Ουγγαρία: Τα δύο πρόσωπα του κ. Βάρελι

Ουγγαρία: Τα δύο πρόσωπα του κ. Βάρελι

Ο Ούγγρος επίτροπος αποφεύγει κάθε κριτική προς την Τουρκία

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ολιβερ Βάρελι, ο Ούγγρος επίτροπος για τη Γειτονία και τη Διεύρυνση, φέρεται να είναι ο ενορχηστρωτής μιας προσπάθειας υποβάθμισης των ανησυχιών για το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα, σε ορισμένες υποψήφιες προς ένταξη στην Ε.Ε. χώρες. Αυτό υποστηρίζουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και διπλωμάτες και αποκαλύπτεται από απόρρητα έγγραφα. 

Ειδικότερα, απορία και έντονη ανησυχία προκαλεί στις Βρυξέλλες η προσέγγιση του Βάρελι προς τη Βόρεια Μακεδονία. Η κυβέρνηση των Σκοπίων πραγματοποίησε σημαντικά βήματα προκειμένου να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαϊκούς φορείς. Ανάμεσα σε αυτά η επίλυση του θέματος της ονομασίας που επετεύχθη έπειτα από συμφωνία με την Ελλάδα. Ετσι, τα Σκόπια πέρυσι έλαβαν το «πράσινο φως» προκειμένου να αρχίσουν, μαζί με την Αλβανία, ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Αυτές, ωστόσο, εμποδίστηκαν από τη Βουλγαρία, που διατυπώνει διαφωνίες όσον αφορά τη γλώσσα και την ιστορία της Βόρειας Μακεδονίας.

Τι λένε οι επικριτές

Απορία και ανησυχία προκαλεί στις Βρυξέλλες η προσέγγιση προς τη Βόρεια Μακεδονία αναφορικά με την ένταξή της στην Ε.Ε.

Οι επικριτές του Βάρελι τον κατηγορούν ότι δεν ενεργεί ως έντιμος διαμεσολαβητής προκειμένου να επιλυθεί η διαφωνία και να δρομολογηθούν οι συνομιλίες με την Ε.Ε. Ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε ότι ο Ούγγρος επίτροπος «κατέθεσε αντιπαραγωγικές προτάσεις στη Βουλγαρία, οι οποίες είχαν ήδη απορριφθεί από τα περισσότερα κράτη-μέλη της Ε.Ε.», χωρίς να επιφέρει την επίλυση του θέματος. Ενας άλλος Ευρωπαίος διπλωμάτης τόνισε ότι η επίλυση του αδιεξόδου της Βόρειας Μακεδονίας θα έπρεπε να είναι «ο πιο σημαντικός φάκελος» για τον Βάρελι, αλλά δεν κατέγραψε «καμία πρόοδο».

Ο Ούγγρος επίτροπος είχε προκαλέσει σύγχυση, στις αρχές του έτους, προτείνοντας τα Τίρανα να αρχίσουν –χωρίς τα Σκόπια– τις ενταξιακές συνομιλίες με τις Βρυξέλλες. «Πρόκειται για ένα ολέθριο σφάλμα και ένα θλιβερό μήνυμα, επειδή αμφότερα τα κράτη πληρούσαν όλα τα κριτήρια για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Γιατί, άραγε, μια τόσο άδικη συμπεριφορά; Μια εξέλιξη δύο ταχυτήτων σηματοδοτεί τιμωρία για τη Βόρεια Μακεδονία», επισημαίνει ο Γερμανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Ρόμεο Φραντζ. «Είναι πραγματικότητα ότι ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπαν, υποστηρίζει τη συντηρητική αντιπολίτευση στη Βόρεια Μακεδονία. Αυτό αποδείχθηκε, εξάλλου, όταν η κυβέρνηση της Βουδαπέστης χορήγησε άσυλο στον πρώην επικεφαλής της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, Νίκολα Γκρούεφσκι», προσέθεσε.

Μεταβολή αξιολόγησης

Οι ανησυχίες των Βρυξελλών, όμως, για τους χειρισμούς του Βάρελι δεν περιορίζονται στο θέμα της Βόρειας Μακεδονίας. Εξίσου έντονο προβληματισμό γεννά και η προσέγγιση που ακολουθεί προς τις τουρκικές αρχές, με τις οποίες η Βουδαπέστη έχει άριστες σχέσεις. Μοναδικός στόχος του Ούγγρου επιτρόπου είναι η Τουρκία «να κρατήσει εκτός τους μετανάστες». Ταυτόχρονα, αποφεύγει να ασκήσει οποιαδήποτε κριτική στην Αγκυρα για τις πολιτικές που ακολουθεί όσον αφορά τον Τύπο και την κοινωνία των πολιτών, δήλωσε αξιωματούχος της γενικής διεύθυνσης για τη Γειτονία και τη Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εσωτερικά μνημόνια αποδεικνύουν ότι ο Βάρελι και η κυβέρνησή του αποπειράθηκαν να μεταβάλουν την αξιολόγηση της Κομισιόν όσον αφορά την Τουρκία και να επηρεάσουν τις πολιτικές έναντι της Αγκυρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή