Για πρώτη φορά τρίζει η καρέκλα του Βίκτορ Ορμπαν

Για πρώτη φορά τρίζει η καρέκλα του Βίκτορ Ορμπαν

Αμφίρροπες οι εκλογές της άνοιξης

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιστροφή φόρου εισοδήματος για τις οικογένειες με παιδιά, επίδομα αντιστάθμισης του πληθωρισμού για τους συνταξιούχους, μεγάλες αυξήσεις στον κατώτατο μισθό. Οι εκλογές της άνοιξης πλησιάζουν και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπαν, «τα έχει δώσει όλα». Πίσω από την παροχολογία κρύβεται, για πρώτη φορά τα τελευταία 16 χρόνια, η ανασφάλεια. 

Ο Ορμπαν διαμόρφωσε το ουγγρικό εκλογικό σύστημα στα μέτρα του, καθιερώνοντας πλειοψηφικό σύστημα την ώρα που το κόμμα του, το Φιντέζ, ήταν ο μοναδικός ισχυρός πόλος. Η συνταγή αυτή αποτελούσε εγγύηση για τη μόνιμη περιθωριοποίηση της αντιπολίτευσης, έως τη στιγμή που όλα τα υπόλοιπα κόμματα αποφάσισαν να συνασπιστούν. Πλέον οι δύο πόλοι είναι ισοδύναμοι, με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να δίνουν στον συνασπισμό της αντιπολίτευσης 49%, τόσο όσο και στο Φιντέζ. 
Προκειμένου να φθάσει η Ουγγαρία σε αυτό το σημείο, το ακροδεξιό Γιόμπικ αναβαπτίσθηκε σε συντηρητικό, συμμάχησε με τους Σοσιαλδημοκράτες, τους Φιλελευθέρους και τους Πρασίνους, σε ένα κοινό «αντι-Ορμπαν» μέτωπο, το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία εκλογής των υποψηφίων του. Η αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Κλάρα Ντόμπρε, στέλεχος της ουγγρικής Κεντροαριστεράς και σύζυγος του πρώην πρωθυπουργού Φέρεντς Γκιουρτσάνι, κέρδισε τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας για την ηγεσία της αντιπολίτευσης, ενώ η διαδικασία συνεχίζεται. 

Ο Ορμπαν αμύνεται προσπαθώντας να ενισχύσει τους περιφερειακούς συμμάχους του (βρέθηκε στην Πράγα για να τονώσει την προεκλογική εκστρατεία του ομοϊδεάτη του, Αντρέι Μπάμπις), επιδιδόμενος στον γνωστό πόλεμο κατά των φιλελεύθερων αξιών (οργάνωσε μία ακόμη διεθνή σύνοδο, στην οποία διάφοροι άνδρες υπαγόρευαν στις γυναίκες τι να κάνουν για την υπογεννητικότητα) και ενισχύοντας τον έλεγχο στα μέσα ενημέρωσης. 

Στο γεωπολιτικό επίπεδο, η Ουγγαρία του Ορμπαν παραμένει μια εξαιρετικά ιδιάζουσα περίπτωση. Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αν και διατηρεί τεταμένες σχέσεις με τις Βρυξέλλες, και ταυτόχρονα «παίζει» πολύ δραστήρια με τη Ρωσία και την Κίνα, χωρίς να έχει κακές σχέσεις με τις ΗΠΑ, ιδίως με τους Ρεπουμπλικανούς του Ντόναλντ Τραμπ. Μόλις την Παρασκευή τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία της Βουδαπέστης με τη Μόσχα για παράκαμψη της Ουκρανίας στον ανεφοδιασμό της Ουγγαρίας με φυσικό αέριο, το οποίο πλέον προέρχεται από τον αγωγό TurkStream. Οπως στην προσφυγική κρίση του 2015 η Ουγγαρία έκανε τη «βρώμικη» δουλειά της Γερμανίας, έτσι και στις σχέσεις με την Κίνα, η Ουγγαρία του Ορμπαν έχει βγει πολύ πιο μπροστά από όσο θα μπορούσε να βγει το Βερολίνο. Φιλοξενεί την έδρα της Huawei, κατασκευάζει παράρτημα του Πανεπιστημίου Φουντάν της Σαγκάης στη Βουδαπέστη και προχωρεί, με κινεζική χρηματοδότηση, στην εμπορευματική σιδηροδρομική σύνδεση Βουδαπέστης – Βελιγραδίου – Πειραιά. Από πολλές απόψεις, το διακύβευμα των ουγγρικών εκλογών ξεπερνά τα σύνορα της χώρας.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή