Αφγανιστάν: «Δεν έπρεπε να φύγει όλος ο στρατός»

Αφγανιστάν: «Δεν έπρεπε να φύγει όλος ο στρατός»

Διαφωνούσε με την πλήρη αποχώρηση από το Αφγανιστάν η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ

αφγανιστάν-δεν-έπρεπε-να-φύγει-όλος-ο-561522391

Κατά της πλήρους απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν είχε ταχθεί η ηγεσία του στρατού, σύμφωνα με την κατάθεση του επικεφαλής του γενικού επιτελείου άμυνας των ΗΠΑ, στρατηγού Μαρκ Μάιλι, ενώπιον της Γερουσίας την Τρίτη. Μία ημέρα αργότερα, όμως, ο πολιτικός προϊστάμενος του Μάιλι, υπουργός Αμυνας Λόιντ Οστιν, είπε ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων ότι διαφώνησε με την εκτίμηση των επιτελών και συνέστησε στον πρόεδρο Μπάιντεν την πλήρη απεμπλοκή από το Αφγανιστάν. Τη διχογνωμία αυτή στο εσωτερικό του Πενταγώνου είχε αποκαλύψει ο ίδιος ο πρόεδρος Μπάιντεν κατά τη διάρκεια συνέντευξής του τον Αύγουστο στο δίκτυο ABC και στον Τζορτζ Στεφανόπουλος.

Η κατάθεση των στρατηγών Μάιλι και Μακένζι ενώπιον της Βουλής συνοδεύθηκε, όπως επιτάσσει και η πολιτική παράδοση του οργάνου, από θεατρινισμούς, οξύτητα και εκκλήσεις για παραίτηση του στρατηγού Μάιλι, με Ρεπουμπλικανούς νομοθέτες να χαρακτηρίζουν τις τελευταίες ημέρες της αμερικανικής απόσυρσης «εντυπωσιακή καταστροφή». Οπως και οι συνάδελφοί τους στη Γερουσία την προηγούμενη ημέρα, οι Δημοκρατικοί-μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων εμφανίσθηκαν συγκρατημένοι στην κριτική που άσκησαν στην ηγεσία του στρατεύματος. «Ο πρόεδρος πήρε τη σωστή απόφαση αποσύροντας τον στρατό από το Αφγανιστάν», είπε ο Δημοκρατικός επικεφαλής της επιτροπής αμυντικών υποθέσεων, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η αποχώρηση υπήρξε «βεβιασμένη».

Μετά την κατάθεση των δύο στρατηγών την Τρίτη, στην οποία αποκάλυψαν ότι είχαν διαφωνήσει με την πλήρη απόσυρση του στρατού από την Καμπούλ, ο υπουργός Αμυνας Λόιντ Οστιν επωμίσθηκε μόνος το βάρος της στήριξης της πολιτικής του Λευκού Οίκου για το Αφγανιστάν. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι γνωρίζουν καλά ότι ο Οστιν συμφωνούσε με τη σύσταση του στρατηγού Μάιλι για διατήρηση μικρής στρατιωτικής δύναμης των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν. Ο υπουργός είχε χαρακτηριστικά πει στον πρόεδρο Μπάιντεν ότι «έχει ξαναδεί αυτή την ταινία», αναφερόμενος στις εξελίξεις στο Ιράκ το 2014 μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ και την επέλαση του Ισλαμικού Κράτους.

Με τους Ρεπουμπλικανούς να εστιάζουν στις συστάσεις του Οστιν προς τον πρόεδρο, ο υπουργός βρέθηκε στη δυσάρεστη θέση να προσπαθεί να δικαιώσει τις αποφάσεις του Μπάιντεν. «Υποστηρίζω την απόφαση του προέδρου να δώσει τέλος τον πόλεμο στο Αφγανιστάν. Ουδέποτε υποστήριξε ότι θα έπρεπε να μείνουμε για πάντα στη χώρα», ανέφερε ο Οστιν ενώπιον της επιτροπής της Βουλής. Παρότι απέφυγε να αποσαφηνίσει ποια ήταν ακριβώς η πρότασή του προς τον πρόεδρο Μπάιντεν, κυβερνητικός αξιωματούχος αποκάλυψε ότι ο Οστιν και ο στρατηγός Μάιλι είχαν προτείνει τη διατήρηση δύναμης 2.500 με 4.500 ανδρών επί αφγανικού εδάφους, οι οποίοι θα αποσύρονταν «υπό όρους», που περιελάμβαναν την καταδίκη της Αλ Κάιντα από τους Ταλιμπάν και την προώθηση των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση της Καμπούλ.

