Νέο #sofagate με Γιόχανσον και Σχοινά

Νέο #sofagate με Γιόχανσον και Σχοινά

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς και η Iλβα Γιόχανσον κάθισαν δίπλα στο τραπέζι συσκέψεων για το προσφυγικό, προς αποφυγήν νέου «καρέκλα γκέιτ»

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Το υγειονομικό πρωτόκολλο παραβίασαν τον Αύγουστο η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Iλβα Γιόχανσον και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, κατά τη διάρκεια σύσκεψης των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. για την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν και το αναμενόμενο προσφυγικό κύμα προς την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τους κανόνες της βελγικής κυβέρνησης, αρμόδια για υγειονομικά θέματα στις Βρυξέλλες, κάθε υπουργός Εσωτερικών θα είχε θέση στο τραπέζι, με δύο συνεργάτες του να κάθονται σε ασφαλή απόσταση πίσω του. Το μεταναστευτικό ζήτημα, όμως, για το οποίο είναι συναρμόδιοι ενώπιον της Κομισιόν ο κ. Σχοινάς και η κ. Γιόχανσον, υποχρέωσε τα δύο στελέχη να παρευρεθούν μαζί στη σύσκεψη. Καθώς οι διοργανωτές δεν είχαν προβλέψει δύο παρουσίες από την ηγετική ομάδα της Κομισιόν, επέλεξαν να τοποθετήσουν τον κ. Σχοινά δίπλα στην επίτροπο, παραβιάζοντας το ισχύον υγειονομικό πρωτόκολλο, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Politico.

Παρότι η παραβίαση των κανόνων δεν θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί κατάφωρη, το παρασκήνιο της συμμετοχής των δύο στελεχών της Κομισιόν στη σύσκεψη αποκαλύπτει τις εσωτερικές γραφειοκρατικές έριδες της Ενωσης και τη χαλαρότητα με την οποία αντιμετωπίζονται τα μέτρα για την καταπολέμηση της εξάπλωσης της COVID-19. Ορισμένοι αξιωματούχοι έκαναν λόγο για «μορφή αλαζονείας» των μελών της Κομισιόν, η οποία υποτίθεται ότι λειτουργεί ως θεματοφύλακας των κανονισμών της Ενωσης.

Το περιστατικό υπενθυμίζει επίσης ότι πέντε μήνες μετά το «καναπές-γκέιτ» (#sofagate) στην Τουρκία, το πρωτόκολλο και η θέση στο τραπέζι συσκέψεων συνεχίζουν να απασχολούν και να προβληματίζουν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Το «καναπές-γκέιτ» σημειώθηκε τον Απρίλιο, όταν οι δύο ηγέτες της Ε.Ε., η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Σαρλ Μισέλ, συναντήθηκαν με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν. Η πρόεδρος της Κομισιόν υποχρεώθηκε τότε να καθίσει σε καναπέ μακριά από τον Ερντογάν.

Αυτή τη φορά, ανάλογες ανησυχίες οδήγησαν στην παραβίαση των κανόνων. Ο κ. Σχοινάς, ως αντιπρόεδρος της Κομισιόν, είναι ιεραρχικά ανώτερος της επιτρόπου κ. Γιόχανσον και δεν θα μπορούσε έτσι να καθίσει πίσω της, μαζί με τους συνεργάτες των υπουργών. Παρατηρητές των Βρυξελλών υποστηρίζουν ότι το ιδεολογικό χάσμα που χωρίζει τον συντηρητικό Σχοινά με την κεντροαριστερή Γιόχανσον έπαιξε και αυτό ρόλο στην επιμονή των δύο πολιτικών να παρευρεθούν στη σύσκεψη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή