Γαλλία: 216.000 ανήλικοι σεξουαλικά θύματα ιερέων

Γαλλία: 216.000 ανήλικοι σεξουαλικά θύματα ιερέων

Σοκ για τα 330.000 περιστατικά στη γαλλική Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Σοκ προκαλούν στη Γαλλία και τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία τα τελικά στοιχεία του πορίσματος της επιτροπής Σοβέ, που αποκαλύπτουν ότι τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης στα χέρια κληρικών και σχετιζόμενων με την Εκκλησία λαϊκών ξεπερνούν τα 330.000 από το 1950. Ο οριστικός αριθμός είχε κρατηθεί μυστικός μέχρι τη δημοσιοποίηση της έκθεσης χθες το πρωί.

Εδώ και λίγες ημέρες, η ιεραρχία της Καθολικής Εκκλησίας αλλά και τα δύο θεσμικά όργανα που παρήγγειλαν την έρευνα, η Σύνοδος Επισκόπων της Γαλλίας και η Σύνοδος Κληρικών και Μοναχών, προσπαθούσαν να προετοιμάσουν την κοινή γνώμη για το εύρος των αποκαλύψεων και τη δημοσιοποίηση του «τρομακτικού αριθμού».

Ο μεγάλος αριθμός θυμάτων αποκαλύπτει, σύμφωνα με το περιοδικό Express, τη συστηματική αποσιώπηση και την άρνηση της Εκκλησίας να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της σεξουαλικής κακοποίησης και του βιασμού παιδιών. Το κύρος του προέδρου της επιτροπής διερεύνησης, Ζαν-Μαρκ Σοβέ, πρώην προέδρου του Συμβουλίου του Κράτους, δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης ή υποβάθμισης των αποκαλύψεων.

Η έκθεση Ciase

Ολιγοήμερο «μασάζ» της κοινής γνώμης από τη Σύνοδο Επισκόπων και τη Σύνοδο Κληρικών και Μοναχών πριν από τη δημοσιοποίηση του «τρομακτικού αριθμού».

Από τα 330.000 καταγεγραμμένα κρούσματα σεξουαλικής κακοποίησης, τα δύο τρίτα (216.000) διαπράχθηκαν από ιερείς, μοναχούς ή μοναχές. Η έκθεση της επιτροπής Ciase αναγνώρισε μόνο 2.900 με 3.200 δράστες τέτοιων εγκλημάτων σε βάρος ανηλίκων. Ποσοστό 30% των πράξεων είχαν ως δράστες λαϊκούς μισθωτούς των ενοριών ή εθελοντές, σε ναούς, κατηχητικά σχολεία και παιδικές κατασκηνώσεις.

Η έκθεση της επιτροπής Ciase καταρρίπτει την άποψη που θέλει το φαινόμενο της παιδεραστίας στην Καθολική Εκκλησία να ακολουθεί τάση της ευρύτερης κοινωνίας. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Εκκλησία παραμένει με διαφορά ο χώρος με τα περισσότερα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων.

Η ανεξάρτητη επιτροπή εργάσθηκε σχεδόν τρία χρόνια για να συντάξει την έκθεση, συλλέγοντας χιλιάδες μαρτυρίες θυμάτων και ερευνώντας εξονυχιστικά τα αρχεία της επισκοπής. Περισσότερα από 170 θύματα κακοποίησης κατέθεσαν ενώπιον της Ciase. Τη «μεγάλη θλίψη» του εξέφρασε ο Πάπας Φραγκίσκος, επαινώντας παράλληλα τα θύματα για τη γενναιότητά τους.

Αποζημίωση θυμάτων

Η επιτροπή παρουσίασε σειρά προτάσεων για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης στην Εκκλησία της Γαλλίας, επιμένοντας στο ζήτημα της αποζημίωσης των θυμάτων και της ανάληψης της ευθύνης από μέρους των εκκλησιαστικών αρχών. «Η ευθύνη της Εκκλησίας είναι συστημική και αστική, δεδομένης της θέσης που κατέχει στη γαλλική κοινωνία. Η ιεραρχία της Εκκλησίας δεν πρέπει να νομίζει ότι μόνο οι δράστες των εγκλημάτων θα αντιμετωπίσουν τη Δικαιοσύνη. Το υπάρχον νομικό πλαίσιο ορίζει ότι οι ενορίες μπορεί να έχουν αστική ευθύνη, ενώ η εθνοσυνέλευση έχει τη δυνατότητα να θεσπίσει μηχανισμούς αποζημίωσης για θύματα τέτοιων πράξεων», αναφέρει η έκθεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή