ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: «Τελειώνετε», διαμηνύει ο Γιούργκεν Τριτίν

germania-teleionete-diaminyei-o-gioyrgken-tritin-561524578

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Προτροπή για επιτάχυνση των διαδικασιών σχηματισμού κυβέρνησης απηύθυνε το ιστορικό στέλεχος των Γερμανών Πρασίνων, Γιούργκεν Τριτίν, μία ημέρα μετά τις πρώτες απευθείας διερευνητικές συνομιλίες Σοσιαλδημοκρατών – Πρασίνων. Η κυρίως φάση των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης δεν έχει αρχίσει ακόμη, καθώς οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι πραγματοποιούν διερευνητικές συνομιλίες και με τους ηττημένους της κάλπης, τους Χριστιανοδημοκράτες. 

«Ο κόσμος δεν θα περιμένει εμάς», είπε ο Τριτίν, σημειώνοντας ότι επίκειται η αρχή των διαπραγματεύσεων για το μεγάλο νομοθετικό πακέτο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που έχει σκοπό τον μετασχηματισμό της ευρωπαϊκής οικονομίας, ώστε να μην εκπέμπει ρύπους που καταστρέφουν το κλίμα. Το μυστικό της επιτυχίας της σύμπραξης Σοσιαλδημοκρατών – Πρασίνων είναι η σύνδεση της οικολογικής με την κοινωνική πολιτική, ώστε να μη δίδεται η εντύπωση ότι η οικολογία είναι σπορ για πλουσίους. Στον συνδυασμό αυτό θα πρέπει να προστεθούν και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες, οι οποίοι επανέλαβαν χθες εκ νέου την κατηγορηματική άρνησή τους σε κάθε νέα αύξηση της φορολογίας. Το επόμενο βήμα είναι η από κοινού συζήτηση και των τριών εταίρων του συνασπισμού του «φωτεινού σηματοδότη». 

Επιτάχυνση των διαδικασιών σχηματισμού κυβέρνησης στη Γερμανία ζητάει το στέλεχος των Πρασίνων.

Δεν είναι σαφές αν στο παζάρι του σχηματισμού κυβέρνησης θα ενταχθεί και το αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς η θητεία του νυν προέδρου, του σοσιαλδημοκράτη Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ λήγει στις αρχές του 2022. Πάντως, σύμφωνα με τις μετρήσεις, οι Γερμανοί εμφανίζονται σε μεγάλη πλειοψηφία ικανοποιημένοι από τη θητεία του Σταϊνμάγερ και επιθυμούν την ανανέωσή της. 

Ελπίζουν ακόμη

Εν τω μεταξύ, οι Χριστιανοδημοκράτες δεν έχουν εγκαταλείψει τελείως την ελπίδα σχηματισμού κυβέρνησης, ταυτόχρονα όμως εμπλέκονται σε έντονες συζητήσεις για τη μελλοντική κατεύθυνση του κόμματος. Ο επικεφαλής της νεολαίας του κόμματος, Τίλμαν Κουμπάν, υποστήριξε ότι η Χριστιανοδημοκρατία δεν χρειάζεται «ούτε δεξιά ούτε αριστερή στροφή», χρειάζεται να επιμείνει «στην αγνή Χριστιανοδημοκρατία».