά.

Μικρή πρόοδος φαίνεται να σημειώνεται και στο σινοαμερικανικό μέτωπο. Το προηγούμενο διήμερο έλαβαν χώρα τηλεδιασκέψεις ανάμεσα στον Κινέζο υποστράτηγο Χουάνγκ Σουεπίνγκ, που εκπροσωπούσε τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό, και τον Αμερικανό αναπληρωτή υφυπουργό Αμυνας, αρμόδιο για τις κινεζικές υποθέσεις, Μάικλ Τσέις.

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε ότι η τηλεδιάσκεψη εντάσσεται «στις διαρκείς προσπάθειες της κυβέρνησης Μπάιντεν – Χάρις να διαχειριστεί με υπευθυνότητα τον ανταγωνισμό μεταξύ των δύο χωρών, διατηρώντας ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή