ΝΥΤ: Γιατί τα κύματα της πανδημίας διαρκούν συνήθως ένα δίμηνο

ΝΥΤ: Γιατί τα κύματα της πανδημίας διαρκούν συνήθως ένα δίμηνο

Εκτός απροόπτου το κύμα της μετάλλαξης Δέλτα ήταν και το τελευταίο μεγάλο

4' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κορωνοϊός βρίσκεται παγκοσμίως σε ύφεση. Ξανά.

Οι λόγοι γι΄ αυτό παραμένουν ασαφείς και δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η μείωση στα κρούσματα θα συνεχιστεί. Ωστόσο η επάνοδος των κυμάτων της πανδημίας που συνεχίζεται κάθε τόσο αξίζει προσοχής.

Στις ΗΠΑ ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων έχει μειωθεί κατά 35% από την 1η Σεπτεμβρίου, ενώ παγκοσμίως τα κρούσματα έχουν περιοριστεί πάνω από 30% από τα τέλη Αυγούστου. «Βρισκόμαστε στο καλύτερο σημείο που έχουν βρεθεί εδώ και μήνες», έγραψε ο δρ. Έρικ Τόπολ της εταιρίας έρευνας Schripps Research.

Τα πλέον ενθαρρυντικά νέα είναι πως οι σοβαρές περιπτώσεις Covid-19 είναι επίσης σε ύφεση: Ο αριθμός των Αμερικανών πολιτών που νοσηλεύονται με επιπλοκές του κορωνοϊού έχει μειωθεί κατά 25% σε σύγκριση με την 1η Σεπτεμβρίου. Οι ημερήσιοι θάνατοι, που επηρεάζονται αργότερα από τους αριθμούς κρουσμάτων και νοσηλευομένων, έχουν ελαττωθεί κατά 10% από τις 20 Σεπτεμβρίου: Πρόκειται για την πρώτη σοβαρή μείωση θανάτων από τις αρχές του καλοκαιριού.

Η ύφεση αυτή είναι ένα μοτίβο που ο κόσμος έχει συνηθίσει πια να αναγνωρίζει: Τον μυστηριώδη δίμηνο κύκλο των κυμάτων της πανδημίας. Αφότου άρχισε να εξαπλώνεται η Covid-19 στα τέλη του 2019, τα κρούσματα συνήθως αυξάνονται για δύο μήνες (κάποιες φορές εξαιτίας μιας νέας μετάλλαξης, όπως η Δέλτα), και μετά πέφτουν για άλλους δύο μήνες.

Οι ερευνητές δημόσιας υγείας δεν έχουν ακόμη κατανοήσει το γιατί. Πολλές λαϊκές ερμηνείες, όπως η εποχικότητα, ή οι αυξομειώσεις στη χρήση μάσκας και την τήρηση αποστάσεων, είναι προφανώς ανεπαρκείς, αν όχι και λανθασμένες. Ο δίμηνος κύκλος έχει καταγραφεί σε διαφορετικές εποχές του έτους και σε περιόδους που η συμπεριφορά του κόσμου δεν άλλαζε με κάποιο εμφανή τρόπο.

Οι πιο λογικές εξηγήσεις περιλαμβάνουν κάποιο συνδυασμό ιολογίας και κοινωνικών δικτύων: Ίσως κάθε παραλλαγή του κορωνοϊού είναι περισσότερο πιθανό να μολύνει κάποιους ανθρώπους αλλά όχι όλους, και όταν πολλοί από τους πιο ευάλωτους έχουν εκτεθεί στον ιό, η εξάπλωσή του προσωρινά περιορίζεται. Και ενδεχομένως μια μετάλλαξη απαιτεί περί τους δύο μήνες για να κυκλοφορήσει  σε μια μέσου μεγέθους κοινότητα.

Η ανθρώπινη συμπεριφορά ασφαλώς παίζει τον δικό της ρόλο, με τους ανθρώπους να τείνουν αν είναι γενικά πιο προσεκτικοί όταν τα κρούσματα βρίσκονται σε αύξηση. Ωστόσο η τήρηση αποστάσεων δεν είναι τόσο σημαντική όσο η δημόσια συζήτηση περί του κορωνοϊού συχνά φαντάζεται. «Έχουμε αποδώσει υπερβολικά πολλή σημασία στην ανθρώπινη επίδραση στην εξάπλωση του ιού», αναφέρει ο Μάικλ Όστερχολμ, λοιμωξιολόγος του Πανεπιστημίου της Μινεσότα.

Διαβάστε επίσης:

Για παράδειγμα, οι πρόσφατες μειώσεις των στατιστικών καταγράφηκαν ενώ εκατομμύρια ανήλικοι Αμερικανοί συνέρρεαν και συρρέουν στα σχολικά κτίρια.

Όποιες κι αν είναι οι αιτίες, ο δίμηνος κύκλος συνεχίζει να ισχύει: Είναι εμφανής και στους παγκόσμιους αριθμούς: Τα κρούσματα αυξήθηκαν παγκοσμίως από τα τέλη Φεβρουαρίου ως τα τέλη Απριλίου, μετά έπεσαν ως τα τέλη Ιουνίου, αυξήθηκαν ξανά έως τα τέλη Αυγούστου για να σημειώσουν μείωση έκτοτε.

Το μοτίβο αυτό είναι εμφανές και εντός μεγάλων χωρών όπως η Ινδία, η Ινδονησία, η Βρετανία, η Γαλλία και η Ισπανία. Σε καθεμιά από αυτές η μετάλλαξη Δέλτα οδήγησε σε άνοδο των κρουσμάτων που διήρκεσε μεταξύ 1,5 και 2,5 μηνών.

Στις ΗΠΑ, η εξάπλωση της Δέλτα άρχισε σε αρκετές πολιτείες του Νότου και αποδυναμώθηκε στις ίδιες πολιτείες τον Αύγουστο. Στο μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας το κύμα ξεκίνησε τον Ιούλιο, και τα κρούσματα τελικά άρχισαν να ελαττώνονται τις τελευταίες εβδομάδες. Ακόμη και τα κρούσματα μεταξύ παιδιών μειώνονται παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν εγκριθεί τα εμβόλια για παιδιά κάτω των 12 ετών, όπως επεσήμανε στην εφημερίδα Ουάσιγκτον Ποστ η Τζένιφερ Νούτσο του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Φυσικά αυτό δε συνιστά κάποιον ασφαλή νόμο της επιστήμης, και έχουν καταγραφεί πολλές εξαιρέσεις. Για παράδειγμα στη Βρετανία οι αριθμοί των κρουσμάτων σημειώνουν σκαμπανεβάσματα τους δύο τελευταίους μήνες, αντί να πέφτουν σταθερά. Στις ΗΠΑ ο ερχομός των ψυχρών καιρικών συνθηκών και η αύξηση των δραστηριοτήτων σε κλειστούς χώρους, ή κάποιος άλλος άγνωστο παράγοντας, μπορεί να προκαλέσουν επάνοδο των κρουσμάτων αυτό το φθινόπωρο. Η πορεία της πανδημίας παραμένει εξαιρετικά αβέβαιη.

Ωστόσο αυτή η αβεβαιότητα σημαίνει επίσης ότι το εγγύς μέλλον μπορεί να αποδειχθεί περισσότερο ενθαρρυντικό από ό,τι αναμένουμε, Και υπάρχουν βάσιμοι λόγοι για να είμαστε αισιόδοξοι.

Το ποσοστό των Αμερικανών άνω των 12 ετών που έχουν λάβει έστω μία δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού έφτασε το 76%, και ο αυξανόμενος αριθμός των κατηγοριών πολιτών που υποχρεώνονται να εμβολιαστούν, μαζί με την αναμενόμενη έγκριση των εμβολίων για τις ηλικίες 5 έως 11 ετών, θα αυξήσουν περαιτέρω τον αριθμό των εμβολιασμών αυτό τον φθινόπωρο. Σχεδόν εξίσου σημαντικό είναι και το γεγονός ότι σχεδόν οι μισοί Αμερικανό έχουν ήδη περάσει τον κορωνοϊό, κάτι που εν μέρει τους παρέχει φυσική ανοσία.

Τελικά η ανοσία θα καταστεί αρκετά εκτεταμένη ώστε ένα νέο κύμα τόσο μεγάλο και φονικό όσο η Δέλτα δεν θα είναι πια πιθανό. «Εκτός απροόπτου», λέει ο Σκοτ Γκότλιμπ, πρώην επίτροπος της Αρχής Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), «έχω την άποψη πως αυτό ήταν το τελευταίο μεγάλο κύμα της πανδημίας». Ό,τι κι αν μας φέρνουν οι επόμενοι μήνες, είναι σχεδόν σίγουρο ότι τα χειρότερα με τον κορωνοϊό φαίνεται να πέρασαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή