ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Χρυσές δουλειές για τη μαφία στην κρίση

Ιταλία: Χρυσές δουλειές για τη μαφία στην κρίση

Η οικονομική δυσπραγία που προκλήθηκε από την υγειονομική κρίση δεν έθιξε τις «δουλειές» της μαφίας, μάλλον το αντίθετο. Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσιάζει η ιταλική οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore σχετικά με τις χρυσές δουλειές της μαφίας στο έδαφος της χώρας. 

Το 2020, στα ιταλικά λιμάνια κατασχέθηκαν δύο φορές περισσότερα ναρκωτικά (αύξηση 204%) σε σχέση με το 2019, και 2,2 φορές περισσότερα λαθραίως διακινούμενα απόβλητα (αύξηση 224%). Οι κατασχέσεις βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με τον όγκο των διακινούμενων λαθραίων εμπορευμάτων. «Περισσότερες κατασχέσεις δεν σημαίνουν μόνο καλύτερους ελέγχους, σημαίνουν και ότι τα λαθραία εμπορεύματα που διαφεύγουν είναι πολύ περισσότερα», αναφέρει η εφημερίδα. 

Σύμφωνα με τους αναλυτές του σώματος καταπολέμησης της μαφίας, για κάθε κιλό λαθραίων εμπορευμάτων που κατάσχεται, τουλάχιστον τρία έχουν περάσει χωρίς να ανιχνευθούν. Αλλιώς οι μαφίες δεν θα έμπαιναν στον «κίνδυνο» να χάσουν «πολύτιμα» εμπορεύματα περνώντας μέσα από λιμάνια, στα οποία γίνονται εξαιρετικά εντατικοί έλεγχοι, όπως είναι τα λιμάνια της Τζόια Τάουρο και του Σαλέρνο στη νότια Ιταλία και της Γένοβας και του Λιβόρνο στη βόρεια. «Οι μαφίες υπολογίζουν τα κατασχεμένα ως αναμενόμενες απώλειες», σημειώνει το άρθρο.

Ο υπερδιπλασιασμός της διακίνησης αποβλήτων εντυπωσίασε ιδιαίτερα τις Αρχές, δεδομένου ότι σημειώθηκε σε μια χρονιά κατά την οποία ο συνολικός όγκος των διακινούμενων εμπορευμάτων μειώθηκε λόγω κρίσης. Σε όγκο, την πρώτη θέση κατέχουν μακράν τα πλαστικά, τα οποία διακινούνται λαθραία ώστε να αποφευχθεί η υποχρέωση ανακύκλωσής τους. Εντονα αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν επίσης στη λαθραία διακίνηση ηλεκτρονικών αποβλήτων, ενώ ένα νέο «προϊόν» εισβάλλει δυναμικά στον κλάδο της λαθραίας διακίνησης. Πρόκειται για παλιά φωτοβολταϊκά πάνελ που τοποθετήθηκαν πριν τεθεί σε ισχύ η υποχρέωση ανακύκλωσή τους. Οταν πέσει η απόδοσή τους, τα πάνελ αυτά απορρίπτονται, εν συνεχεία η μαφία τα συγκεντρώνει, τα εξάγει λαθραία ως καινούργια ή ελαφρώς μεταχειρισμένα στην Αφρική, εισπράττοντας και τη διεθνή χρηματοδότηση που δίδεται με στόχο την ηλεκτροδότηση της Μαύρης Ηπείρου με καθαρές μορφές ενέργειας.