Στην κατάθεσή του, ο στρατηγός Μακένζι, επικεφαλής της κεντρικής στρατιωτικής διοίκησης των ΗΠΑ, αρμόδιας για τη Μέση Ανατολή, το Κέρας της Αφρικής και τη νότια Ασία, είπε ότι η απόσυρση δυνάμεων «θα οδηγούσε μοιραία στην κατάρρευση των αφγανικών στρατιωτικών δυνάμεων και της κυβέρνησης στην Καμπούλ». Ερωτηθείς γιατί Αμερικανοί επιτελείς και αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών απέτυχαν να προβλέψουν την ταχύτητα της κατάρρευσης του αφγανικού στρατού το περασμένο καλοκαίρι, ο στρατηγός Μάιλι εξήγησε ότι η συνεχής μείωση του αριθμού στρατιωτικών συμβούλων τα τελευταία χρόνια στέρησε από το Πεντάγωνο την ικανότητα να αξιολογεί την επιχειρησιακή ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων του Αφγανιστάν. «Μπορείς να μετρήσεις τα φορτηγά, τα όπλα και τα στρατιωτικά τμήματα, αλλά δεν μπορείς να μετρήσεις την καρδιά του στρατού μέσα από αναφορές. Πρέπει να βρίσκεσαι εκεί», είπε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου. Ο σημερινός υπουργός Αμυνας, απόστρατος στρατηγός Λόιντ Οστιν, που υπηρέτησε στο Αφγανιστάν, είπε: «Οφείλουμε να λάβουμε υπόψη μας ορισμένες δυσάρεστες αλήθειες: δεν συνειδητοποιήσαμε το εύρος της διαφθοράς και της κακοδιαχείρισης στα ανώτατα κλιμάκια του αφγανικού στρατού και δεν προβλέψαμε τις δεινές συνέπειες της ταχύτατης εναλλαγής επικεφαλής του στρατού της χώρας, καθώς και τις συνέπειες των επιμέρους συμφωνιών μεταξύ τοπικών αρχόντων με τους Ταλιμπάν».

Αφγανιστάν: «Δεν έπρεπε να φύγει όλος ο στρατός»-1

O φόβος της Αλ Κάιντα

Τα μέλη της επιτροπής ρώτησαν τους επιτελείς του Πενταγώνου εάν η αμερικανική απόσυρση θα αναζωογονήσει την Αλ Κάιντα ή το Ισλαμικό Κράτος. «Θα δεχθούν σίγουρα μια ένεση αδρεναλίνης. Το ηθικό τους θα ενισχυθεί», τόνισε ο στρατηγός Μάιλι, που επισήμανε όμως ότι ο τρομοκρατικός κίνδυνος για τις ΗΠΑ είναι μικρότερος από ό,τι το 2001. Παρ’ όλα αυτά, η Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος έχουν την ικανότητα να ανασυνταχθούν και να ανοικοδομήσουν τα δίκτυά τους το πολύ μέσα σε τρία χρόνια, σύμφωνα με τον Αμερικανό στρατηγό. Ο υπουργός Αμυνας τόνισε ότι το Πεντάγωνο και οι υπηρεσίες πληροφοριών θα παρακολουθούν στενά την περιοχή για το ενδεχόμενο δημιουργίας νέων στρατοπέδων εκπαίδευσης τρομοκρατών στο Αφγανιστάν. «Θα χρειασθούμε, όμως, χρόνο για να αποκτήσουμε ακριβή εικόνα», υπογράμμισε ο Μάιλι.
Ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει δεσμευθεί να εμποδίσει την ανασύσταση της Αλ Κάιντα και του Ισλαμικού Κράτους. Αξιωματούχοι του Πενταγώνου ανέφεραν την Τετάρτη ότι η παρακολούθηση εκ του μακρόθεν και η καταστροφή τρομοκρατικών στόχων από μεγάλη απόσταση είναι πολύ δύσκολη, αλλά όχι ανέφικτη. Ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί βουλευτές κάγχασαν ακούγοντας την εκτίμηση αυτή. «Τέτοιες επιχειρήσεις είναι προϊόν φαντασίας. Τίποτα δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς παρουσία στο έδαφος», είπε ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής της Φλόριντα και απόστρατος αξιωματικός των ειδικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, Μάικλ Ουόλτζ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή