ΗΠΑ: Διχασμένοι οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο

ΗΠΑ: Διχασμένοι οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο

Οι διαφωνίες τους φρενάρουν δύο εμβληματικά νομοσχέδια του Μπάιντεν

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα καλά νέα είναι ότι απετράπη την τελευταία στιγμή το «κλείσιμο» (shutdown) υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, με την προσωρινή συμφωνία Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο που παρέτεινε μέχρι την 3η Δεκεμβρίου την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού. Μέχρι τότε, Βουλή και Γερουσία πρέπει να έχουν βρει μια λύση στο επίμαχο πρόβλημα: την αύξηση του ορίου δανεισμού της κεντρικής κυβέρνησης προκειμένου να αποτραπεί μια επώδυνη παράλυση τομέων της κρατικής μηχανής, κάτι που έζησε η χώρα 14 φορές τα τελευταία 40 χρόνια.

Ωστόσο, η θετική εξέλιξη ελάχιστα μετριάζει το πλήγμα που δέχθηκε ο Τζο Μπάιντεν από το Κογκρέσο: την αναστολή της ψήφισης δύο εμβληματικών νομοσχεδίων που φιλοδοξούν να σφραγίσουν την κληρονομιά του Δημοκρατικού προέδρου. Το πλήγμα ήταν ακόμη περισσότερο οδυνηρό καθώς προήλθε όχι από τους Ρεπουμπλικανούς, αλλά από το βαθιά διχασμένο κόμμα του.

Υστερα από μια νύχτα εντατικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην κεντρώα και στην αριστερή πτέρυγα του κόμματος, και παρά τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις του ίδιου του Μπάιντεν, όπως και της προέδρου της Βουλής Νάνσι Πελόσι, οι Δημοκρατικοί βουλευτές και γερουσιαστές απέτυχαν να συμφωνήσουν πάνω στο μεγάλο πρόγραμμα κοινωνικών δαπανών, ύψους 3,5 τρισ. δολαρίων, που φιλοδοξούσε να περάσει η κυβέρνηση. Πρόκειται για κονδύλια που αφορούν τη δημόσια υγεία, την εκπαίδευση, τη στέγαση, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και άλλα πεδία. Η κάλυψη των σχετικών δαπανών προβλέπεται να γίνει με την επιβολή βαρύτερης φορολογίας στους πλουσιότερους, με το συνολικό δημοσιονομικό της αποτύπωμα να είναι μηδενικό. Ομως, δύο κεντρώοι Δημοκρατικοί γερουσιαστές, ο Τζο Μάντσιν από τη Δυτική Βιρτζίνια και η Κίρστεν Σινέμα από την Αριζόνα, απορρίπτουν το νομοσχέδιο θεωρώντας το σπάταλο.

Λόγω της ισοψηφίας Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, η απώλεια έστω και μιας ψήφου θα ήταν καταδικαστική για το νομοσχέδιο. Εξοργισμένοι με τη στάση των δύο συναδέλφων τους, οι βουλευτές της αριστερής πτέρυγας μπλόκαραν με τη σειρά τους την προσπάθεια να περάσει από τη Βουλή το άλλο σημαντικό νομοσχέδιο του Μπάιντεν, εκείνο που αφορά ένα μεγάλο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, ύψους ενός τρισ., και έχει ήδη εγκριθεί από τη Γερουσία. 

Παρά το διαφαινόμενο αδιέξοδο, τόσο ο Λευκός Οίκος όσο και η Νάνσι Πελόσι δήλωσαν ότι σημειώθηκε κάποια πρόοδος. Χθες το απόγευμα αναμενόταν να συνέλθει εκ νέου η Βουλή, σε μια νέα προσπάθεια γεφύρωσης των αντιθέσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή