Το χρονικό της ρήξης Τουρκίας – ΗΠΑ για τους S 400

Το χρονικό της ρήξης Τουρκίας – ΗΠΑ για τους S 400

Ο Ερντογάν έκανε λόγο αυτή την εβδομάδα για περαιτέρω συνεργασία της Τουρκίας με τη Ρωσία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας

2' 51" χρόνος ανάγνωσης

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο αυτή την εβδομάδα για περαιτέρω συνεργασία με τη Ρωσία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, η οποία θα περιλαμβάνει μαχητικά αεροσκάφη και υποβρύχια, τη στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποιούν ότι ενδέχεται να απαντήσουν σε μια τέτοια κίνηση με νέες κυρώσεις κατά της Άγκυρας. 

⇒ Διαβάστε επίσης: Απάντηση Αθήνας στις τουρκικές αιτιάσεις: «Εντελώς απαράδεκτες»

Η Τουρκία παρέλαβε την πρώτη παρτίδα των S-400 τον Ιούλιο του 2019, ωθώντας την Ουάσιγκτον να ξεκινήσει την απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα μαχητικών F-35 stealth λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια.  

Το παρακάτω χρονοδιάγραμμα παρουσιάζει τις κύριες εξελίξεις στο πρόγραμμα αυτό καθώς και τις εξελίξεις στις σχέσεις Άγκυρας και ΗΠΑ. 

29 Δεκεμβρίου 2017: Η Τουρκία και η Ρωσία υπογράφουν συμφωνία για τις παραδόσεις των S-400, ύψους περίπου 2,5 δισ. δολαρίων.

19 Ιουνίου 2018: Επιτροπή της Γερουσίας στις ΗΠΑ ενέκρινε νομοσχέδιο που προέβλεπε μεταξύ άλλων τον αποκλεισμό της αγοράς των μαχητικών αεροσκαφών F-35 από την Τουρκία, εκτός και αν η Άγκυρα ακύρωνε το σχέδιο αγοράς των S-400 από τη Ρωσία. 

28 Μαρτίου 2019: Αμερικανοί γερουσιαστές εισήγαγαν ένα δικομματικό νομοσχέδιο για την απαγόρευση της μεταφοράς των F-35 στην Τουρκία εκτός εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ διασφάλιζε ότι η Άγκυρα δεν θα παραλάβει τους S-400. 

7 Ιουνίου 2019: Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να μην δεχθούν άλλους Τούρκους πιλότους για εκπαίδευσή τους στα μαχητικά F-35. 

17 Ιουλίου 2019: Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τον αποκλεισμό της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35. Η  υφυπουργός Άμυνας Έλεν Λορντ στον τομέα της απόκτησης και συντήρησης, δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα λαμβάνει πλέον περισσότερα από 9 δισ. δολάρια σε μελλοντικά έργα.

25 Ιουλίου 2019: Η Ρωσία ολοκληρώνει την παράδοση της πρώτης παρτίδας των S-400 στην Τουρκία, σύμφωνα με Τούρκους στρατιωτικούς αξιωματούχους.

15 Σεπτεμβρίου 2019: Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας επιβεβαιώνει την παράδοση μιας δεύτερης παρτίδας S-400. 

12 Νοεμβρίου 2020: Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να συζητήσει σχετικά με τις ανησυχίες των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά την τεχνική συμβατότητα των ρωσικών S-400 και των αμερικανικών F-35, ανανεώνοντας την έκκληση της Άγκυρας για συνεργασία με την Ουάσιγκτον στο συγκεκριμένο ζήτημα. 

24 Μαρτίου 2021: Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, σε συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, παροτρύνει την Άγκυρα να αφήσει στην άκρη τους S-400. Κατά την ίδια συνάντηση, ο Τσαβούσογλου είπε στον Μπλίνκεν ότι η συμφωνία για την αγορά τους «είχε ήδη κλείσει».

21 Ιουλίου 2021: Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε να διατηρήσει τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας για την αγορά των S-400 και τόνισε ότι θα επιβάλει περαιτέρω κυρώσεις εάν η Άγκυρα προβεί σε νέα αγορά οπλικών συστημάτων από τη Μόσχα, σύμφωνα με ανώτατο Αμερικανό διπλωμάτη.

23 Αυγούστου 2021: Το πρακτορείο Interfax μετέδωσε ότι ο Ρώσος επικεφαλής για τις εξαγωγές όπλων, δήλωσε πως η Ρωσία και η Τουρκία βρίσκονταν κοντά στην υπογραφή ενός νέου συμβολαίου για την προμήθεια περισσότερων S-400 στην Άγκυρα στο κοντινό μέλλον. 

26 Σεπτεμβρίου 2021: Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι η Τουρκία επιθυμούσε ακόμη να αγοράσει πυραυλικά αμυντικά συστήματα από τη Ρωσία. 

30 Σεπτεμβρίου 2021: Η Τουρκία εξετάζει περαιτέρω αμυντικά προγράμματα σε συνεργασία με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων μαχητικών αεροσκαφών και υποβρυχίων, όπως δήλωσε ο Ερντογάν έπειτα από συνομιλίες με τον Πούτιν. Ο Τούρκος πρόεδρος δεν έκανε λόγο για περαιτέρω αγορές S-400 η για κυρώσεις από τις ΗΠΑ, αλλά είπε ότι «η Τουρκία δεν θα κάνει πίσω».

Πηγή: Reuters