Ελβετία: Απελευθερώνει δισεκατομμύρια για υποστήριξη των φτωχότερων χωρών της ΕΕ

Ελβετία: Απελευθερώνει δισεκατομμύρια για υποστήριξη των φτωχότερων χωρών της ΕΕ

Η Ελβετία ελπίζει ότι έτσι θα μπορεί πλέον να συμμετάσχει ξανά στο ερευνητικό πρόγραμμα της ΕΕ Horizon

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελβετία θα στηρίξει σύντομα οικονομικά τις φτωχότερες χώρες της ΕΕ για να αναπτυχθούν. Για το σκοπό αυτό, θα διαθέσει συνολικά 1,3 δισεκατομμύριο ελβετικά φράγκα (1,2 δισεκατομμύριο ευρώ) για μια περίοδο αρκετών ετών, όπως αποφάσισε το κοινοβούλιο της Βέρνης. Τα χρήματα είχαν μπλοκαριστεί εδώ και χρόνια. Η Ελβετία ελπίζει ότι έτσι θα μπορεί πλέον να συμμετάσχει ξανά στο ερευνητικό πρόγραμμα της ΕΕ Horizon.

Η Ελβετία δεν είναι μέλος της ΕΕ, αλλά συμμετέχει στα προγράμματα της ΕΕ και στην εσωτερική αγορά της ΕΕ μέσω διμερών συμφωνιών. Σε αντάλλαγμα, συμφωνήθηκαν πριν από χρόνια καταβολές για τη στήριξη των φτωχότερων χωρών της ΕΕ. Στην Ελβετία, οι άνθρωποι μιλούν για το «δισεκατομμύριο συνοχής». Συνοχή σημαίνει συνεργασία. Τα πρώτα χρήματα, συνολικά περίπου ένα δισεκατομμύριο ελβετικά φράγκα, καταβάλλονταν για αρκετά χρόνια από το 2006 και μετά.

Ωστόσο, από τότε που η ΕΕ επέμεινε σε μια συμφωνία πλαίσιο για τη στενότερη δέσμευση της Ελβετίας, οι σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Ελβετίας είχαν ψυχρανθεί. Προκειμένου να ασκηθεί πίεση, η ΕΕ έπαψε να αναγνωρίζει το ελβετικό χρηματιστήριο ως ισοδύναμο με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ το 2019. Οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία σταμάτησαν και φέτος η Ελβετία τις διέκοψε οριστικά.

Ο Επίτροπος της ΕΕ Μάρος Σέφκοβιτς χαιρέτισε την αποδέσμευση του ποσού με σύντομο σχόλιο στο τουϊτερ, στο οποίο επεσήμανε ότι τα χρήματα έπρεπε να είχαν καταβληθεί εδώ και πολύ καιρό. «Μια τέτοια εισφορά αποτελεί το λογικό αντάλλαγμα για τη συμμετοχή της Ελβετίας στην εσωτερική αγορά της ΕΕ», πρόσθεσε.

Το συντηρητικό κόμμα SVP τασσόταν αυστηρά κατά της αποδέσμευσης του εν λόγω ποσού. Ο βουλευτής του κόμματος Ρόγκερ Κέπελ, ο οποίος υπήρξε αρχισυντάκτης της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt», έκανε λόγο για εκβιασμούς από την πλευρά της ΕΕ, η οποία είχε πιέσει ασφυκτικά μέσω της διάκρισης σε βάρος του ελβετικού χρηματιστηρίου και του αποκλεισμού της Ελβετίας από το πρόγραμμα «Ηorizon».

«Ξέρετε τι συμβαίνει όταν δίνεις χρήματα σε έναν εκβιαστή;» ρώτησε κατά την συζήτηση που έγινε στο ελβετικό κοινοβούλιο. «Έρχεται πάντα με περισσότερες απαιτήσεις, τις οποίες πρέπει να εκπληρώσεις».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, dpa

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή