Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση Ρωσίας – YouTube

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση Ρωσίας – YouTube

To θέμα λαμβάνει και πολιτικές διαστάσεις

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει μεταξύ της δημοφιλούς πλατφόρμας βίντεο YouTube και της Ρωσίας, με τη ρωσική υπηρεσία τηλεπικοινωνιών Roskomnadzor να απειλεί με αποκλεισμό της πλατφόρμας από το έδαφος της Ρωσίας, εφόσον αυτή δεν άρει την αναστολή μετάδοσης του ρωσικού ειδησεογραφικού δικτύου Russia Today στη Γερμανία.

Ολα ξεκίνησαν από προειδοποίηση την οποία απέστειλε το YouTube προς το δίκτυο RT Deutschland, θυγατρικό του Russia Today. Η πλατφόρμα είχε αναστείλει τη λειτουργία του καναλιού στο YouTube για μία εβδομάδα, αιτιολογώντας την απόφαση με την άρνηση του RT να τηρήσει τους κανόνες γύρω από την προβολή παραπλανητικών ειδήσεων για την COVID-19.

Το δίκτυο RT DE κατηγορήθηκε, με άλλα λόγια, για διασπορά ψευδών ειδήσεων για την πανδημία. Το θέμα θα μπορούσε να έχει λήξει εδώ, αν το δίκτυο RT DE δεν αξιοποιούσε τον δεύτερο «εφεδρικό» λογαριασμό του στο YouTube, συνεχίζοντας να μεταδίδει τα αμφίβολης αξιοπιστίας ρεπορτάζ του για τον κορωνοϊό. Η εταιρεία Google, μητρική του YouTube, ανέφερε μέσω εκπροσώπου της: «Το RT DE αποπειράθηκε να παρακάμψει τον νόμο χρησιμοποιώντας διαφορετικό κανάλι, παραβιάζοντας τον κανονισμό λειτουργίας». Και οι δύο διευθύνσεις τέθηκαν εκτός λειτουργίας στις 28 Σεπτεμβρίου. Την Τετάρτη, το YouTube ανακοίνωσε ότι θα μπλόκαρε εφεξής κάθε βίντεο με αντιεμβολιαστικό περιεχόμενο, που αφορά όχι μόνο τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, αλλά και κάθε εμβόλιο για χρόνιες παθήσεις.

Στην απόφαση απάντησε με σειρά μηνυμάτων στο Twitter η αρχισυντάκτις του RT DE, Μαργκαρίτα Σιμονιάν, επιβεβαιώνοντας ότι η αναστολή θα είναι μόνιμη «και χωρίς πιθανότητα αναθεώρησης», σύμφωνα με την απόφαση του YouTube. «Η Γερμανία κήρυξε πόλεμο στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης που δραστηριοποιούνται στη χώρα», έγραψε η Σιμονιάν, καλώντας τη Μόσχα να προχωρήσει στην απαγόρευση αρκετών γερμανικών μέσων ενημέρωσης στη Ρωσία, καθώς και της πλατφόρμας YouTube. Από την πλευρά του, το Βερολίνο απάντησε με κατευναστικό τόνο. Ο εκπρόσωπος Τύπου της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, επισήμανε ότι η Γερμανία δεν έχει καμία ανάμειξη στην απαγόρευση του ρωσικού ειδησεογραφικού δικτύου, το οποίο διατηρεί στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο. Διαφορετική άποψη εξέφρασε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, λέγοντας ότι το Βερολίνο «ενθάρρυνε» την ποινή κατά του RT. Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας αναφέρει: «Δεδομένης της φύσης του περιστατικού, που εγγράφεται πλήρως στη λογική του πολέμου της πληροφόρησης που έχει κηρυχθεί κατά της Ρωσίας, η υιοθέτηση συμμετρικών αντιποίνων κατά των γερμανικών μέσων ενημέρωσης στη Ρωσία μοιάζει όχι μόνον ενδεδειγμένη αλλά και αναγκαία».

Η διαμάχη μεταξύ Ρωσίας και YouTube σοβεί εδώ και καιρό. Την ημέρα που το Κρεμλίνο ανακοίνωνε την ενδεχόμενη απαγόρευση του YouTube στη Ρωσία, ρωσικό δικαστήριο καταδίκαζε την Google σε χρηματικό πρόστιμο 6,5 εκατ. ρουβλιών (78.000 ευρώ) για δημοσίευση «απαγορευμένου από τη ρωσική νομοθεσία» υλικού. Στις 19 Σεπτεμβρίου, λίγο πριν από τις βουλευτικές εκλογές στη Ρωσία, Google και Apple υποχώρησαν στις πιέσεις του Κρεμλίνου για αφαίρεση επικριτικού προς τη ρωσική κυβέρνηση προεκλογικού υλικού του Αλεξέι Ναβάλνι. Οι δύο εταιρείες είχαν λάβει απειλές για την ασφάλεια του προσωπικού τους, εφόσον δεν συμμορφώνονταν με τις κυβερνητικές εντολές. Ο βουλευτής Βασίλι Πισκάρεφ, επικεφαλής επιτροπής έρευνας για την ανάμειξη ξένων δυνάμεων στη Ρωσία, είπε ότι η χώρα πρέπει να λάβει μέτρα κατά της Deutsche Welle και κατά των Γερμανών δημοσιογράφων που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία.

«Μπαρμπαρόσα των μίντια»

Το Βερολίνο έχει κατηγορήσει τη Ρωσία για παραπληροφόρηση και «χειραγώγηση της κοινής γνώμης», δημοσιεύοντας παραπλανητικό και διχαστικό περιεχόμενο.

Η Μόσχα, από τη μεριά της, επιδιώκει να εμφανίσει την αντίδραση του Βερολίνου ως αποτέλεσμα υποκινούμενης από τις Ηνωμένες Πολιτείες «ρωσοφοβίας» και απόπειρα φίμωσης της φωνής της Ρωσίας στο εξωτερικό. Η ρωσική κυβέρνηση αποκαλεί την αντιπαράθεση «Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα των μίντια», αντλώντας έμπνευση από τη ναζιστική εισβολή του 1941. Η Μόσχα δεν πρόκειται να μείνει άπραγη, όπως εκτιμά ο αναλυτής του BBC, Αλιστερ Κόουλμαν. Η αρχισυντάκτις του Russia Today Γερμανίας, Μαργκαρίτα Σιμονιάν, είναι επιστήθια φίλη του Ρώσου προέδρου Bλαντιμίρ Πούτιν, ενώ οι εκκλήσεις της για απαγόρευση των δραστηριοτήτων της Deutsche Welle ίσως εισακουσθούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή