Pandora Papers: Διαψεύσεις, ομολογίες και έρευνες

Pandora Papers: Διαψεύσεις, ομολογίες και έρευνες

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολιτικές αναταράξεις σε αρκετές χώρες προκαλούν τα Pandora Papers, καθώς αντιπολιτευόμενα κόμματα και μέσα ενημέρωσης πιέζουν για εξονυχιστική διερεύνηση των καταγγελιών. Μέχρι χθες το βράδυ, κρατικές υπηρεσίες τουλάχιστον οκτώ χωρών (Ισπανία, Τσεχία, Βραζιλία, Μεξικό, Παναμάς, Αυστραλία, Πακιστάν, Σρι Λάνκα) είχαν ανακοινώσει τη διενέργεια ερευνών.

Το Κρεμλίνο διέψευσε χθες τις εικασίες σύμφωνα με τις οποίες ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απέκτησε μυστικά ακίνητη περιουσία στο Μονακό. Κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος Τύπου της προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ έκανε λόγο για «συλλογή μάλλον αστήρικτων ισχυρισμών». Κατά τον Ρώσο αξιωματούχο, αν αποδεικνύουν κάτι τα Pandora Papers είναι ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μεγαλύτερος φορολογικός παράδεισος του κόσμου».

Αντιδράσεις για τις αποκαλύψεις που θίγουν πολιτικούς ηγέτες, επιχειρηματίες και άλλες προσωπικότητες.

Στο Μάντσεστερ, όπου διεξάγεται το συνέδριο των Συντηρητικών, τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος απέφυγαν να σχολιάσουν τις αποκαλύψεις που εμπλέκουν και ισχυρούς χρηματοδότες των Τόρις, προτιμώντας να μιλήσουν για το κυβερνητικό έργο και την αντιμετώπιση των ελλείψεων καυσίμων. Πάντως ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του BBC, διαβεβαίωσε ότι όλες οι χρηματοδοτήσεις του κόμματος ήταν σύννομες, σύμφωνα με τους κανόνες που είχαν θέσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις των Εργατικών.

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και η Κυπριακή Δημοκρατία, όπου σημειώνεται ότι «ουδέν μεμπτό εντοπίζεται» από τα Pandora Papers αναφορικά με τον πρόεδρο Αναστασιάδη. Από την πλευρά του, ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις, λίγες ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 8ης και 9ης Οκτωβρίου, διέψευσε ότι αγόρασε έπαυλη 22 εκατομμυρίων κοντά στις Κάννες. 

Αντιθέτως, ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα αναγνώρισε, μέσω εκπροσώπου του, ότι «κατέχει σειρά διαμερισμάτων και κατοικιών στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο Ηνωμένο Βασίλειο», προσθέτοντας όμως ότι «η αγορά και η συντήρηση των εν λόγω ακινήτων βάρυνε προσωπικά την Αυτού Μεγαλειότητα και όχι τον κρατικό προϋπολογισμό». Την υπόσχεση ότι θα ληφθούν μέτρα αν εντοπισθούν παραβάτες έδωσε ο Πακιστανός πρωθυπουργός Ιμράν Χαν, ο υπουργός Οικονομικών του οποίου εμπλέκεται στις καταγγελίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή