Johnson & Johnson: Θα ζητήσει έγκριση της δεύτερης δόσης από τον FDA αυτή την εβδομάδα, λένε οι NYT

Johnson & Johnson: Θα ζητήσει έγκριση της δεύτερης δόσης από τον FDA αυτή την εβδομάδα, λένε οι NYT

Η εταιρεία σχεδιάζει να ζητήσει αυτή την εβδομάδα από τις ομοσπονδιακές αρχές στις ΗΠΑ να εγκρίνουν την ενισχυτική δόση του εμβολίου της κατά της Covid

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Johnson & Johnson σχεδιάζει να ζητήσει αυτή την εβδομάδα από τις ομοσπονδιακές αρχές στις ΗΠΑ να εγκρίνουν την ενισχυτική δόση του εμβολίου της κατά της Covid-19, όπως μετέδωσαν οι New York Times, επικαλούμενοι αξιωματούχους με γνώση των σχεδίων της εταιρείας.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) προγραμμάτισε την περασμένη εβδομάδα συνάντηση της επιτροπής των ειδικών του στις 15 Οκτωβρίου, προκειμένου να συζητήσει για το εάν θα δοθεί έγκριση επείγουσας χρήσης της ενισχυτικής δόσης του εμβολίου της J&J. 

Σημειώνεται ότι ο Οργανισμός ενέκρινε τον προηγούμενο μήνα την ενισχυτική δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech για τους 65 ετών και άνω, για άτομα που ανήκουν σε ομάδες που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο από την Covid καθώς και για όσους εκτίθενται συχνά στον ιό.

Η εταιρεία Moderna κατέθεσε επίσης αίτηση τον περασμένο μήνα για έγκριση της ενισχυτικής δόσης του εμβολίου της.

Η J&J δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα του πρακτορείου Reuters για κάποιο σχόλιο.

Τι έδειξε η τελική φάση των μελετών για το J&J

Υπενθυμίζεται ότι η Johnson & Johnson είχε ανακοινώσει ότι η τρίτη και τελική φάση των κλινικών ερευνών κατέδειξε αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά 94% έναντι της συμπτωματικής Covid-19 στις ΗΠΑ, και προστασία κατά 75% παγκοσμίως.

Πολύ σημαντικό είναι ότι η χορήγηση δεύτερης δόσης μετά δύο μήνες εκτόξευσε τον αριθμό αντισωμάτων σε τετραπλάσια έως εξαπλάσια, ενώ η χορήγηση μετά από έξι μήνες προσέφερε σε έλεγχο έως και 12πλάσια αύξηση αντισωμάτων.

Ειδικά έναντι της σοβαρής νόσησης, η δεύτερη δόση προσέφερε 14 τουλάχιστον ημέρες μετά τη χορήγησή της απόλυτη προστασία (100%), σύμφωνα πάντα με την ίδια την Johnson & Johnson.

Επιπλέον οι μελέτες έδειξαν καλή αποδοχή της δεύτερης δόσης του εμβολίου από τους οργανισμούς των εθελοντών που συμμετείχαν στις μελέτες.

Η μονή δόση προσέφερε 79% προστασία από μόλυνση με βάση τα πραγματικά πια στοιχεία στον αμερικανικό πληθυσμό, όχι κλινικές μελέτες.

Η εταιρεία τόνισε ακόμη ότι δεν καταγράφηκε κάμψη της επίδρασης του εμβολίου κατά τη διάρκεια των κλινικών μελετών από τον Μάρτιο έως τον Ιούλιο, παρά την επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα στο μεταξύ.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή