ΚΟΣΜΟΣ

Ε.Ε.: Βρέθηκε η χρυσή τομή στη διεύρυνση

e-e-vrethike-i-chrysi-tomi-sti-dieyrynsi-561526747

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Σε συμβιβασμό που αναδεικνύει τα όρια της γεωπολιτικής βούλησης της Ε.Ε. κατέληξαν οι «27» σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων χθες, σχετικά με την κοινή δήλωση της άτυπης Συνόδου Κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια που θα λάβει χώρα σήμερα στο Μπρντο της Σλοβενίας.

Στην κοινή δήλωση της Ενωσης σημειώνεται ότι «η Ε.Ε. επαναβεβαιώνει την αδιαμφισβήτητη υποστήριξή της για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και καλωσορίζει τους εταίρους των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή προοπτική, που είναι το κοινό μας στρατηγικό συμφέρον και παραμένει η κοινή μας στρατηγική επιλογή». Η Ε.Ε., σημειώνεται, «επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή της στη διαδικασία διεύρυνσης… στη βάση αξιόπιστων μεταρρυθμίσεων από τους εταίρους, δίκαιη και ενδελεχή αιρεσιμότητα» και των επιδόσεων της κάθε χώρας.

Στο τέλος της πρώτης παραγράφου, έπειτα από έντονες διαβουλεύσεις, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, με τη Γαλλία, την Ολλανδία και τη Δανία, προστέθηκε η φράση: «Ανακαλούμε επίσης τη σημασία η Ε.Ε. να διατηρήσει και να βαθύνει τη δική της ανάπτυξη, διασφαλίζοντας την ικανότητά της να ενσωματώνει νέα μέλη». Η χρήση της λέξης «διεύρυνση» στη δήλωση υπήρξε αντικείμενο σκληρών διαπραγματεύσεων για μεγάλο μέρος του περασμένου μήνα. Οπως σημείωσε σχετικά αξιωματούχος της Ε.Ε., «πετύχαμε μια ισορροπία μεταξύ [των στόχων] της διεύρυνσης και της δυνατότητας της Ε.Ε. να απορροφήσει νέα μέλη», αναφέροντας ότι η διαδικασία της διεύρυνσης συνεπάγεται «πολλές προκλήσεις».

Συμβιβασμός των «27» σε συνεδρίαση πριν από τη Σύνοδο Κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Οι προσπάθειες της σλοβενικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να θέσουν κάποιου είδους προθεσμία για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία δεν καρποφόρησαν. Μιλώντας στους Financial Times, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα έκανε λόγο για πάρα πολλές υποσχέσεις που δεν έχουν τηρηθεί. Ο κ. Ράμα χαρακτήρισε τη Σύνοδο ως τη «νεότερη συνεδρία συμβουλευτικής γάμου».

Η Ε.Ε., σημειώνεται στη δήλωση, «στηρίζει πλήρως» τη δέσμευση των Δυτικών Βαλκανίων σε «περιφερειακή συνεργασία χωρίς αποκλεισμούς και ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας», μεταξύ άλλων και με κράτη-μέλη της Ε.Ε. «Η εφαρμογή διμερών συμφωνιών καλόπιστα και με χειροπιαστά αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας των Πρεσπών με την Ελλάδα και τη συνθήκη σχέσεων καλής γειτονίας με τη Βουλγαρία, παραμένει σημαντική».

Οικονομική στήριξη

Στην κοινή δήλωση αναφέρεται ότι η Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη έχουν στηρίξει τα Δυτικά Βαλκάνια με 3,3 δισ. ευρώ σε υγειονομική και κοινωνικοοικονομική στήριξη κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Σημειώνεται ότι έχει ήδη γίνει δωρεά στην περιοχή 2,9 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων κατά της COVID-19. «H Ε.Ε. θα στηρίξει τα σχέδια εμβολιασμού όλων των εταίρων για να συμβάλει στο να φτάσουν στον μέσο όρο της Ε.Ε. ώς το τέλος του 2021». Το οικονομικό και επενδυτικό σχέδιο της Ε.Ε. για τα Δυτικά Βαλκάνια (EIP) «θα κινητοποιήσει 30 δισ. ευρώ για την περιοχή στα επόμενα επτά χρόνια», σύμφωνα με τη δήλωση.