Ακαδημαϊκή ανεξαρτησία ή δωρητές;

Ακαδημαϊκή ανεξαρτησία ή δωρητές;

Το ερώτημα ανακύπτει μετά την παραίτηση της επικεφαλής προγράμματος στο Πανεπιστήμιο Γέιλ

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρόγραμμα Μπρέιντι – Τζόνσον περί Μεγάλης Στρατηγικής είναι ένα από τα εγκυρότερα προγράμματα του Πανεπιστημίου Γέιλ. Εχει διάρκεια ένα χρόνο και επιτρέπει σε μια επίλεκτη ομάδα είκοσι φοιτητών να βουτήξουν σε κλασικά κείμενα ιστορίας και διακυβέρνησης, ενώ παράλληλα τους δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά δημοφιλείς επισκέπτες που δίνουν διαλέξεις και προέρχονται από τον κόσμο της πολιτικής, του στρατού και των ΜΜΕ. Τώρα όμως το πρόγραμμα, που δημιουργήθηκε υποτίθεται για να εκπαιδεύει μελλοντικούς ηγέτες να κυβερνήσουν τις χώρες τους στα ταραγμένα νερά της ιστορίας, αντιμετωπίζει το ίδιο μια σοβαρή κρίση.

Η ιστορικός Μπέβερλι Γκέιτζ, η οποία είναι επικεφαλής του προγράμματος από το 2017, παραιτήθηκε, κατηγορώντας το Πανεπιστήμιο Γέιλ ότι απέτυχε να ορθώσει το ανάστημά του απέναντι στις απρεπείς προσπάθειες δωρητών να επηρεάσουν τα μαθήματα αλλά και τις προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού. Οι δύο δωρητές, ο Νίκολας Μπρέιντι, πρώην υπουργός Οικονομικών των Ρέιγκαν και Μπους και ο Τσαρλς Τζόνσον, δισεκατομμυριούχος και χορηγός των Ρεπουμπλικανών, παρείχαν στο Γέιλ 250 εκατομμύρια δολάρια, το μεγαλύτερο δώρο στην ιστορία του ιδρύματος. Λίγες μέρες μετά τις εκλογές του 2020, ένα άρθρο ενός διδάσκοντος στο πρόγραμμα κατά του Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται πως ενόχλησε τους δωρητές, οι οποίοι ζήτησαν τη δημιουργία ενός συμβουλευτικού σώματος, στο οποίο θα περιλαμβάνονται εμβληματικοί εκπρόσωποι της συντηρητικής πολιτικής σκηνής, όπως ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Χένρι Κίσινγκερ.

Η παραίτηση της επικεφαλής του προγράμματος θέτει το ερώτημα κατά πόσον τα πανεπιστήμια μπορούν να τραβήξουν μια κόκκινη γραμμή ανάμεσα στις αρχικές τους συμφωνίες με τους χορηγούς και στην προσπάθεια των ευεργετών να επηρεάσουν τις ακαδημαϊκές υποθέσεις. Είναι ένα ζήτημα που μπορεί να γίνει ιδιαίτερα φορτισμένο –όπως σε αυτήν την περίπτωση– όταν περιλαμβάνονται θέματα πολιτικών πεποιθήσεων από τη μία πλευρά, αλλά και η ανάγκη χρηματοδότησης από την άλλη. Σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Γέιλ, Πίτερ Σαλόβεϊ, εξήρε τη διδασκαλία της Γκέιτζ και την αφοσίωσή της στο πρόγραμμα, αλλά απέρριψε τις αιτιάσεις της ότι το ίδρυμα ενέδωσε στις πιέσεις των δωρητών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή