Ο Ντράγκι απαντά στην Γκρέτα για το «μπλα μπλα»

Ο Ντράγκι απαντά στην Γκρέτα για το «μπλα μπλα»

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΙΛΑΝΟ. Η πλήρης εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων ώς το 2030 είναι το κεντρικό αίτημα των 400 νέων από 200 χώρες που έχουν μεταβεί στο Μιλάνο προκειμένου να πιέσουν τις ηγεσίες του πλανήτη για μέτρα αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης. Σε μια στιγμή ειλικρίνειας, ο εκπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για την κλιματική κρίση, Τζον Κέρι, σημείωσε ότι είναι δύσκολο να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα μπροστά «στα ισχυρά συμφέροντα που θέλουν να συνεχίσουν όλα ως έχουν». 

Ο Κέρι βρίσκεται στην Ιταλία, όπου χτυπάει η καρδιά των προπαρασκευαστικών εργασιών της συνόδου COP26, που θα διεξαχθεί στη Γλασκώβη τον Νοέμβριο. Σκοπός της συνόδου είναι να εξευρεθεί τρόπος να συγκρατηθεί η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου, πρόκληση που απαιτεί εξαιρετικά δραστικά μέτρα και παγκόσμιο συντονισμό. Την Παρασκευή, εκατοντάδες χιλιάδες νέοι κατέβηκαν στους δρόμους 1.600 πόλεων σε όλον τον κόσμο, ζητώντας ουσιαστική δράση. 

Χθες, ο Ιταλός πρωθυπουργός και προεδρεύων της ομάδας των 20 πιο ανεπτυγμένων χωρών, Μάριο Ντράγκι, απάντησε στη 18χρονη Σουηδέζα ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ, η οποία, στην ομιλία της, είχε κατηγορήσει τις ηγεσίες για «30 χρόνια μπλα μπλα». «Θα ήθελα να πω κάτι για το μπλα μπλα», είπε ο Ντράγκι. «Μερικές φορές είναι ένας τρόπος να κρύψουμε την ανικανότητά μας. Ομως, όταν πρόκειται για κολοσσιαίες αλλαγές, είναι ανάγκη να μιλήσουμε και να πείσουμε τους ανθρώπους ότι η δράση είναι απαραίτητη».

Ο Ντράγκι απαντά στην Γκρέτα για το «μπλα μπλα»-1

Εν συνεχεία ο Ιταλός πρωθυπουργός συνάντησε κατ’ ιδίαν την Τούνμπεργκ και δύο ακόμη ακτιβίστριες, την Ιταλίδα Μαρίνα Κομπαρέλι και τη Βανέσα Νακάτα από την Ουγκάντα. 

Η Νακάτα περιέγραψε τις ζημιές που έχει ήδη προξενήσει η αποσταθεροποίηση του κλίματος στη χώρα της και ζήτησε άμεση λήψη μέτρων. «Βάζω έναν στόχο για το 2030 δεν σημαίνει ότι από τώρα έως τότε χτίζω έναν λιγνιτικό σταθμό, φτιάχνω και άλλες εγκαταστάσεις αερίου, φτιάχνω έναν αγωγό πετρελαίου. Δεν είναι αυτή η πραγματική δράση για το κλίμα που θέλουμε», είπε η 24χρονη.  Πέρα από την πλήρη εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων, οι προτάσεις των νέων επισημαίνουν την ανάγκη διαφάνειας στην κλιματική χρηματοδότηση και την προώθηση βιώσιμου μοντέλου για τον τουρισμό. 

Στο ζήτημα της κλιματικής χρηματοδότησης, δηλαδή των δεσμεύσεων των πλούσιων κρατών ότι θα χρηματοδοτούν με 100 δισεκατομμύρια ετησίως κλιματικές δράσεις στις φτωχότερες χώρες, αναφέρθηκε και ο Ιταλός πρωθυπουργός. Ο Μάριο Ντράγκι χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντικό τον στόχο αυτό, προτρέποντας όλες τις χώρες που έχουν δώσει τέτοιες υποσχέσεις να τις τηρήσουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή