Δεν βλέπει φοροπαραδείσους η Ε.Ε.

Δεν βλέπει φοροπαραδείσους η Ε.Ε.

Η κτηματαγορά του Λονδίνου κρατάει τα σκήπτρα αδιαφάνειας

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Η κτηματαγορά του Λονδίνου, ένας από τους σημαντικότερους προορισμούς κεφαλαίων, οι ιδιοκτήτες των οποίων χρησιμοποιούν τα πιο περίπλοκα εταιρικά σχήματα προκειμένου να παραμείνουν ανώνυμοι, έγινε λίγο λιγότερο αδιαφανής μετά τις αποκαλύψεις των Pandora Papers. Παράλληλα, ένα μέρος του πολιτικού χρήματος που εισρέει στη βρετανική πολιτική σκηνή απέκτησε ονοματεπώνυμο, καθώς αποκαλύπτεται η ταυτότητα των δωρητών που μετέφεραν 3,6 εκατομμύρια στερλίνες στις τσέπες βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος.

Η συνέχεια των αποκαλύψεων για τους πλούσιους και ισχυρούς που επωφελούνται από τους παραδείσους της μυστικότητας εστιάζει στη Βρετανία και τους UBOs (ultimate beneficial owners), δηλαδή τους πραγματικούς ιδιοκτήτες περιουσιακών στοιχείων. Στην κτηματαγορά του Λονδίνου, το 25% των ακινήτων που είναι κρυμμένα πίσω από εταιρείες-βιτρίνες ανήκουν σε Βρετανούς, ενώ ποσοστά κάτω του 10% ανήκουν σε πολίτες πολλών άλλων χωρών, όπως η Ινδία, η Νιγηρία και το Αζερμπαϊτζάν. Τα ακίνητα αυτά συχνά βρίσκονται στα πολυτελέστερα σημεία της βρετανικής πρωτεύουσας, όπως στο Κένσινγκτον, στην Μπελγκρέβια, στο Μέιφερ και το Νάιτσμπριτζ.

«Τα Pandora Papers εκθέτουν για μια ακόμη φορά τον ρόλο της Βρετανίας ως χώρας που διευκολύνει τη διαφθορά και το ξέπλυμα χρήματος σε παγκόσμιο επίπεδο» σημείωσε η οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια, ενώ η οργάνωση για την καταπολέμηση της φτώχειας Oxfam σημείωσε ότι «εκεί βρίσκεται ο πλούτος για τα σχολεία που μας λείπουν»

Μετά τα Pandora Papers, στη μαύρη λίστα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για φοροαποφυγή απομένουν μόνο οκτώ χώρες και εδάφη.

Πάντως, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ενωση, ο βασικότερος φορολογικός παράδεισος που συνδέεται με το βρετανικό τραπεζικό σύστημα, οι Βρετανικές Παρθένες Νήσοι, δεν θεωρείται φορολογικός παράδεισος. Επιπλέον, τρεις ακόμη χώρες που βρίσκονταν έως τώρα στη μαύρη λίστα, η Αγκουίλα (φορολογικός συντελεστής: 0%), οι Σεϊχέλες και η Ντομίνικα μόλις αφαιρέθηκαν από τη λίστα, με απόφαση που έλαβαν χθες οι υπουργοί Οικονομικών των «27».

Η απόφαση κατακρίθηκε ως «γελοία»από τις οργανώσεις που ασχολούνται με την πάταξη των φορολογικών παραδείσων, ενώ η Γαλλίδα ευρωβουλευτής Ορόρ Λαλίκ ζήτησε λεπτομέρειες για το πώς ελήφθη. «Θέλουμε να ξέρουμε ακριβώς ποιος ζητάει τι στο συμβούλιο υπουργών, ιδιαίτερα αν υπάρχουν υπουργοί που εμπλέκονται στο σκάνδαλο φοροδιαφυγής» είπε.

Πλέον, στη μαύρη λίστα της Ε.Ε. απομένουν μόνο οι εξής χώρες και εδάφη: η Σαμόα, η Αμερικανική Σαμόα, τα νησιά Φίτζι, το Γκουάμ, το Παλάου, το Τρινιντάντ/Τομπάγκο, οι Αμερικανικές Παρθένοι Νήσοι και το Βανουάτου.

Στις αποκαλύψεις περιλαμβάνεται για πρώτη φορά η ταυτότητα των ατόμων που έχουν μεταβιβάσει περιουσιακά στοιχεία σε τραστ με έδρα τις ΗΠΑ, τα οποία έως τώρα θεωρούνταν απολύτως αδιαφανή. Αποκαλύφθηκαν στοιχεία για πάνω από 200 τραστ, εκ των οποίων τα 30 συνδέονται με άτομα που θεωρούνται ύποπτα για απάτες, πλουτισμό μέσω της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δωροδοκία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή