Γερμανία: Φυγόδικος για λίγες ώρες η Ιρμιγκαρντ Φούρχνερ

Γερμανία: Φυγόδικος για λίγες ώρες η Ιρμιγκαρντ Φούρχνερ

Δικαζόταν χθες για ναζιστικά εγκλήματα, αλλά εξαφανίστηκε από τον οίκο ευγηρίας όπου διέμενε

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Διέφυγε» για λίγες ώρες η κατηγορουμένη ως συνεργός στη δολοφονία 11 χιλιάδων κρατουμένων στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Στούτχοφ. Ωστόσο, οι αρχές τη συνέλαβαν λίγες ώρες αργότερα, χωρίς όμως να γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για το συμβάν. Η 96χρονη Ιρμιγκαρντ Φούρχνερ, πρώην γραμματέας του διοικητή του στρατοπέδου, δεν παρουσιάστηκε χθες ενώπιον του δικαστηρίου ανηλίκων στη βόρεια Γερμανία, αλλά προτίμησε να εξαφανιστεί.

Θα κρινόταν από το συγκεκριμένο δικαστήριο, επειδή κατά την τέλεση των εγκλημάτων που τη βαρύνουν ήταν ανήλικη. Ετσι, εγκατέλειψε τον οίκο ευγηρίας όπου διέμενε, επιβιβάστηκε σε ταξί και μεταφέρθηκε σε σιδηροδρομικό σταθμό στα περίχωρα του Αμβούργου, αλλά η αστυνομία έβαλε τέλος στη φυγή της λίγες ώρες αργότερα. 

Το στρατόπεδο Στούτχοφ ήταν διαβόητο για τις άθλιες συνθήκες του. Οι ναζί εκτελούσαν τους κρατουμένους (κυρίως Εβραίους, Πολωνούς και Ρώσους στρατιώτες) με δηλητηριώδη αέρια, θανατηφόρες ενέσεις, αλλά και σφαίρες, ενώ πολλοί πέθαναν από τις ασθένειες και την ασιτία. Από τους 100 χιλιάδες ανθρώπους που κρατήθηκαν εκεί, οι 65 χιλιάδες πέθαναν κυρίως στις πορείες θανάτου κατά τα τέλη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. 

Η Ιρμιγκαρντ Φούρχνερ εργαζόταν ως γραμματέας του διοικητή του στρατοπέδου επί περίπου δύο χρόνια πριν από το τέλος του πολέμου, το 1945, αλλά πάντα δήλωνε ότι παρά την εργασία της δεν γνώριζε τίποτα για όσα φρικτά συνέβαιναν εκεί. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή