Κορωνοϊός: Χωρίς «φανάρια» για ταξιδιώτες η Αγγλία

Κορωνοϊός: Χωρίς «φανάρια» για ταξιδιώτες η Αγγλία

Περιορισμοί μόνο για «κόκκινες ζώνες» – Ρεκόρ θανάτων καταγράφει η Ρωσία

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντίο για πάντα, είπε χθες η Αγγλία, στο διαβόητο «σύστημα του φωτεινού σηματοδότη», σύμφωνα με το οποίο καθορίζονταν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί. Το σύστημα κατέτασσε τα κράτη στην «κόκκινη, πορτοκαλί και πράσινη» ζώνη. Το νέο σύστημα –αντιθέτως– προβλέπει τη διατήρηση μόνο της «κόκκινης ζώνης» όπου και θα επιβάλλονται οι σκληρότεροι περιορισμοί. Ετσι, από χθες, οι πλήρως εμβολιασμένοι Βρετανοί δεν χρειάζεται να υποβληθούν σε τεστ τρεις ημέρες πριν από την επιστροφή τους, εφόσον φυσικά δεν έχουν επισκεφθεί χώρα της «κόκκινης ζώνης». Η Σκωτία, η Ουαλλία και η βόρεια Ιρλανδία δεν ανακοίνωσαν τι θα κάνουν αλλά εθιμικά ακολουθούν τις επιλογές της Βρετανίας.

Η αποκλιμάκωση της πανδημίας που καταγράφεται στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν απηχεί την κατάσταση στην υπόλοιπη Ευρώπη. Χθες, η Ρωσία κατέγραψε ένα ακόμα ρεκόρ θανάτων, με 883 νεκρούς εντός 24 ωρών. Τα ημερήσια κρούσματα ανήλθαν 25.781, τα περισσότερα από τις 2 Ιανουαρίου. Οι Αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο εκ νέου επιβολής περιορισμών προκειμένου να ανακόψουν το τέταρτο πανδημικό κύμα. Μείζον πρόβλημα είναι η κακή πορεία του ρωσικού εμβολιαστικού προγράμματος, παρότι είναι μία από τις λίγες χώρες που είχαν εγχώρια σκευάσματα. Οπως αναγνώρισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ –μιλώντας προς δημοσιογράφους– «τα ποσοστά εμβολιασμού, παρά την επάρκεια υποδομών, πόρρω απέχουν του επιθυμητού». Ταυτόχρονα απηύθυνε νέα έκκληση στους Ρώσους να σπεύσουν να εμβολιαστούν.

Το Βέλγιο προχωράει σε νέες προμήθειες εμβολιαστικών δόσεων σε περίπτωση που η αναμνηστική δόση χορηγηθεί στο σύνολο των πολιτών.

Tέλος, η βελγική κυβέρνηση προχώρησε σε νέες προμήθειες εμβολιαστικών δόσεων σε μια προσπάθεια δημιουργίας αποθέματος για την περίπτωση που τελικά η αναμνηστική δόση δεν χορηγηθεί μόνο σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες, αλλά στο σύνολο των πολιτών. Χθες, εξάλλου, άρχισε η χορήγησή της στους άνω των 65 ετών, όπως εξάλλου και σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα.

H αναμνηστική δόση, που το Ισραήλ άρχισε να χορηγεί από τις αρχές του καλοκαιριού σε όλους τους πολίτες άνω των 30 ετών, φαίνεται ότι ανέκοψε την εξέλιξη της πανδημίας με τους επιδημιολογικούς δείκτες να καταγράφουν σημαντική βελτίωση και τα νοσοκομεία να κλείνουν σταδιακά τους θαλάμους νοσηλείας COVID. 

REUTERS, A.P.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή