Το χρονικό της ρήξης Τουρκίας – ΗΠΑ για τους S 400

Το χρονικό της ρήξης Τουρκίας – ΗΠΑ για τους S 400

Ο Ερντογάν έκανε λόγο αυτή την εβδομάδα για περαιτέρω συνεργασία της Τουρκίας με τη Ρωσία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο αυτή την εβδομάδα για περαιτέρω συνεργασία με τη Ρωσία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, η οποία θα περιλαμβάνει μαχητικά αεροσκάφη και υποβρύχια, τη στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποιούν ότι ενδέχεται να απαντήσουν σε μια τέτοια κίνηση με νέες κυρώσεις κατά της Άγκυρας. 

⇒ Διαβάστε επίσης: Απάντηση Αθήνας στις τουρκικές αιτιάσεις: «Εντελώς απαράδεκτες»

Η Τουρκία παρέλαβε την πρώτη παρτίδα των S-400 τον Ιούλιο του 2019, ωθώντας την Ουάσιγκτον να ξεκινήσει την απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα μαχητικών F-35 stealth λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια.  

Το παρακάτω χρονοδιάγραμμα παρουσιάζει τις κύριες εξελίξεις στο πρόγραμμα αυτό καθώς και τις εξελίξεις στις σχέσεις Άγκυρας και ΗΠΑ. 

29 Δεκεμβρίου 2017: Η Τουρκία και η Ρωσία υπογράφουν συμφωνία για τις παραδόσεις των S-400, ύψους περίπου 2,5 δισ. δολαρίων.

19 Ιουνίου 2018: Επιτροπή της Γερουσίας στις ΗΠΑ ενέκρινε νομοσχέδιο που προέβλεπε μεταξύ άλλων τον αποκλεισμό της αγοράς των μαχητικών αεροσκαφών F-35 από την Τουρκία, εκτός και αν η Άγκυρα ακύρωνε το σχέδιο αγοράς των S-400 από τη Ρωσία. 

28 Μαρτίου 2019: Αμερικανοί γερουσιαστές εισήγαγαν ένα δικομματικό νομοσχέδιο για την απαγόρευση της μεταφοράς των F-35 στην Τουρκία εκτός εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ διασφάλιζε ότι η Άγκυρα δεν θα παραλάβει τους S-400. 

7 Ιουνίου 2019: Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να μην δεχθούν άλλους Τούρκους πιλότους για εκπαίδευσή τους στα μαχητικά F-35. 

17 Ιουλίου 2019: Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τον αποκλεισμό της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35. Η  υφυπουργός Άμυνας Έλεν Λορντ στον τομέα της απόκτησης και συντήρησης, δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα λαμβάνει πλέον περισσότερα από 9 δισ. δολάρια σε μελλοντικά έργα.

25 Ιουλίου 2019: Η Ρωσία ολοκληρώνει την παράδοση της πρώτης παρτίδας των S-400 στην Τουρκία, σύμφωνα με Τούρκους στρατιωτικούς αξιωματούχους.

15 Σεπτεμβρίου 2019: Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας επιβεβαιώνει την παράδοση μιας δεύτερης παρτίδας S-400. 

12 Νοεμβρίου 2020: Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να συζητήσει σχετικά με τις ανησυχίες των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά την τεχνική συμβατότητα των ρωσικών S-400 και των αμερικανικών F-35, ανανεώνοντας την έκκληση της Άγκυρας για συνεργασία με την Ουάσιγκτον στο συγκεκριμένο ζήτημα. 

24 Μαρτίου 2021: Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, σε συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, παροτρύνει την Άγκυρα να αφήσει στην άκρη τους S-400. Κατά την ίδια συνάντηση, ο Τσαβούσογλου είπε στον Μπλίνκεν ότι η συμφωνία για την αγορά τους «είχε ήδη κλείσει».

21 Ιουλίου 2021: Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε να διατηρήσει τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας για την αγορά των S-400 και τόνισε ότι θα επιβάλει περαιτέρω κυρώσεις εάν η Άγκυρα προβεί σε νέα αγορά οπλικών συστημάτων από τη Μόσχα, σύμφωνα με ανώτατο Αμερικανό διπλωμάτη.

23 Αυγούστου 2021: Το πρακτορείο Interfax μετέδωσε ότι ο Ρώσος επικεφαλής για τις εξαγωγές όπλων, δήλωσε πως η Ρωσία και η Τουρκία βρίσκονταν κοντά στην υπογραφή ενός νέου συμβολαίου για την προμήθεια περισσότερων S-400 στην Άγκυρα στο κοντινό μέλλον. 

26 Σεπτεμβρίου 2021: Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι η Τουρκία επιθυμούσε ακόμη να αγοράσει πυραυλικά αμυντικά συστήματα από τη Ρωσία. 

30 Σεπτεμβρίου 2021: Η Τουρκία εξετάζει περαιτέρω αμυντικά προγράμματα σε συνεργασία με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων μαχητικών αεροσκαφών και υποβρυχίων, όπως δήλωσε ο Ερντογάν έπειτα από συνομιλίες με τον Πούτιν. Ο Τούρκος πρόεδρος δεν έκανε λόγο για περαιτέρω αγορές S-400 η για κυρώσεις από τις ΗΠΑ, αλλά είπε ότι «η Τουρκία δεν θα κάνει πίσω».

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή