Πρωτόκολλο Βόρειας Ιρλανδίας: Μπρα ντε φερ Λονδίνου – Βρυξελλών

Πρωτόκολλο Βόρειας Ιρλανδίας: Μπρα ντε φερ Λονδίνου – Βρυξελλών

Προειδοποίηση για μονομερή άρση των τελωνειακών ρυθμίσεων της μετά το Brexit εποχής για τη Βόρεια Ιρλανδία απηύθυνε η βρετανική κυβέρνηση

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προειδοποίηση για μονομερή άρση των τελωνειακών ρυθμίσεων της μετά το Brexit εποχής για τη Βόρεια Ιρλανδία απηύθυνε η βρετανική κυβέρνηση, ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ταχεία λύση.

Σε ομιλία του κατά την διάρκεια του συνεδρίου του Συντηρητικού Κόμματος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντέιβιντ Φροστ μίλησε για «βρετανική αναγέννηση», καρπό της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε,. μετά τον «μακρύ εφιάλτη της συμμετοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο Βρετανός υπουργός κάνει λόγο για «βρετανική αναγέννηση» την ώρα που η χώρα πλήττεται από πολλαπλές κρίσεις και προβλήματα τροφοδοσίας, κυρίως σε καύσιμα, αλλά και σε είδη διατροφής και, πλέον, και σε φάρμακα.

Από το βήμα του συνεδρίου, ο Ντέιβιντ Φροστ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιδείξει «φιλοδοξία». «Τα μαστορέματα δεν χρησιμεύουν σε τίποτε…χρειαζόμαστε σημαντική αλλαγή», τόνισε.

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε για πάντα. Χωρίς συμφωνία για μία γρήγορη λύση, οφείλουμε να ενεργήσουμε χρησιμοποιώντας τον μηχανισμό προστασίας του άρθρου 16» σημείωσε και κατέληξε: «Ίσως, τελικά, να είναι ο μόνος τρόπος προστασίας της χώρας μας, του λαού μας, του εμπορίου μας, της εδαφικής μας ακεραιότητας, της ειρηνευτικής διαδικασίας».

Το άρθρο 16 επιτρέπει την παράκαμψη ορισμένων ρυθμίσεων της συμφωνίας διαζυγίου σε περίπτωση «σοβαρών οικονομικών, κοινωνικών ή περιβαλλοντικών δυσχερειών».

Η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον βρίσκεται σε ένα μπρα ντε φερ με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ζητεί την επαναδιαπραγμάτευση του Πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας. Οι Βρυξέλλες απορρίπτουν το αίτημα, λέγοντας ότι είναι ανοικτές σε συνομιλίες σχετικά με την εφαρμογή των ρυθμίσεων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να απαντήσει στις βρετανικές προτάσεις «αλλά αυτό που καταλαβαίνω και ανησυχώ είναι ότι δεν θα λάβουμε μία απάντηση που θα επιτρέπει τις σημαντικές αλλαγές που χρειαζόμαστε», είπε ο Ντέιβιντ Φροστ.

Για την αποφυγή της επαναφοράς των συνόρων ανάμεσα στην Βόρεια Ιρλανδία, επαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου, και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας έγινε αντικείμενο σκληρής διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο των συνομιλιών του Brexit.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή