Κορωνοϊός: Η πόλη που έμεινε για περισσότερο καιρό σε καθεστώς lockdown

Κορωνοϊός: Η πόλη που έμεινε για περισσότερο καιρό σε καθεστώς lockdown

H Μελβούρνη, η οποία βρίσκεται στη μέση της εφαρμογής του έκτου lockdown, συμπλήρωσε χθες συνολικά 245 ημέρες υπό την επιβολή περιορισμών από τον Μάρτιο της προηγούμενης χρονιάς

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Μελβούρνη, η οποία βρίσκεται στη μέση της εφαρμογής του έκτου lockdown, συμπλήρωσε χθες συνολικά 245 ημέρες υπό την επιβολή περιορισμών από τον Μάρτιο της προηγούμενης χρονιάς, ξεπερνώντας το Μπουένος Άιρες ως η πόλη που έμεινε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα υπό την εφαρμογή lockdown, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ.

Το ξέσπασμα της παραλλαγής Δέλτα στην Αυστραλία εμφανίζεται να σταθεροποιείται, με ποσοστό μεγαλύτερο από το 50% της χώρας να βρίσκεται σε παρατεταμένα lockdown, ενώ οι ρυθμοί του εμβολιασμού να αρχίζουν να προσεγγίζουν τα επίπεδα του εθνικού στόχου, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Γκρεγκ Χαντ.

Ο Χαντ ανέφερε ότι το 80% των Αυστραλών θα έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου τους κατά της COVID-19 αυτή την εβδομάδα, ενώ η συνολική μάχη κατά του κορωνοϊού ενισχύθηκε από την παραλαβή κατά τις τελευταίες ημέρες, 15.000 επιπλέον δόσεων του φαρμάκου θεραπείας sotrovimab.

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας επιθυμεί όλοι οι περιορισμοί για την COVID-19, συμπεριλαμβανομένων και των ταξιδιωτικών περιορισμών να έχουν αρθεί, όταν το 80% του πληθυσμού ηλικίας άνω των 16 ετών εμβολιαστεί πλήρως. Η κυβέρνηση αναμένει ότι ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί στα τέλη Νοεμβρίου.

«Υπάρχουν σημαντικοί λόγοι για να ελπίζουμε», δήλωσε ο Χαντ στους δημοσιογράφους σε τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου, δίνοντας έμφαση σε μία δραστική μείωση των νέων κρουσμάτων στη Νέα Νότια Ουαλία, στην οποία βρίσκεται η μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας, το Σίδνεϊ. «Η Βικτόρια, ναι, είναι μία μεγάλη πρόκληση… Αλλά αρχίζουμε να βλέπουμε την επιπέδωση της καμπύλης στη Βικτόρια», είπε ο ίδιος.

Η Νέα Νότια Ουαλία ανέφερε σήμερα 623 νέα κρούσματα μόλυνσης και έξι θανάτους, έναντι περισσότερων από 900 κρούσματα ημερησίως, την προηγούμενη εβδομάδα.

Η πολιτεία της Βικτόρια ανέφερε 1.377 νέα κρούσματα μόλυνσης από την COVID-19, αυξημένα από τα 1.220 κρούσματα που καταγράφηκαν χθες, Κυριακή, αλλά μειωμένα σε σύγκριση με τον αριθμό ρεκόρ των 1.488 κρουσμάτων που αναφέρθηκαν το Σάββατο. Αναφέρθηκαν επίσης τέσσερις νέοι θάνατοι.

Αξιωματούχοι απέδωσαν το νέο ξέσπασμα των κρουσμάτων στη Βικτόρια στους κανονισμούς των τελικών του αυστραλιανού φούτμπολ. Περίπου τα μισά από τα νέα κρούσματα που καταγράφηκαν σήμερα, ήταν άνθρωποι ηλικιών από δέκα ετών ως 29 ετών.

Προειδοποίησης ενόψει χαλάρωσης των μέτρων

Ειδικοί προειδοποιούν πάντως ότι τα κρούσματα είναι πιθανό να αυξηθούν και πάλι, καθώς η Αυστραλία εγκαταλείπει τα lockdown, βάσει της εμπειρίας από τις εξελίξεις σε άλλες χώρες, που εμβολιάστηκαν νωρίτερα.

Η Νέα Νότια Ουαλία αναμένεται να αρχίσει την χαλάρωση των περιορισμών από τις 11 Οκτωβρίου, αναμένοντας ότι το 70% του πληθυσμού ηλικίας άνω των 16 ετών θα είναι πλήρως εμβολιασμένο, έναντι ποσοστού 67% σήμερα.

Η Βικτόρια ελπίζει να πιάσει τον στόχο εμβολιασμού του 70%, έναντι 52% σήμερα, από τις 26 Οκτωβρίου.

Φάρμακα κατά της COVID-19

Οι θεραπείες με sotrovimab της GlaxoSmithKline και Vir Biotechnology δείχνουν να είναι αποτελεσματικές στη μείωση του αριθμού των νοσηλειών και των θανάτων, μεταξύ των ασθενών υψηλού κινδύνου από την COVID-19, όταν χορηγούνται νωρίς στην πορεία της ασθένειας.

Ο Χαντ δήλωσε πως ελπίζει ότι ένα άλλο φάρμακο κατά της COVID-19, ένα χάπι που δοκιμάστηκε από την Merck & Co Inc, θα είναι διαθέσιμο στην Αυστραλία το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή